Hoe ik volmondig ‘aye’ zei tegen Outlander

Vraag me niet hoe ik de Voyager-boekenreeks van Diana Gabaldon en de hitserie Outlander die erop volgde gemist kon hebben: vermoedelijk heb ik onder een steen gelegen.

Niet een huis-tuin-en-keuken-kasteelromannetje

Het zou er ook iets mee te maken kunnen hebben dat het eerste boek van de Voyager-reeks verscheen in 1991 en ik me toen met hele andere dingen bezig hield dan met meeslepende passionele liefdes en de Schotse geschiedenis.

Feit is in ieder geval dat de boekenreeks een dikke hit werd, met vele (vermoedelijk hoofdzakelijk vrouwelijke) fans wereldwijd. Hoe dan ook: afgelopen (na)zomer raakte ik door Netflix volkomen in de ban van de liefde tussen Claire en Jamie, de Schotse Hooglanden en Jamie  mannen in kilts.

Ja ik, de vrouw die kasteelromannetjes ooit zonde van haar tijd en ontzettend cliché vond. Ik geef het toe en deel mijn onvoorwaardelijke liefde met jullie, mijn lezers. Maar deze serie verdient meer dan het predicaat ‘kasteelroman.’

Waar gaat Outlander over?

Als je nou net als ik tot nu toe nog nooit van de boekenreeks of de serie gehoord had terwijl de serie wel als 98% match in je aanraders verscheen op Netflix (wat bij vooral kwam door mijn interesse in The Crown en Call The Midwife): dit is het verhaal. Ik zal proberen zo cryptisch mogelijk te vertellen, want anders geef ik te veel spoilers weg.

In 1945 gaat Claire Randall samen met haar man Frank op tweede huwelijksreis naar de Schotse Hooglanden. Ze zijn gescheiden geweest door de Tweede Wereldoorlog, waarin Claire verpleegster was in het Britse Leger. Eindelijk weer samen, besluiten ze hun huwelijk nieuw leven in te blazen. Claire’s man Frank is historicus en wil op deze reis onderzoek doen naar zijn voorvader, de beruchte Jonathan “Black Jack” Randall, die als kapitein in het Britse leger diende.

Als Claire op een dag zonder Frank naar de plaatselijke stenen cirkel gaat om daar naar specifiek plantje met een geneeskrachtige werking te zoeken, merkt zij een merkwaardig geluid op dat van de stenen cirkel komt. Als zij de steen aanraakt, maakt zij een reis door de tijd en komt zij in het Schotland van 1743 terecht.

Daar ontmoet ze Jonathan Randall, de niet zo aardige – en dat is een groot understatement!- voorvader van haar man. Zij wordt gered door een Hooglander die haar naar een hut brengt waar meerdere mannen onderdak hebben gezocht. Zij behoren tot de clan McKenzie van Castle Leoch. Een van hen is de jonge Jamie Fraser.

Verslaafd

Toen ik aan de serie begon, dacht ik: ‘Sure. Door de tijd reizen, Hooglanders, romantiek en geweld, bla bla bla. Ik heb hier hélemaal niets mee, domme Netflix.’ Ik besloot het toch een kans te geven en mijn bezwaren opzij te zetten. Nou, dat heb ik dus geweten. Het is dat ik tussendoor nog zat andere dingen te doen had, anders had ik de 3 seizoenen er in een mum van tijd doorheen geknald.

Dat de serie zo verslavend werkt, komt juist door het feit dat Claire spontaan door de tijd reist. De schrijver in mij werd er in ieder geval zeer enthousiast van. Want hoe kan dat nou? Wat is het doel? Gaat Frank haar niet zoeken? Hoe kan ze ooit weer terug komen? Hoe overleef je überhaupt in Schotland in 1743 als wereldse vrouw uit 1945, tussen al die schietgrage alfamannen in kilts?

Daar kwam uiteraard ook het onoverkomelijke gegeven bij dat Claire op een bepaald moment als een blok valt voor Jamie. Klein probleempje, want ze kan dan op dat moment misschien wel als appetijtelijk hapje om hem heen dartelen, ze is natuurlijk nog wel gewoon getrouwd in 1945. Intriges, intriges.

Acteurs Catriona Balfe en San Heughan zijn bovendien niet verkeerd om naar te kijken. De chemie tussen hen spat werkelijk van het scherm af, hun karakters rukken elkaar regelmatig de kleren van het lijf en ze zijn als stel zo geloofwaardig dat sommige die-hard fans kennelijk niet willen geloven dat beide personen in het echt gewoon in de 21ste eeuw leven en daarin niet elkaars soulmate zijn. Heavy shit.

(In onderstaande blooperreeks ziet het er in ieder geval gezellig uit.)

Overigens vind ik alle acteurs echt voortreffelijk acteren. De McKenzie clan sloot ik meteen in mijn hart, Black Jack Randall haatte ik intens vanaf het eerste moment (en dat was erg verwarrend, want dat was uiteraard een dubbelrol van Tobias Menzies, die ook de sympathieke echtgenoot Frank speelt) en het landschap van Schotland was zo indrukwekkend dat ik het meteen maar op mijn bucketlist met bestemmingen heb gezet.

Al vermoed ik dat ik mijn man niet meekrijg na mijn lyrische beschrijvingen over de serie, omdat hij bang is dat ik daar alleen maar grote rotsblokken wil aaien.

Outlander is geen luchtig kasteelromannetje waar je zonder nadenken naar kan kijken. De verhaallijn gaat echt onder je huid zitten. Net als Game of Thrones, waar ik overigens nooit aan begonnen ben, bevat de serie veel expliciete scenes: er komt veel sadistisch geweld in voor en ook verkrachtingen worden niet geschuwd.

Door die laatste twee dingen ben ik bijna halverwege seizoen 1 gestopt met kijken. Ik werd er gewoon echt misselijk van, ook al snap ik wel dat het in die tijd geen suikerzoet Disney Princess spektakel was. Deze serie is niet voor de fijngevoelige kijkers onder ons, en daar wordt ook niet echt van te voren voor gewaarschuwd, dus bij dezen.

Outlander bevat zoals je kan verwachten bij veel geweld en primitieve toestanden, ook veel dood, verderf en verdriet. Toen het geweld in seizoen 2 iets minder leek te worden en ik dus enthousiaster en actiever ging kijken, heb ik een keer met een grote zonnebril op (gelukkig hadden we hittegolf na hittegolf) en hooikoorts veinzend de kleuter van school moeten halen omdat ik onverwacht hard had moeten huilen om een ontzettend hartverscheurende scène.

Hoor je me nu zeggen dat je dan maar niet moet kijken? Nee, dat absoluut niet. De serie is prachtig gemaakt, de historische gebeurtenissen komen redelijk overeen, er spelen ontzettend getalenteerde acteurs in en het verhaal is echt boeiend. Ik kijk in ieder geval enorm uit naar S4!