Hoe rijk het bloggen mij heeft gemaakt

Hoe het bloggen mij rijk heeft gemaakt

Hoe langer ik blog, hoe rijker ik word. Het gaat helemaal vanzelf, en dat had ik toch echt niet verwacht toen ik anderhalf jaar geleden met bloggen begon. Ik hoef er bijna niets extra’s voor te doen.

Hoe rijk ik dan precies ben?

Ik ben natuurlijk niet rijk in de zin van dat ik nu binnen ben en de grootste blog van Nederland run. De postbode weet mij best regelmatig te vinden, maar hij kent me nog niet bij voornaam en hij vervloekt me ook nog niet om het feit dat zijn rug het regelmatig bijna begeeft onder het gewicht van al die pakjes met gratis spullen die bedrijven naar mij sturen. Ook op events zal menig collega-blogger me nog niet hebben gespot.

Nee, ik heb het over een ander soort rijkdom. De rijkdom die je voelt als je iets doet waarvan je het gevoel hebt dat je het móet doen. Een activiteit waarin je je helemaal kan verliezen, waar je energie in stopt en energie van krijgt, dat is wat bloggen of eigenlijk schrijven voor mij is. Ik word chagrijnig als ik het niet elke dag kan doen. Het is voor mij bijna net zo normaal als eten of slapen en daarmee dus een eerste levensbehoefte. Als ik niet blog, schrijf ik wel iets voor mezelf wat ik (nog) niet passend vind voor op de blog. Bloggen geeft mij een rijkdom die niet in waarde is uit te drukken. Hoe dan? Dat ga ik proberen uit te leggen.

Bloggen helpt me mezelf beter te begrijpen

Wie net als ik chaotische trekken heeft, herkent vast wel dat moment dat je hoofd overloopt met allerlei zaken waardoor je het gevoel krijgt dat de boel binnen enkele minuten kan imploderen. Bloggen helpt mij dan. Veel van mijn best gelezen blogs zijn blogs die ik schreef om een bepaald gevoel onder woorden te brengen en te begrijpen hoe ik er nou eigenlijk zelf in stond. Heel verhelderend!

Bloggen zorgt ervoor dat ik mijn ogen en oren open hou

Nog nooit ben ik zo oplettend door het leven gegaan als dat ik nu doe. Waarom? Op elke hoek van de straat, in de supermarkt, bij de bakker of voor mijn part voor het verkeerslicht vind ik bakken met inspiratie en onderwerpen om over te bloggen. Gratis en voor niets. Ook tijdens gesprekken moet ik af en toe mezelf bedwingen om niet ergens een notitieboekje vandaan te toveren en snel een ingeving te noteren. Ik kijk letterlijk beter om me heen en ik luister ook veel beter naar wat mensen me proberen te vertellen. En dat kan in deze vluchtige maatschappij al helemaal geen kwaad.

Bloggen zorgt ervoor dat ik mijn blikveld verruim

Zonder nieuwe ervaringen heb ik geen content voor op mijn blog en dus kan ik niet altijd thuis blijven hangen en verwachten dat de inspiratie zich vanzelf aandient. Soms moet ik die nieuwe ervaringen opzoeken, en daardoor moet ik weleens uit mijn comfort zone stappen en dingen doen die ik in eerste instantie niet wilde doen. Voor iemand die van nature niet graag op de voorgrond staat is dit uiteindelijk alleen maar positief te noemen.

Bloggen zorgt ervoor dat ik blij ben met wat ik heb

Hoe veel mensen hebben de tijd om dagelijks echt stil te staan bij wat ze hebben? De dagen vliegen voorbij, contacten zijn vaak vluchtig en ‘s avonds plof je moe in bed. Door te bloggen leg ik belangrijke gebeurtenissen uit mijn leven en dat van mijn gezin vast. Ik probeer ze zo te verwoorden dat onbekenden het begrijpen. Elk detail doet er dus toe en blijkt van onschatbare waarde te zijn. Het is nu al regelmatig voorgekomen dat ik artikelen terug las en dacht ‘Oh ja, zo ging dat toen Elise nog een baby was.’ Kleine momenten blijken opeens de allerbelangrijkste momenten te zijn geweest en het feit dat ik het terug kan lezen en zo opnieuw kan ervaren maakt mij ontzettend blij met wat ik heb.

Herkenbaar? Wat levert het bloggen jou op?

Filed under Dochterlief schrijft
Author

Romy (1980) houdt van schrijven, lekker eten, lezen en mooie plekken. Schrijft momenteel eindelijk haar eerste kinderboek en bezit honderden notitieboekjes vol met nog meer verhalen.

11 Comments

 1. Ja herkenbaar! Vooral het altijd met bloggen bezig zijn. Niet altijd letterlijk door het zitten met de laptop maar wel altijd overal een idee uit halen of iets bedenken wat leuk zou zijn. Aan de ene kant soms best vermoeiend om een hoofd te hebben dat nooit stil staat maar aan de andere kant geven al die ideeën weer nieuwe energie

 2. Wat een fijne reacties allemaal! Dank jullie wel. 🙂

 3. Heel herkenbaar! Ik hoop ook dat ik het vol kan blijven houden als ik straks misschien weer meer werk.

 4. Erg herkenbaar. Het geeft mijn energie, creativiteit en er gaan deuren open die ik anders überhaupt nooit had gezien. Fijne blog dit!

 5. Mooi verwoord! En herkenbaar ook. Het bloggen heeft mij energieker en creatiever gemaakt. En maakt ook dat ik de sportschool niet meer in kom 😉

 6. Heel mooi geschreven en herkenbaar. Het is goed om bewust te zijn wat het bloggen je persoonlijk oplevert en waarom je het eigenlijk doet.
  Soms heb je die motivatie even nodig ?

 7. Ik voel me ook enorm rijk met het bloggen.
  Vandaag ook weer een blog online waarbij ik echt mijn ei kwijt moest en dan is het zo fijn als je daarbij dan ook nog eens mensen kunt helpen of kunt laten inzien dat wat zij hebben ervaren of nog steeds ervaren eigenlijk gewoon ‘normaal’ is. En ook dat ik zelf in zie dat wat ik ervaar toch normaal is 🙂

 8. Een hele mooie kijk op het bloggen. Hier had ik eerder nog niet eens zo bij stik gestaan. Ik ga ook maar eens wat meer om mij heen kijken. Voor mij is bloggen ook iets waarin ik mijn ei kwijt kan. Persoonlijke dingen kan ik op papier zetten en op die manier verwerken. Reacties zijn heel waardevol. Sommige geven bevestiging (wat heel fijn is) en anderen geven juist een andere kijk op een bepaalde situatie. Wat ook heel fijn is, want daarmee maak je een persoonlijke groei door. Bloggen is gewoon leuk!!

 9. Nou, ik versta je volledig. Mij heeft het ook dat ene ding gegeven waar ik naar op zoek was… Iets voor en van mezelf waar ik goed in was.

 10. Heel herkenbaar, goed verwoord!

  Toen ik begon met bloggen was dat voor mijn vriend, moeder en een handvol andere bekenden. Ik vond het best eng, omdat ook ik me (net als jij) niet op de voorgrond plaats. Bovendien had ik geen inspiratie, dus ik schreef niet veel.

  Tot de jongste geboren was. Ineens bleek er zoveel om over te schrijven en voor ik het wist, werd dat dagelijks. En nu zie ik bijna overal onderwerpen. Het contact met anderen vind ik fijn, kletsen met andere moeders over opvoeding, maar ook gewoon je verhaal opschrijven.

  Mij heeft het dus ook rijker gemaakt en daar ben ik heel blij om!

Comments are closed.