Hoe gaan we Sinterklaas introduceren bij onze peuter?

hoe-gaan-wij-sinterklaas-introduceren-bij-onze-peuter

Nog één weekje wachten en Sinterklaas is weer in het land. En alhoewel een groot deel van de volwassenen zich meer bezig lijkt te houden met de kleur van de Pieten, is dit het eerste jaar waarbij onze peuter er bewust iets van mee gaat krijgen. Hoog tijd voor ons om te kijken wat wij gaan doen dit jaar.

Gematigd enthousiast

 

Ik moet jullie eerlijk zeggen dat ik nog niet zo enthousiast ben over het vieren van Sinterklaas. Niet alleen door de hele Pieten-discussie van de afgelopen jaren, maar omdat ik het veel te commercieel vind. De magie die om het Sinterklaasfeest zelf hangt vond ik als kind vroeger geweldig, dus wil ik het mijn eigen dochter zeker niet ontzeggen, maar ik ben nog een beetje zoekende. Dat komt ook omdat Elise enig kind is en geen neefjes of nichtjes heeft om het mee te vieren. Daardoor komt de nadruk misschien te veel op haar alleen te liggen als we echt pakjesavond zouden gaan vieren.

Elise zelf lijkt het tot nu toe ook nog weinig te boeien. Vorig jaar had ik er zin in en stemde ik hoopvol op het Sinterklaasjournaal af, maar ze gaf geen krimp en ging verder met spelen. Omdat het haar zo weinig leek te interesseren keken we thuis naar de intocht maar ook dat kon haar totaal niet boeien. En dus kreeg ze alleen van de opa’s en oma’s een cadeautje en kocht ik wat kleinigheidjes die ik tussendoor gaf. Wel vierden we dat jaar met z’n drieën Kerst met cadeautjes op kerstavond, en dat vond ze juist wel erg speciaal, zo bij de kerstboom.

Plan de campagne

 

Dit jaar zou het anders kunnen uitpakken: ze is bijna 3, nieuwsgierig aangelegd en ze krijgt er natuurlijk al heel veel van mee. ‘Helaas’ is ze 2 weken voor Sinterklaas jarig en zal ze op deze dag ook al de nodige cadeautjes gaan krijgen. We willen het daarom niet te gek maken. Ons plan voor de komende maand is dus als volgt:

♥ Volgende week ga ik het Sinterklaasjournaal introduceren. Man en ik gaan kijken hoe ze er dit jaar op reageert en afhankelijk daarvan maken we een plan de campagne.

♥ Vind ze het leuk? Dan gaan we aanstaande zaterdag kijken bij de intocht of volgen we de landelijke intocht op tv. Als ze het te spannend vind kijken we de intocht sowieso voor de t.v. Vind ze het niet leuk? Dan doen we het net zoals vorig jaar en leg ik bewaar ik misschien wat cadeautjes voor onder de kerstboom.

♥ De afgelopen weken heb ik al wat (schoen)cadeautjes ingeslagen. Alle cadeautjes kostten onder de €10 en er afhankelijk van haar reactie op de intocht mag ze van ons haar schoen gaan zetten. Hoe vaak? Daar zijn we nog niet over uit. Eigenlijk vind ik het een beetje van de zotte dat de hele Sinterklaas periode tot aan pakjesavond 3 weken duurt dus ik denk dat ik het schoenzetten wil beperken tot maximaal 2 keer per week.

Aan de andere kant denk ik dat ik bij te groot enthousiasme van haar kant ( en de wens om elke dag haar schoen te zetten) ook best creatief kan worden met het verzinnen van schoencadeautjes waar we niet failliet aan gaan. Denk aan haar favoriete koekjes, chocoladegeld, Disney-sokken…ze is nu nog zo klein dat de waarde van een cadeau haar niets interesseert, als ze maar een cadeautje krijgt. 😉

♥ Dan pakjesavond zelf: die valt op een maandag en dat is voor man en mij een werkdag. Ik denk dat we deze avond aan ons voorbij laten gaan. Misschien bewaren we een paar grotere cadeautjes voor deze avond en kopen we verder voor ons alledrie een lekkere chocoladeletter bij de bakker, maar dat wordt het dan even voor dit jaar. Als Elise volgend jaar naar school gaat kijken we wel weer verder en vieren we het misschien wat uitgebreider.

Stiekem vind ik het eigenlijk wel leuk hoor, om de magie van Sinterklaas door de ogen van mijn eigen kind te beleven. Ik hoop dan ook dat ze er wel enthousiast op gaat reageren en we er in combinatie met haar verjaardag een klein feestje van kunnen maken. Uiteindelijk is het toch een kinderfeest waar ik nog altijd warme herinneringen aan koester – al was ik wel standaard bang voor Zwarte Piet – en wil ik haar toch nog iets van de traditie van vroeger meegeven.

Binnenkort deel ik mijn (schoen)cadeautjes op de blog!

Hoe vieren jullie dit jaar Sinterklaas?

Filed under Dochterlief groeit op
Author

Romy (1980) droomde als kind al dat ze schrijfster zou worden, dus is nu eindelijk Haar Boek aan het schrijven. Ze is verder gek op series kijken, boeken lezen, hard meezingen met de radio (wel als ze alleen is) en lekker eten.

2 Comments

  1. Roan is er nog te klein voor dus wij laten het aan ons voorbij gaan. En om eerlijk te zijn, ik hoop dat we het in de toekomst ook kunnen skippen (zal ook makkelijker gaan als we weer aan t reizen zijn) want ik vind t veel te commercieel geworden. De nadruk ligt te veel op cadeautjes ipv op de magie van t feest en t zingen van liedjes. Al hebben we de hoeveelheid cadeautjes natuurlijk zelf in de hand 😉

  2. Haha ik was altijd bang voor Sinterklaas ? maar denk dat ‘t als kind sowieso spannend is.

    Wij kijken ook het Sinterklaasjournaal, ik lees wat boekjes voor over Sinterklaas en op 4 december vieren we pakjesmiddag. In de avond doen we dan nog surprises, als de kleintjes op bed liggen.

Comments are closed.