Hoe een vakantie met een dreumes echt is: 5 feiten

hoe een vakantie met een dreumes echt is - 5 feiten dochterlief.nl

Voor ons vertrek naar onze vakantiebestemming dacht ik dat het woord ‘vakantie’ een soort magisch woord was waardoor alle dagelijkse beslommeringen zouden verdwijnen. Alles is immers anders op vakantie, dus dat zou bij onze eerste gezinsvakantie ook wel zo zijn, toch? Dat klopte. Zeker omdat onze dreumes van 20 maanden ook haar eerste vakantie mee maakte.

Terugkijkend op onze vakantie is het me 100% mee gevallen. Ik had allerlei horror-scenario’s in mijn hoofd die allemaal niet zijn gebeurd. We hadden een fijne, ontspannen vakantie die veel te snel weer voorbij was. Maar wel  van een heel ander soort dan dat we gewend waren met z’n tweeën. Daarom deel ik 5 feiten over een vakantie met een dreumes!

Feit 1: op vakantie veranderen de slaaptijden van je kind

Het was erg warm, het was lang licht en er gebeurden allerlei nieuwe dingen. Ingrediënten genoeg voor onze dochter om zo min mogelijk te willen missen, ook al viel ze bijna letterlijk om van de slaap. Zo weigerde ze ‘s middags in haar bed te slapen. Daarom gingen we dagelijks een stuk rijden in plaats van aan het strand liggen; door de airco en het rijden viel ze in slaap nog voor we de hoek van de straat om waren, zodat we haar konden overhevelen in de buggy en ergens konden gaan lunchen. Ook lange wandelingen deden het goed. ‘s Nachts ging ze veel later slapen dan normaal, wat niet zo gek was omdat het in onze tent zo warm was. Klein voordeel van de latere bedtijd: Elise sliep voor haar doen ook uit. We lieten het maar gewoon gebeuren en inmiddels is haar slaapritueel weer veranderd naar hoe het was voor onze vakantie.

Feit 2: kinderen  moeten wennen aan de nieuwe omgeving, veer daarin mee

Het ligt natuurlijk aan het karakter van je kind, maar over het algemeen is het erg logisch dat hij of zij even moet acclimatiseren op een nieuwe plek. Zeker als ze nog zo klein zijn en het moeilijk is om ze uit te leggen hoe het zit. Onze dochter vond de camping meteen geweldig maar had bijvoorbeeld 2 dagen (en 1 lange, lange nacht) nodig om aan haar nieuwe slaapplek te wennen,maar toen was ze er ook doorheen.

We probeerden haar veel uit te leggen en goed naar haar te luisteren. Zo kwamen we erachter dat ze het de 1e nacht op de camping eng vond om alleen in de tent te slapen. (Wie mijn vorige artikel heeft gelezen weet hoe ik dit heb opgelost.) De 2e nacht zijn we tegelijkertijd met haar naar bed gegaan om haar te laten zien waar wij lagen en dat hielp. Het gaf haar een veilig gevoel dat we ook in de tent aanwezig waren. En ach, wij konden onze slaap toen ook wel gebruiken.

Feit 3: je kind kan anders gaan eten op vakantie

Door de warmte dronk onze dochter heel veel en ook haar eetgedrag veranderde. Was ze eerst nog exclusief van de potjes, nu wilde ze alles uitproberen wat wij aten en kreeg ze een eigen bordje. Het hielp denk ik ook dat ze om haar heen zoveel andere mensen zag eten. Een fijne bijkomstigheid, want dit doet ze nu nog steeds!

Feit 4: tijdens een vakantie moet je meer op je kind letten 

In ieder geval wel als je kind een dreumes of peuter is die niets leuker vindt dan op ontdekkingstocht gaan. Onze stuiterbal kon tijdens de vakantie goed lopen en dat betekende het einde van onze rust. We liepen hele afstanden naast haar, met haar aan onze hand, of renden hard achter haar aan als ze weer eens te dicht bij de rand van het zwembad kwam.

Rustig zonnen en een boekje lezen? Vergeet het maar. Als ik eindelijk van top tot teen ingesmeerd op mijn strandbed lag wilde mijn kind met mij de zee in, een koekje, wat drinken, of weer een eind gaan lopen. Langer dan 5 minuten stil zitten met een dreumes? Ons is het niet gelukt. Voordeel: je verbrandt al die extra vakantie-calorieën binnen een mum van tijd.

Feit 5: je moet bereid zijn je plannen onverwacht te wijzigen

Omdat je dreumes geen zin heeft om dat ene stadje te bezichtigen. Omdat je dreumes van top tot teen onder het zand blijkt te zitten als jullie net lekker aan de tapas en wijn willen beginnen op een zonnig terras. Omdat je dreumes in kledingwinkels de stapeltjes kleding omver trekt. Of omdat je dreumes geen zin heeft om mee uit eten te gaan. Accepteer het. Het is de komende tijd even niet anders.

Denk out of the box. Wees flexibel. En geniet ervan. Het zal stiekem de meest dierbare vakantie van jullie leven worden.

V

6 Comments

  1. Goede tips ! ik ben benieuwd volgend jaar als we voor de eerste keer op vakantie gaan. Maar dat zal denk ik gewoon in Nederland zijn.

  2. Goede tips – ondervond het merendeel van je tips toen we naar de Ardèche gingen – zowel met kleuterzoon als dreumesdocher ! C ya soon

  3. Haha heel herkenbaar! Hier is t echter om half 7 al donker (zitten dicht bij de evenaar) dus Hummel gaat wel vroeg slapen. Nadeel: hij is ook weer vroeg wakker. Ach go with the flow en zo hebben we wat aan onze dag 😉

    • Oh wauw, hier maak ik uit op dat jullie gelijk voor de lange (vlieg)reis zijn gedaan met jullie baby? Respect daarvoor en geniet er van!

  4. Dat van die slaaptijden kan ik beamen. Voor 21.30 snurkt Sam niet hoor… Maar 1 voordeel, we houden alle 3 elke dag een fijne siësta zodat we weer fit verder kunnen 🙂
    – X Marloes

  5. Ja, vooral die laatste!! Al geldt dat sowieso als je (kleine) kinderen hebt. Ze kunnen zomaar eten in het roet gooien en je plannen overhoop gooien, dus je moet inderdaad een beetje (heel erg) flexibel zijn soms! 😉

Comments are closed.