Houten speelgoed vs plastic speelgoed: mijn ervaringen

 

imageIk hoor het menig toekomstig ouder zeggen: “Voor de kleine straks alleen maar educatief houten speelgoed, hoor! Geen speelgoed waar batterijen in kunnen!” Ja, ja. Zo dacht ik ook. En toen werd ik moeder. Moeder van een baby die de eerste maanden van haar leven niet weg te slaan was bij de plastic, gifgroene mobile met Sesamstraatfiguren die mijn man en ik cadeau kregen toen we een spaarrekening voor haar openden bij onze bank. Hoe vaak we die mobile niet voor haar hebben opgestart…het werd onderdeel van ons meubilair en het deed gewoon een beetje pijn om ‘m weg te halen toen ze er echt niet meer geïnteresseerd in was.

Activity Center

Daarna kwam er een activity center. Ik geef eerlijk toe dat ik helemaal nostalgisch werd bij de herinnering aan mijn eigen Fisher Price activity center uit de jaren ’80, maar toen ik op zoek ging bleek deze al zo vaak te zijn vernieuwd dat het niet meer in de buurt kwam bij wat ik me herinnerde.

image

Daarom schafte ik een gifgroen (ja, het blijkt een accentkleur te zijn die goed bij de rest van onze inrichting past) exemplaar van Vtech aan waar Elise naar hartenlust mee heeft gespeeld en waarvan mijn man en ik de liedjes nu nog weleens spontaan beginnen te zingen, alsof we in een soort ‘activity center: the musical’ zitten. En voor haar verjaardag kreeg ze in verband met haar fascinatie voor onze afstandsbediening een eigen, luidruchtig exemplaar van Vtech die ook erg populair is. Om over de populariteit van haar eigen keyboard met dierengeluiden en 188 liedjes -althans, zo lijkt het- nog maar te zwijgen. Zelfs volwassenen spelen een deuntje mee! Ze vindt het fantastisch en danst op haar manier mee op de muziek.

Speelboog

Gelukkig hielden we ons nog wel een beetje aan onze oorspronkelijke voornemens. Bij de IKEA kochten we bijvoorbeeld een houten speelboog, een doorslaand succes! Elise gebruikt hem nu als looprek, maar ik zie haar er nog wel eens mee spelen. Verder kreeg ze een blokkenwagen met leuke gekleurde blokjes en een Nijntje loopwagen die op dit moment veruit favoriet is in de categorie houten speelgoed.

Andere leuke dingen

Ik kan verder het merk Plan Toys aanraden: nog niet zo lang geleden kochten we daar een houten ‘mobieltje’ van met drukknopjes en een scherm dat dienst doet als vergrootglas, en van vrienden kreeg ze voor haar verjaardag van hetzelfde merk een hamer- en valspel. Een kleurrijk, duurzaam merk dat neutraal speelgoed maakt voor zowel jongens als meisjes. Ook het houten speelgoed van Grimm’s schijnt erg mooi en duurzaam te zijn.

Ik merk dat ze gerichter speelt nu ze wat ouder wordt. Toch vind ik het lastig om speelgoed voor haar te kopen, omdat ik in wil spelen op het ontwikkelen van haar fantasie en interesses zonder haar een bepaalde richting in te dwingen. Daarnaast heb ik nu nog geen idee op welk vlak die interesses liggen. Op haar, of eigenlijk mijn verlanglijstje staan nog wel een houten keukentje of een poppenhuis voor als ze wat ouder is. Maar misschien wil ze wel een racebaan of werkbank: ook goed!

Uiteindelijk is  natuurlijk het belangrijkst dat ze plezier heeft in haar spel, hoe luidruchtig sommige speeltjes ook zijn!

Hebben jullie nog tips voor speelgoed voor een 1-jarige?  Wat was een hit bij jullie kind(eren)? Hout, plastic, batterijen…het maakt niet uit. Ik hoor het graag!

Follow my blog with BloglovinFacebook & Instagram