Ik snap geen bal van die moestuintjes

Ik snap geen bal van die moestuintjes

Toen Albert Heijn een tijd geleden aankondigde dat er weer moestuintjes gespaard konden worden, moest en zou ik die samen met Elise gaan sparen. Dat leek me heel pedagogisch verantwoord.

Het hoofddoel van die moestuintjes 

 

Ik had met dit sparen namelijk een heel belangrijk doel: ik hoopte dat het haar interesse zou wekken in groente en fruit. Specifieker gezegd: ik hoopte dat ze daardoor ein-de-lijk eens echte groente en fruit zou gaan eten, in plaats van het consumeren van fruit met een beetje groente uit zakjes en het eten van pasta met rode saus waar ik stiekem wortel en tomaat doorheen gepureerd heb.

 

Ik wilde mee kunnen praten op de opvang

 

Daarnaast gaat ze notabene naar een groene kinderopvang en voelde ik de hijgende adem van de andere ouders al in mijn nek. Ik stelde me voor hoe we elke opvangdag rond ophaaltijd gesprekken zouden voeren over de vorderingen van de rode bietjes en de sla en de prestatiedruk nam het van me over. Wat zou er mis kunnen gaan? Die moestuintjes waren notabene verzonnen voor kinderen. Een kind kan de was doen. Dus begon ik thuis enthousiast met het uitstallen van de verschillende pakjes en het speciale bord waarop ik alles tentoon zou moeten stellen.

Ik raakte al in de war bij het stukje dat je de zaadjes met wat aarde op een schoteltje met water moet leggen. Serieus, ik vond het echt heel ingewikkeld. Bovendien stond er een stuiterende peuter naast me die ook geen idee had hoe het allemaal moest maar wel heel hard ‘ MIJ! MIJ! MIJ!’  aan het roepen was en dat haalde me helemaal uit mijn concentratie. Dus ik gooide uit pure frustratie alle doosjes op een hoop en zorgde dat het niet op peuterooghoogte stond. Ondertussen durfde ik de moestuintjes ook niet te weigeren in de supermarkt in verband met ingebeeld gezichtsverlies.

Gebrek aan groene opvoeding 

 

Ik begon me net een beetje zorgen te maken over mijn gebrek aan groene opvoeding toen mijn schoonvader een keer langs kwam en vol enthousiasme op mijn moestuin graveyard afliep. ‘Leuk!’ riep hij uit, ‘ ik heb er ook al wat voor Elise gespaard! Maar waarom ligt het er zo raar bij? Heb je ze niet gezaaid?’ ‘Gezaaid,’  dacht ik. ‘Oh, net zoals in Farmville. Natuurlijk.’ De moestuin werd door hem meegenomen en liefdevol onder handen genomen. Tijdens ons laatste bezoek bleken er zelfs al plantjes te zijn verpot en zijn de vooruitzichten goed te noemen. Ze hebben het gered! En ik? Ik kan inmiddels met een stalen gezicht meepraten over deze groene wondertjes. Nu is het alleen nog wachten op de dag dat mijn dochter groente gaat eten.

Heb jij wel groene vingers?

Mis niks en volg Dochterlief op Facebook, Twitter en Instagram

Filed under Dochterlief groeit op
Author

Romy (1980) schrijft alles op in 1 van haar 1000 notitieboekjes in de hoop zo ooit een boek te creëren. Ze is gek op series kijken, boeken lezen, hard meezingen met de radio (wel als ze alleen is) en lekker eten. Verder is ze gelukkig getrouwd en heeft ze een dochter van 4 jaar, haar inspiratiebron voor deze blog.

19 Comments

 1. Haha zo herkenbaar! Ik wil ze ook sparen voor Ryan, maar heb geen flauw idee wat ik moet doen 😂

 2. Pingback: Dit was 2016! #1 - Dochterlief.nl

 3. ‘Oh net zoals in Farmville’ ?
  Geweldig! Nee je bent zeker niet de enige zonder groene vingers. Hier staat ook een stapeltje en met name verse basilicum lijkt me wel wat, maar ik durf niet goed: ik lijk wel een soort lugubere koning Midas op plantengebied. Alles dat ik aanraak lijkt dood tegaan (of beter gezegd, ik vergeet ze simpelweg water te geven)… Misschien toch maar meegeven aan mijn moeder.

 4. Heel eerlijk? De doosjes staat al ruim een maand (let wel, dicht! eerste ‘fout’) voor het raam (tweede fout) te wachten op iemand die er wèl wat mee doet. Ik vind de reactie van Janneke heel leuk dat mensen panisch een oproep doen voor een ‘soort’ 🙂 Hier mogen ze alles meenemen. Sorry, ik vind het teveel gedoe (dochter eet overigens sowieso al veel groente en fruit) en ik moet zeggen dat Mila er totaal niet naar omkijkt. Ik moet ze gewoon weggeven aan iemand die er wel wat mee wil doen…

 5. Ik heb mijn moestuintjes nu al bijna een maand staan en ze groeien echt fantastisch. Ik ben echt enorm benieuwd of het lukt er ook iets van te eten, want in vergelijking met wat het zal moeten worden zijn ze nog mini. Het is wel echt heel leuk om te doen vind ik!

 6. Tuinieren vind ik best leuk zo af en toe en we hebben inderdaad elk jaar een moestuin voor de kinderen, maar niet van albert heijn, want daar kom ik nooit. Gewoon van intratuin, dus niks zaadjes gewoon overpoten die plantjes en wachten tot ze groeien.

 7. We hebben voor het eerst geplant dit jaar en ik moet zeggen dat ik het erg leuk vind. Moest wel heel hard lachen om je blog. Ook hier werd het aarde op het schoteltje verhaal met elkaar gedubbelcheckt.

 8. Groene vingers is een groot woord, maar ik vind het wel erg leuk om in de tuin bezig te zijn. We hebben sinds vorig jaar een bramen struik en wat andere bessen struiken en er komen er dit jaar twee bij. Die staan al klaar om naar buiten te gaan.

  Maar zaadjes.. dat is ook niet mijn sterkste punt. Die overleven bij mij meestal niet. Ja de moestuintjes gaan dit jaar goed…

 9. haha, niet iedereen heeft groene vingers hoor. Ik ben bloemist en bij mij is ( op de moestuintjes na 😉 ) geen 1 levende plant te vinden. Bij mij gaat het wel heel goed met de moestuintjes, maar dat komt ook omdat ik al jaren moestuinier. Ik had al een moestuinbak voordat de AH 1 moestuintje in de winkel had. Met die moestuintjes vind ik het wel leuk om dingen te laten groeien die ik normaal niet zelf zou kopen.

 10. Volgens mij is een spaaractie van een supermarkt nooit pedagogisch verantwoord 😉 ik kom nooit bij AH en begrijp dan ook niet waarom mensen zo panisch doen (“oproep: ik zoek de cherrytomaat en andijvie”) terwijl er ook zoiets als de Welkoop, Intratuin of markt bestaat om je groentezaad of -plantjes te kopen. Ik heb elk jaar courgette, tomaat, slasoorten, radijs en verschillende kruiden uit eigen tuin. Heerlijk! En ja, ik ben opgegroeid met een moestuin. Heel pedagogisch verantwoord 😉

  • Daar heb je een goed punt, dat die zaadjes overal verkrijgbaar zijn. Voor mij was de AH-actie de trigger. 😉 Ik heb geen moestuin-opvoeding gehad en vind dat eigenlijk best een gemis.

 11. Haha nee groene vingers heb ik ook niet. Ik had ze wel heel mooi tot plantjes, maar toen gingen ze dood. Tsjah je schijnt ze ook af en toe water te moeten geven. Maar ik heb er nog een paar over dus ga t gewoon straks weer proberen. De rest vd familie heeft ook geen groene vingers dus zal het toch zelf moeten doen 😛

  • Bij dat water geven ga ik regelmatig ook bij mijn gewone planten de mist in, ja. Het is een wonder dat mijn dochter niet omkomt van de dorst. ?

 12. Wij gebruiken mini kasjes van een lege druiven bak, dan droogt de boel niet zo snel uit. Daar zat vorig jaar bij ons het probleem! Mijn zoon van 7 vindt het dit jaar ineens super leuk terwijl hij het vorig jaar nog totaal niet interessant vond. We gaan er elke week een middag mee aan de slag en tussendoor kijk ik even of er nog water nodig is. Groenten eten doet hij overigens nog steeds niet!

 13. Hier ging het vorig jaar ook mis. Dit jaar ben ik gewoon opnieuw begonnen en houd ik het veel beter bij. Oké, de hele bak heeft op de grond gelegen door zoonlief en toch leeft alles nog. Best een beetje trots. Hopelijk dit jaar meer dan wat misvormde wortels zoals vorig jaar, haha.

 14. Hahaha geen paniek joh
  Bij mij vorig jaar ook compleet mislukt maar nu gaan ze als een speer!!
  Ze moeten vooral veel licht hebben!!

 15. Hahaha leuk! Ik denk dat bij zo’n 98% van de enthousiaste ouders/kinderen de moestuintjes ook dit jaar weer zullen eindigen in een hoop bakjes met prut. Maar dat zeggen we natuurlijk niet 😉

  Wij hebben inmiddels twee redelijk grote courgette plantjes (uitgerekend courgette die ik niet lust :p ) en de andijvie (jak!) doet ook zijn best. Verder is t mijn hoop dat de watermeloen zich van zijn beste kant laat zien. Das tenminste te eten

Geef een reactie

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.