Kinderboekenhoek #16: Het kasteel met de duizend kamers – Esther van der Ham

het kasteel met de duizend kamers review/Dochterlief.nl

Vorige week ontving ik een pakketje met daarin een leuk nieuw kinderboek: Het kasteel met de duizend kamers van Esther van der Ham. Hierin staan de muisjes Bob en Lot centraal. Samen beleven ze spannende avonturen als ze door de ridder met de Gouden Krul gevraagd worden om naar zijn kasteel te komen.

Het verhaal

 

Lang geleden werd in opdracht van een ridder met de Gouden Krul het kasteel met de duizend kamers gebouwd, dat het grootste en mooiste kasteel van Europa zou moeten worden. Overal kwamen mensen vandaan om mee te helpen met bouwen, maar al snel kregen ze ruzie. Iedereen vond namelijk dat ze zelf het mooiste kasteel konden bouwen. Om deze ruzie op te lossen vroeg de ridder met de Gouden Krul ze elk een eigen kamer te bouwen. Zo kon worden gekeken welke kamer het mooist was van allemaal. Tegenwoordig wonen er ridders, prinsessen, heksen en draken in het kasteel.

Op een dag krijgen de muisjes Bob en Lot een geheimzinnige brief waarin ze wordt gevraagd om naar het kasteel met de duizend kamers te komen. De ridder die daar woont heeft namelijk dringend hun hulp nodig. Eerst twijfelen de twee muisjes nog. Kastelen zijn natuurlijk heel erg spannend en Lot ziet het in eerste instantie nog niet zo zitten om op de uitnodiging in te gaan, maar Bob heeft wel zin in een nieuw avontuur. Hij koopt Lot om met een groot stuk kaas, want in de brief staat dat ze samen moeten komen. Samen gaan ze op pad en volgen ze de aanwijzingen in de brief op.

boek-het-kasteel-met-de-duizend-kamers-binnenwerk

Bron afbeelding

Eenmaal in het kasteel gaan ze op zoek naar de ridder met de Gouden Krul, maar het blijkt nog niet mee te vallen om hem te vinden. Ze ontmoeten namelijk allerlei andere bewoners die allemaal een probleem hebben dat opgelost moet worden. En het kasteel met de duizend kamers blijkt ook nog eens geen gewoon kasteel te zijn. Zullen ze de ridder met de Gouden Krul ooit vinden?

Mijn beoordeling

 

Het kasteel met de duizend kamers is een boek dat vlot weg leest. Door de brief die de 2 muisjes krijgen, wekt het verhaal meteen al vanaf het begin de nieuwsgierigheid van de lezer. Het Kasteel Met de duizend kamers stelt in ieder hoofdstuk een duidelijke vraag en een boodschap waar in het volgende hoofdstuk op wordt teruggekomen. Zo worden de hoofdstukken met elkaar verbonden en blijft het verhaal spannend en verrassend om te lezen. De verschillende personages die aan bod komen zijn erg leuk, maar wellicht soms wel een beetje eng voor hele kleine kinderen. Helaas weet je aan het einde van het boek nog steeds niet waarom Bob en Lot naar het kasteel moesten komen, want het verhaal wordt vervolgd in een nieuw boek. Ongeduldige kleine (en grote) boekenwurmen zullen dus even moeten wachten op het volgende deel!

 

boek-het-kasteel-met-de-duizend-kamers-binnenwerk-1

Bron afbeelding

Dit boek is geschikt voor beginnende lezers. Het is een AVI boek, niveau E4, clib 5 en dus geschikt voor kinderen in groep 4. Maar ook kinderen in groep 3 die al wat verder zijn met lezen zullen dit een leuk boek vinden. Elise is met haar twee jaar duidelijk nog te jong voor dit boek, maar ze zal het ongetwijfeld met veel plezier gaan lezen als ze wat ouder is. Ik heb me als volwassen boekenwurm in ieder geval enorm vermaakt met het lezen ervan.

Het Kasteel met de duizend kamers van Esther van der Ham is sinds vandaag verkrijgbaar via de site van Prachtboeken en alle (online) boekwinkels en kost €15,95.

Dit artikel bevat items die ik opgestuurd heb gekregen. Lees mijn disclaimer voor meer informatie.

Mis niks en volg Dochterlief op Facebook, Twitter en Instagram

 

Filed under Dochterlief leest
Author

Romy (1980) schrijft alles op in 1 van haar 1000 notitieboekjes in de hoop zo ooit een boek te creëren. Ze is gek op series kijken, boeken lezen, hard meezingen met de radio (wel als ze alleen is) en lekker eten. Verder is ze gelukkig getrouwd en heeft ze een dochter van 4 jaar, haar inspiratiebron voor deze blog.

2 Comments

    • Dat snap ik wel, de stijl van de illustraties moet inderdaad je smaak zijn. Ik hou ook meer van wat speelsere tekeningen.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.