Kinderboekenhoek: Slaap lekker, uiltje – Stephanie Shaw

Slaap lekker uiltje

Omdat we af en toe kampen met slapeloze nachten en ons kind ook moeilijk inslaapt, had ik me laatst bedacht om een leuk, luchtig boek over slapen te gebruiken bij het slaapritueel. Ik leende een boek bij de bieb over een moedermuis die haar kind naar bed bracht en dat leek te werken.

Nadat ik die al twee keer had verlengd bleek het boek nergens meer verkrijgbaar. Paniek, want dochterlief was er ondertussen aan gehecht geraakt. Ik ging op zoek naar een vervanger en vond een boek dat er veel op leek met haar lievelingsvogel – een uil – in de hoofdrol: ‘Slaap lekker, uiltje.’

Ik weet niet wat het is met uiltjes, maar ze doen het goed bij kinderen. De mijne vindt ze allemaal ‘jief’ en is zo’n beetje verslaafd aan ‘Mama kwijt,’ een super schattig boek met een uiltje in de hoofdrol dat zijn moeder kwijt raakt. Dit boek kan ik echter inmiddels achterstevoren en uit mijn hoofd opdreunen, en omdat ze een beetje last heeft van verlatingsangst leek het me momenteel ook niet meer het meest geschikte boek zo vlak voor het slapen gaan.

Over het boek

Het is nacht en mama uil en haar baby uil kijken naar alle dieren die gaan slapen. Kleine uil stelt zijn moeder allerlei vragen over het slaapritueel van de andere dieren. Wie stopt hertje in? Wie leest kleine beer voor? En elke keer is het antwoord dat hun mama dit doet. Kleine uil vindt het een beetje spannend in het donker, maar zijn moeder stelt hem gerust door te zeggen dat de sterren en de maan altijd licht geven. Dan wordt het licht buiten en terwijl alle andere dieren wakker worden gaat kleine uil met een gerust hart slapen.

Wat vind ik van het boek?

Het boek is redelijk groot, gemaakt van karton wat ik echt een pluspunt vind met een enthousiast lezende peuter en met een makkelijk te lezen lettertype voor oudere kinderen. Het verhaal is precies lang genoeg voor het slaapritueel en wordt verteld in korte zinnen die op elkaar rijmen. Perfect voor jonge peuters.

Het verhaal is simpel, lief en doeltreffend. Mijn dochter luisterde vol interesse naar hoe de alle dieren gingen slapen en werd bevestigd in haar vertrouwen dat mama (en natuurlijk ook papa, maar ze hangt momenteel erg aan mij) er altijd voor haar is ‘s nachts en goed op haar let. Ik heb echt het idee dat als we dit boek vaker gaan voorlezen, ze misschien wat geruster de nacht in gaat. Het blijft lastig om een kind dat moeite heeft met slapen gerust te stellen maar dit boek helpt ons weer een stapje in de goede richting!

‘Slaap lekker, uiltje’ kost €7,99 en is verkrijgbaar bij de boekhandel of online.

Koop bij bol.com

Heeft jouw kind ook een favoriet voorleesboek?

4 Comments

  1. Ik vind het heel mooi getekend en lijkt me inderdaad een heel mooi lief verhaal

  2. Dat klinkt als een leuk boek! Die ga ik eens opzoeken en op ons verlanglijstje zetten.

  3. Hier is dikkie dik ook favoriet en bij de jongste Nijntje in de dierentuin. Groot voordeel als je het boek uit je hoofd kent: als je een keer in de rij bij de kassa staat en ze willen constant wegrennen, kun je zo het verhaal opdreunen en je hebt (tijdelijk) alle aandacht. Mocht het ooit nodig zijn…

Comments are closed.