Kinderboekenhoek #30: Balotje bij de dokter – Yvonne Jagtenberg

Ik heb me voorgenomen dat ik wat regelmatiger boekreviews wil plaatsen en omdat ik nu eenmaal niet alle boeken die ik wil lezen kan kopen (iets met geen geldboom in de tuin hebben staan) zullen jullie vanaf nu ook biebboeken voorbij zien komen. Zo ook het nieuwe lievelingsboek van mijn kind: ‘Balotje bij de dokter.’ Die, zo bleek later, ook alleen nog in de bieb te lenen is.

Balotje wie?

Balotje is al een beetje een oudgediende in kinderboekenland, maar ik kende haar nog niet. Het eerste boek over haar verscheen in 2009 en inmiddels heeft geestelijk moeder Yvonne Jagtenberg al een hele serie geschreven over dit leuke kleutermeisje. Balotje wordt omschreven als een nieuwsgierige en ondernemende kleuter, en zou in het echte leven het zomaar een vriendinnetje van mijn dochter kunnen zijn – of mijn dochter zelf.

Balotje bij de dokter

Wij zitten hier thuis af en toe helemaal ingepakt in het verband omdat onze dochter los gaat met haar dokterskoffer, dus heel verrassend is het niet dat dit boek elke avond voorgelezen moet worden: Balotje krijgt van haar tante namelijk precies zo’n koffertje! Maar dan gebeurt er iets waardoor Balotje zelf naar de dokter moet. Wat nu?

Wat vonden wij ervan?

Wat kan ik zeggen: mijn kind is gek op dit boek. Het is momenteel een van de weinige boeken die wij vanaf het begin tot het eind aan haar kunnen voorlezen en waarbij het verhaal haar volle aandacht weet vast te houden. En dat wil wat zeggen!

Het taalgebruik in dit boek is al wat meer afgestemd op kleuters en ik merk dat mijn dochter dit heel goed kan hebben. Sterker nog: dit heeft ze in deze fase van haar taalontwikkeling misschien wel hard nodig. Ik heb me tot nu toe altijd op wat simpelere kinderboeken gefocusseerd maar kennelijk is tijd voor een ‘upgrade’.

Yvonne Ligtenberg springt naar mijn idee goed in op de (taal)ontwikkeling van peuters en kleuters. De zinnen zijn wat langer, er wordt wat meer aandacht gegeven aan de gevoelens die het hoofdpersonage heeft en ook de onderwerpen die voor kleuters nieuw en spannend zijn worden op eenvoudige wijze belicht. De kleurrijke illustraties maken het geheel af. Ik kan me zomaar voorstellen dat we nog meer boeken over Balotje gaan lenen of kopen, maar voorlopig is dit deel favoriet.

Kende jij Balotje al?

PS: Ik wilde een link plaatsen naar een webwinkel waar je dit boek kan kopen en nu blijkt dat hij overal uitverkocht is. Kortom; wil je dit specifieke Balotje boek lezen? Dan heb je waarschijnlijk het meeste succes in de plaatselijke bibliotheek.

3 Comments

Comments are closed.