Kinderboekenhoek #5: Matilda van Roald Dahl

matilda 2Bron afbeelding

O, wat vind ik Roald Dahl toch een briljante schrijver! Hij schreef zo beeldend dat ik zijn personages zo voor me kon zien. Ondanks dat hij vele verhalen voor volwassenen heeft geschreven, (die ik als groot fan allemaal heb gelezen) vind ik zijn kinderboeken echt ongeëvenaard. En als ik mijn all time favorite zou moeten kiezen, kies ik zonder twijfelen voor Matilda! Dit boek kreeg ik ooit voor mijn verjaardag en ik heb het helemaal stuk gelezen! 

matilda-roald-dahl-3

Het verhaal

Matilda is een ontzettend gevoelig en intelligent meisje. Ze kon al praten als een volwassene met anderhalf jaar oud en lezen toen ze drie was. Matilda is gek op lezen, en zodra ze alle kinderboeken uit de plaatselijke bibliotheek heeft gelezen, gaat ze tot grote verbazing van de bibliothecaresse over op de romans van beroemde schrijvers. Haar ouders begrijpen dit niet en vinden haar maar een lastpost. Ze zouden liever willen dat ze wat meer op hun leek en niet zo leergierig was en daarom maken ze haar voortdurend het leven zuur. Vriendjes en vriendinnetjes heeft Matilda niet en uit het lezen haalt ze troost. Als Matilda  dan ook nog op school wordt lastig gevallen door haar sadistische directrice, is dit voor haar de druppel en wordt ze heel kwaad. Zo kwaad dat ze erachter komt dat ze dingen kan die niemand anders kan…

Matilda

Mijn beoordeling

Matilda is geen boek voor al te jonge lezers. Voor kinderen vanaf een jaar of 8 is dit echter een geweldig boek dat hen leert dat je altijd jezelf moet zijn en dat het belangrijk is om voor jezelf op te komen. Ik identificeerde me als jonge boekenwurm meteen met Matilda, en leerde door dit boek dat het juist hartstikke stoer is om van lezen te houden. Ze werd echt een beetje mijn heldin, ook al las ik de boeken die zij in het boek las pas op de middelbare school. Daardoor is dit boek voor mij onlosmakelijk verbonden met mijn jeugd én heeft het een plekje in mijn persoonlijke boeken top 10. En dat wil wat zeggen, want ik heb erg veel boeken gelezen.

Retro of niet, Matilda is een tijdloos boek dat elke mini-boekenwurm zal waarderen! Je koopt het boek in de boekhandel of online voor €12,99.

4 Comments

Comments are closed.