Kinderboekenhoek: Allemaal Onzin – Paul van Loon

Traditiegetrouw kocht ik in de Kinderboekenweek een nieuw boek voor mijn kleuter. Het werd ‘Allemaal Onzin’ van Paul van Loon. Ik kan haar geen groter plezier doen dan de avond af te sluiten met een verhaaltje, dus de nieuwe aankoop werd dankbaar in ontvangst genomen.

Volgens de enthousiaste verkoopster van het knusse kinderboekenwinkeltje in Utrecht zou mijn kleine grappenmaker die van griezelen houdt dit boek wel kunnen waarderen. ‘De grap zit ‘m vooral in de naam van het mannetje,’ zei ze. ‘Het is een woordgrapje, maar niet alle kinderen snappen woordgrapjes of houden ervan.’ Mijn kind gaat tegenwoordig rijmend en dichtend (vindt ze zelf) door het leven, dus ik nam de gok.

Paul van Loon is voor mij geen onbekende kinderboekenschrijver. Ik ben zelf bijvoorbeeld enorm fan van Dolfje Weerwolfje. Mijn dochter, wiens favoriete feestdag Halloween is en die op haar 3e al genietend naar griezelsprookjes keek waar haar vriendjes bang van werden, zou als ze iets ouder is zomaar mijn voorbeeld kunnen volgen.

Waar gaat Allemaal Onzin over?

Van de site van Paul van Loon:

Elke avond als hij in bed ligt, hoort Vladimir geritsel. ‘Pssst,’ klinkt het en dan komt er een mannetje tevoorschijn, niet groter dan een colaflesje. Hij neemt Vladimir mee naar Het Land Achter Het Behang. Samen beleven ze een gek, grappig avontuur, waarna Vladimir heerlijk in slaap valt.
– Wie is toch dat mannetje achter het behang?
– Dat is Onzin. Welterusten!

Wat vonden wij van dit boek?

Allemaal Onzin is hier een grote hit. Het zijn korte verhaaltjes in duidelijke taal, helemaal gericht op de taalvaardigheid van jonge kinderen. De avonturen die Vladimir en Onzin beleven zijn soms een beetje spannend, maar niet op een manier dat kinderen er nachtmerries van krijgen. En dan is er natuurlijk de briljante naam van het mannetje achter het behang.

Bijna elk verhaaltje eindigt met de vader van Vladimir die in de slaapkamer komt kijken waar het lawaai vandaan komt, waarop Vladimir een smoesje verzint en de vader weer vertrekt met de woorden: ‘Dat is onzin!’

Mijn dochter snapte het meteen en ligt keer op keer in een deuk. Klein nadeel voor mezelf als ouder is dat ik de betreffende zin in geen enkele pedagogisch verantwoorde situatie meer kan gebruiken, want dan roept ze schaterend: ‘Ja! Dat is dus Onzin! Hahaha!’ Leuk bedacht hoor, Paul van Loon….

Allemaal Onzin’ van Paul van Loon zou ik aanraden vanaf een jaar of vijf. Je koopt het boek in de betere boekhandel of natuurlijk online.