Kinderboekenhoek: De dikke Kolletje – Pieter Feller

Uiteraard is het mij als boekenwurm niet ontgaan dat deze week de Nationale Voorleesdagen zijn! Daarom deel ik onze nieuwste aanwinst met jullie: De Dikke Kolletje, gekocht in onze favoriete boekwinkel.

Nu ze flink aan het kleuteren is en haar woordenschat en haar belevingswereld zich met de dag uitbreiden, merkte ik dat mijn dochter sommige boeken langzaam aan het ontgroeien is. Natuurlijk blijven de verhalen van bijvoorbeeld Dikkie Dik altijd leuk, maar ze was duidelijk toe aan iets meer uitdaging op voorleesgebied.

Toen ik in de kinderboekenwinkel vroeg naar leuke voorleesboeken voor kleuters die net naar school gaan, trok de winkelmedewerkster zonder twijfel een boek over Kolletje uit de schappen. Na haar enthousiaste uitleg besloot ik meteen maar het boek met alle verhalen aan te schaffen, want deze reeks leek me wel wat voor mijn kleuter.

Waar gaat Kolletje over?

Kolletje is een vrolijk en eigenwijs meisje. Eigenlijk heet ze Katharina Orselia Laetitia, maar dat is natuurlijk veel te lang om uit te spreken. Daarom noemt iedereen haar Kolletje. Voor haar vierde verjaardag krijgt Kolletje toversokken van haar lievelingstante. En als ze die aantrekt en ‘Katharina Orselia Laetitia’ zegt, kan ze opeens toveren.

Door te toveren kan Kolletje alledaagse kleuterproblemen oplossen, zoals dingen die ze spannend vindt goed laten verlopen en hoe ze eten dat ze vies vindt niet hoeft te eten.

In het boek komen vaste personages terug, zoals Kolletje’s beste vriendje Dirk waarmee ze allerlei avonturen beleeft en de oude buurman meneer de Jong en zijn hondje Doerak. De onderwerpen zijn heel divers en komen overeen met de dingen waar kleuters mee te maken krijgen, zoals het eerste schoolreisje en zwemles.

Wat vinden wij van dit boek?

Het taalgebruik is vlot en begrijpelijk, en past wederom goed bij de belevingswereld van kleuters. De verhaaltjes zijn kort en qua lente precies goed voor de korte concentratieboog van jonge kinderen. Er worden ook vaak grapjes gemaakt die zij leuk vinden. De illustraties vind ik ook erg leuk en speels, en Kolletje en haar vriendje Dirk zijn herkenbaar.

Hoewel wij de laatste tijd merken dat onze dochter voor het slapen gaan alleen verhaaltjes voorgelezen wil hebben die ze al kent, is dit boek een goede kanshebber voor over een aantal maanden, als het schoolleven wat meer routine is geworden en ze de gebeurtenissen zal herkennen.

De keren dat we haar wél uit Kolletje hebben voorgelezen had ze zeker interesse in het verhaal en de personages. Een aanrader!

De Dikke Kolletje kost €19,95 en is verkrijgbaar in de boekwinkel en online.

Koop bij bol.com