Kinderboekenhoek: De Lumies zoeken een speen – Lucky Mukky

Kinderboekenhoek #18: De Lumies zoeken een speen

Hoe krijg je je kind af van de speen, en vooral: hoe begin je hiermee? Dat is een vraag die vele ouders bezig houdt en ik ben hier geen uitzondering op. Mijn dochters twee lievelingsknuffels zijn namelijk haar twee speenknuffels, waar ze al ruim 2 jaar lief en leed mee deelt. Ze is stapelgek op ze en heeft ze echt nog nodig als ze gaat slapen. Om ons op weg te helpen in dit ingrijpende proces hebben we sinds kort de Lumies in huis. Zij zoeken namelijk een speen voor hun baby die ontroostbaar aan het huilen is.

Waar gaat het boek over?

De hoofdpersonen in dit boek zijn LouLou en Lux. Sinds kort is er een baby in hun midden, Baby Lana. Op een dag is er iets gaande in Lumieland: baby Lana is ontroostbaar. Samen met hun vrienden Konijn, Rups en Muis proberen LouLou en Lux een manier te vinden om hun zusje weer op te vrolijken. Niets lijkt te helpen. De baby wil geen rammelaar en geen knuffels of kusjes. Ook van het zingen van slaapliedjes kalmeert ze niet. Wat nu?

Dan komen de Lumies met een oplossing: de baby wil een speen! Maar alle spenen in Lumieland zijn op en baby Lana blijft meer huilen. Daarom gaan ze boven de grond in de mensenwereld op zoek naar een kindje dat zijn of haar speen wil afstaan. Dat lukt. Baby Lana krijgt de speen van een kindje dat te groot is geworden voor een speen, en is niet meer verdrietig. Toch klinkt er daarna nog meer gehuil: er is nog een andere baby in Lumieland die een speen nodig heeft. Welk kindje in de mensenwereld zou deze baby haar speen willen geven?

Wil jouw kind zijn of haar speen aan de baby geven?

Na dit verhaal richten de Lumies zich in het verhaal rechtstreeks tot de lezer, in dit geval jouw kind. ‘Jij bent al groot,’ zeggen ze. ‘Véél groter dan de baby. Wil jij misschien je speen geven?’ Als cadeautje hebben ze twee glow in the dark stickers voor je kind.

De eigen speen dient eigenlijk begraven te worden in het bijgeleverde doosje, zodat de Lumies deze speen mee kunnen nemen voor de baby. Een heldere opdracht, die de meeste peuters goed zullen snappen. Toch denk ik dat sommige kinderen deze oplossing misschien iets te heftig zullen vinden. Als ik kijk naar hoe mijn eigen dochter haar spenen adoreert, krijg ik het er zelfs een beetje benauwd van.

Kinderboekenhoek #18: De Lumies zoeken een speen

Werkt het?

Ik heb met dochter het boek gelezen. Ze vond het een enorm leuk boek, en de baby ook heel erg zielig. Maar toen ik aan haar vroeg of zij haar speen aan de baby wilde geven, antwoordde ze resoluut met een nee. ‘Speen is van mij,’ zei ze ernstig. Kortom: mijn dochter is er nog niet klaar voor en ik ga haar ook niet dwingen. Komt tijd, komt raad. We gaan langzaam proberen de speen af te bouwen, en als ze er klaar voor is heb ik me voorgenomen om het knuffeltje en de speen die eraan vastzit van elkaar te scheiden. Daar is het nu nog duidelijk te vroeg voor.

Mijn mening

Ik vind dit een origineel boek om je kind van de speen af te krijgen. Er wordt in duidelijke en begrijpelijke taal uitgelegd dat de baby heel verdrietig is zonder een speen, en dat is een emotie die de meeste peuters vanaf een bepaalde leeftijd goed begrijpen. De illustraties zijn kleurrijk en vrolijk en het feit dat de Lumies onder de grond leven speelt mooi in op de grenzeloze fantasie van peuters. Ik heb op andere blogs gelezen dat het sommige kinderen wel degelijk van de speen heeft afgeholpen, dus ik zou zeggen dat dit boek zeker het proberen waard is!

Over de Lumies

In een wereld ver weg, maar toch ook weer heel dichtbij wonen de Lumies. Een volkje dat leeft onder je voeten in Lumieland. Dit is het eerste boek uit een reeks. De boeken over de Lumies zijn voornamelijk bedoeld om jonge kinderen te ondersteunen tijdens de spannende fases in hun leven. ‘De Lumies zoeken een speen’ is voor €14,95 te koop.

Hoe kreeg jij jouw kind van de speen af?

Dit artikel bevat toegestuurde artikelen. Lees mijn disclaimer voor meer informatie.

Filed under Dochterlief leest
Author

Romy (1980) schrijft eindelijk haar eerste kinderboek. Bezit honderden notitieboekjes vol met nog meer verhalen. Denkt af en toe dat ze nog steeds 25 is.

2 Comments

  1. Wij hebben het boek ook alleen de kleine dame krijgt binnenkort een nieuw bed dus niet handig om dan nu haar speen te laten afgeven.. Gaan we daarna wel proberen ?

    • Hier precies zo! Zitten al in een moeilijke fase qua slapen en de overgang naar een nieuw bed, ik vind het ook nog even best hoor. 😉

Comments are closed.