Kinderboekenhoek: De rijke uren van Jacominus Gainsborough – Rébecca Dautremer

Hij lonkte naar me vanaf de rijk gevulde boekenplank bij onze favoriete kinderboekenwinkel: Jacominus Gainsborough, mogelijk het schattigste konijn na Nijntje Pluis.

Verliefd

Toen ik het boek na een enthousiaste reactie van de kleuter mee wilde nemen, schoot een andere klant me bij de toonbank aan. ‘O!’ riep ze verliefd, ‘Mag ik er héél even in kijken?’ Ik stond het toe, maar Jacominus ging toch echt met ons mee naar huis. We kochten het laatste exemplaar.

Trouwe lezers zullen wel denken dat ik ondanks mijn eigen voornemen om geen papieren boeken meer aan te schaffen – iets waar ik me ‘redelijk’ aan kan houden- toch opvallend vaak kinderboeken aanschaf. Dat klopt. Ik wil mijn dochter de magie van het lezen van een levensecht boek niet ontnemen.

Over magie gesproken: De rijke uren van Jacominus Gainsborough is misschien wel het meest hartverwarmende kinderboek dat ik samen met mijn kind gelezen heb.

Het verhaal

Op een dag wordt er een klein konijntje geboren. Zijn ouders noemen hem Jacominus, een koninklijke naam voor een bijzonder konijn. Hij is niet het grootste of sterkste konijn en door een ongelukkige val van een trap loopt hij mank. Aan zelfvertrouwen ontbreekt het hem echter niet.

Jacominus groeit op tot een gevoelige en filosofische persoonlijkheid. Hij wil zoveel mogelijk talen leren spreken en filosoof worden. Jacominus leert kijken, luisteren, voelen en in zichzelf geloven en als lezer leer je met hem mee.

Door middel van 12 belangrijke scènes uit zijn leven reis je met hem mee en ontdek je zijn verhaal- tot aan de dag dat hij sterft.

Wat vonden wij van het boek?

De verkoopster in de winkel verzekerde mij dat het boek al voor te lezen was vanaf 5 jaar. Ik ben het daar niet helemaal mee eens. Mijn kleuter haalt zeker de dingen uit het verhaal die zij leuk of interessant vindt, maar het taalgebruik is – alhoewel ontzettend mooi- toch wat te poëtisch en abstract om goed te begrijpen. Mijn inschatting is dat het vanaf een jaar of 8 begrijpelijk wordt voor een kind.

De schrijfster geeft verder weinig uitleg over waarom dingen in het leven van Jacominus zijn zoals ze zijn, omdat je leest over het gevoelsleven van het hoofdpersonage in kwestie. Gevoelens hoeven nou eenmaal niet altijd uitgelegd te worden. Volwassenen snappen dat; hele kleine kinderen niet.

Mijn eigen mening? Ik vond dit boek zelfs mooier geschreven dan veel ‘volwassen’ boeken! Er staan veel diepzinnige quotes in en het einde vond ik ontzettend goed en ontroerend verwoord. Ik gok dan ook dat Jacominus stiekem veel volwassen fans heeft.

‘Welja! Moet ik nu eerst in slaap vallen voordat ik kan gaan dromen?’ vroeg Jacominus zich af. – Rébecca Dautremer

De werkelijk prachtige illustraties – ik zou ze zo aan de muur van mijn dochters speelkamer kunnen ophangen – maken het verhaal helemaal af. Ze bevatten alle belangrijke personages en nodigen echt uit tot lang en uitgebreid onderzoek.

De schrijfster (en kunstenares; alle illustraties zijn ook van haar hand) liet zich mede inspireren door de geestelijk moeder van Pieter Konijn, Beatrix Potter. Mede daardoor klopt werkelijk alles aan dit kinderboek. Het is nostalgisch, lief, en diepzinnig. Een klassieker in wording.

Dit is een pareltje van een (kinder)boek met een mooie boodschap: heb het leven lief! Jacominus Gainsborough zal om die reden nog lang bij ons op de boekenplank blijven staan

Koop bij bol.com