Kinderboekenhoek: De zee zag het – Tom Percival

Lastig vind ik het soms, boeken uitzoeken voor een bijna 6-jarige. Sommige prentenboeken zijn al te kinderachtig terwijl sommige (voor)leesboeken nog te moeilijk zijn.

Gelukkig zijn er ook prachtige prentenboeken voor wat oudere kinderen te koop. ‘De zee zag het’ van Tom Percival was zo’n boek dat ik niet kon laten liggen. Mijn dochter is gek op de zee en het strand, dus dit boek belandde al snel in haar top 3.

Waar gaat het boek over?

Sofia heeft een lievelingsbeer. Hij is al heel oud en is ook van Sofia’s moeder en opa geweest. Tijdens een dagje spelen op het strand begint het plotseling te onweren. Sofia en haar vader moeten snel gaan schuilen. Tijdens het rennen valt de beer uit haar vaders tas op het strand. Niemand heeft gezien dat het gebeurde…behalve de zee.

“De Zee nam de oude beer mee. Het was net alsof de Zee fluisterde: ‘Ik breng je naar huis…’ “- Tom Percival

Sofia en haar vader zoeken overal naar haar beer, maar tevergeefs. Ze krijgt nieuwe beren, maar geen enkele beer haalt het bij haar lievelingsbeer. Sofia is ontroostbaar. Zal ze haar beer ooit nog terugzien?

Wat vonden wij van ‘De zee zag het’?

Mijn dochter en ik vonden dit een prachtig boek met een mooie boodschap: iets dat je in je hart bewaart, is nooit echt kwijt. Het is een lief verhaal met een symbolisch einde. Het boek bevat verder fantastische illustraties die veel weg hebben van een schilderij. En dat is geen toeval!

In de illustraties in dit boek zijn namelijk elementen uit de collectie van het Rijksmuseum in Amsterdam gebruikt, naar aanleiding van het project Rijksstudio, waarbij ruim 125.000 kunstwerken online beschikbaar zijn gesteld.

Auteur- en illustrator Tom Percival was geïntrigeerd door het idee om aan de hand van bestaande elementen nieuwe werken te maken en wilde met behulp van deze kunstcollectie een nieuwe wereld en een nieuw verhaal creëren. Dat is hem uitstekend gelukt. Het boek bevat aan het einde een uitgebreide omschrijving van de door hem gebruikte kunstwerken. Heel bijzonder!

Ben je gek op nostalgische kinderboeken met bijzondere illustraties? Dan kan ik dit boek zeker aanraden!

De zee zag het koop je onder andere hier.

1 Comment

Comments are closed.