Kinderboekenhoek: Er is geen vorm waarin ik pas – Erna Sassen

Ik heb mijn oude hobby lezen herontdekt en verslijt het ene boek na het andere. Ook heb ik een nieuw favoriet genre: jeugdboeken die je als volwassene ook prima kan lezen, zoals ‘Er is geen vorm waarin ik pas’, van Erna Sassen.

Wat is er aan de hand, Tessel?

In dit bijzondere boek is de lezer getuige van de gedachten van pubermeisje Tessel (16), die iets heftigs heeft meegemaakt en dit moet verwerken. Volgens haar mentor heeft ze een burn-out maar volgens Tessel zelf begrijpt hij haar gewoon niet. Al vanaf de eerste zin werd ik gegrepen door het verhaal.

‘Dat is een van de grootste nadelen van volwassenen: ze denken altijd beter te weten dan jijzelf wat er met jou aan de hand is. Daarbij vergeten ze voor het gemak maar even dat tachtig procent van ons leven zich afspeelt buiten hen om. En dat ze dus meestal geen flauw idee hebben. Dat laatste ligt ook een beetje aan ons. Want wij vertellen niks. 
Er zijn dingen die je niet kan vertellen. Aan niemand. 
Over liefde bijvoorbeeld. 
En hoe stom je bent geweest.’

Een groot intens verdriet

‘Er is geen vorm waarin ik pas’ gaat over een meisje met zo’n groot verdriet, dat het voor haarzelf amper te bevatten is. Tessel blijkt een verhouding te hebben gehad met haar leraar Nederlands. Deze relatie ging over, en daarna stortte ze in. Nog elke dag komt ze hem op school tegen en dan negeert hij haar. Wat heeft ze verkeerd gedaan? Waarom doet hij alsof ze niet meer bestaat?

Ze is zichzelf helemaal kwijt, kan niet meer praten met haar ouders en vrienden en vindt vervolgens steun bij de moeder van een meisje van haar eigen leeftijd dat onlangs overleden is. Waarom ze zulk innig contact onderhoudt met een vrouw die haar eigenlijk niet eens kent weet ze niet, maar de vrouw zal uiteindelijk een belangrijke rol spelen in haar genezingsproces – en zij in dat van de vrouw.

Wat vond ik van het boek?

Doordat het boek in de ik-vorm geschreven is voelde het lezen ervan soms alsof ik iets deed wat niet hoorde. Alsof ik expres in het geheime dagboek van een pubermeisje aan het lezen was. Daarom wilde ik het boek regelmatig wegleggen, maar vervolgens kon ik dat niet, waardoor ik het boek binnen 2 dagen uit had. De schrijfster wist me echt te raken en is op briljante wijze in het hoofd van een puber gekropen. Op geen enkele manier kwam de vertelwijze geforceerd op mij over. Het verhaal werd er juist heel puur, direct en rauw door, zoals pubers kunnen zijn. Ik vond het daardoor heel verrassend om te lezen.

Toch denk ik wel dat je van de schrijfstijl van dit boek moet houden: net als de titel zou je kunnen zeggen dat het boek ook niet echt een bepaalde vorm heeft. De gedachten van Tessel schieten alle kanten op en als lezer moet je in het begin echt dingen zelf invullen. De hoofdpersoon ging door de vertelwijze meteen onder mijn huid zitten en daar bleef ze na het uitlezen van het boek nog wel een tijdje. Met haar humor en intelligente, gevoelige manier van vertellen had ze mij meteen te pakken. Ik ben echt een beetje van Tessel gaan houden.

Het enige minpunt wat ik kan bedenken is dat ik het einde van het verhaal wat snel en onaf vond. Voor mijn gevoel miste ik 2 hoofdstukken.

Daarnaast maakte ik me als moeder van een dochter ook meteen zorgen over de toekomstige puberteit van mijn eigen kind, maar dan op een goede manier. 😉

Dit boek nam me weer even mee terug naar mijn eigen puberteit en leerde me dat luisteren naar en communiceren met je kind het belangrijkste is wat je als ouder kan doen.

‘Er is geen vorm waarin ik pas’ is geschikt voor lezers vanaf 15 jaar en ouder en zowel in de boekhandel als online verkrijgbaar.

Koop bij bol.com

Filed under Dochterlief leest
Author

Romy (1980) houdt van schrijven, lekker eten, lezen en mooie plekken. Schrijft momenteel haar eerste kinderboek en bezit honderden notitieboekjes vol met nog meer verhalen. (Maar eerst dit boek maar eens afmaken.)