Kinderboekenhoek: Feestmaal voor de koning – Marlies Verhelst

Het is bijna zover: van 4 oktober t/m 15 oktober is het Kinderboekenweek! Het thema van dit jaar is griezelen, en daar houdt mijn peuter wel van. Ze is de laatste tijd gefascineerd door films en boeken die een beetje eng, maar stiekem ook leuk zijn. Zo koos ze laatst in de bieb het boek ‘Feestmaal voor de koning’ uit.

Waar gaat het boek over?

Het is bijna feest, want Koning Leeuw is binnenkort jarig. Kok Vogelspin is dus druk bezig met het maken van een grote verjaardagstaart, met als ingredienten vlees en botten. Het wordt het pronkstuk van de dag en Vogelspin is helemaal trots als de taart zo goed als af is. Maar als hij op een dag in de keuken komt, heeft er iemand van de taart gesnoept! Vogelspin gaat alle dieren af om te kijken wie de dader is. Komt hij er nog achter voor de verjaardag van Koning Leeuw?

Wat vonden wij van dit boek?

Dit boek werd al snel een favoriet van mijn kind en ik snap wel waarom. De vogelspin vond ze namelijk eerst eng, maar na het voorlezen van het boek leek hij haar wel aardig. Een heel nieuw inzicht voor haar, dat dieren of dingen die je eigenlijk een beetje eng vindt ook leuk en aardig kunnen zijn. Dat had trouwens ook tot gevolg dat alle echte spinnen in en om ons huis als vrienden werden gezien. 😉

Daarnaast maakte Vogelspin een taart, wat ze ook enorm interessant vond want zij ‘kookt’ ook graag dagelijks in haar IKEA keuken. Maar een taart van vlees en botten en niet van appels of chocola? Dat was toch wel een beetje gek en eng! Zo leerde ze meteen dat leeuwen vlees eten en geen chocoladetaart zouden waarderen. Van wie dat vlees precies kon zijn hebben we nog maar even in het midden gelaten.

Wat naar mijn idee goed is aan dit boek, is dat je kind samen met Vogelspin actief op zoek gaat naar de dader. Daardoor leer je de andere bewoners ook meteen even kennen en zoek je samen naar een oplossing. Uiteraard volgt de ontmaskering van de dader aan het einde van het boek. De leuke moderne illustraties helpen ook mee. Ik heb dit boek maar meteen voor een paar weken verlengd!

‘Feestmaal voor de koning’ is een leuk boek voor kinderen van rond de 4 jaar. Je koopt het boek in de boekhandel of online.