Kinderboekenhoek: Floor Bal – Het hele soepzootje

Mijn kleuter is de laatste tijd erg van de prangende levensvragen. Op de meeste vragen heb ik het antwoord wel, maar voor sommige vragen ben ik blij dat er informatieve kinderboeken bestaan. 

Een kinderboek over de evolutie

Neem nou bijvoorbeeld ‘Het hele soepzootje’ van Floor Bal. Al bij het lezen van de omschrijving wist ik dat ik dit boek ooit voor mijn eigen kind zou kopen. Een kinderboek over evolutie dat beloofde zelfs begrijpelijk te zijn voor jonge kinderen: hoe leuk is dat?

Toen de kleuter vroeg: ‘Wat is de aarde eigenlijk?’ en ze na mijn antwoord dat dit de planeet is waarop wij leven een lege blik in haar ogen kreeg, ging ik de dag erna naar onze favoriete kinderboekenwinkel en vroeg of ze het boek op voorraad hadden. Het hielp niet dat ik de naam was vergeten en uit de omschrijving van Google ook niet veel wijzer werd, maar uiteindelijk vonden de behulpzame medewerkers ‘Het hele soepzootje’ in hun indrukwekkende collectie. Het was behoorlijk populair, wisten ze me te vertellen. Is de hype terecht?

Wat vond de kleuter van ‘Het hele soepzootje’?

De kleuter pakte het boek vol enthousiasme uit en ging er meteen mee aan de haal. Ik kon meteen aan de bak met voorlezen en ze bleef ondertussen vragen op me afvuren en alles op de illustraties aanwijzen. Uit haar reactie was in ieder geval snel duidelijk dat het boek een hit was: de oooh’s en aaah’s vlogen me om de oren en ze vond het ontzettend cool dat we ‘familie zijn van de apen’.

Vervolgens heeft ze het boek nog verschillende keren zelf doorgebladerd en er haar eigen verhaal bij verzonnen. De illustraties zijn kleurrijk en spreken enorm tot de verbeelding. Voor haar leest het als een spannend sprookje, en dat is prima op haar leeftijd. ‘Het hele soepzootje’ werd door de boekwinkelmedewerker aangeraden vanaf groep 2, en dat klopt wel in het geval van mijn dochter. De zinnen zijn kort en bondig en het taalgebruik helder en begrijpelijk. Voor jongere kinderen lijkt het boek me nog iets te hoog gegrepen.

Overigens krijgt ze op haar katholieke school een andere versie van het scheppingsverhaal te horen, en dat is natuurlijk helemaal prima. Wat mij betreft is dit een leuk en leerzaam boek voor leergierige en nieuwsgierige kinderen!

Het hele soepzootje’ is zowel online als in de boekhandel verkrijgbaar en kost €14,95.

Koop bij bol.com

Dit artikel bevat een affiliate link. Voor meer informatie verwijs ik je door naar mijn disclaimer.