Kinderboekenhoek: de Gruffalo – Julia Donaldson

Monsters zijn niet altijd eng: soms zijn ze zelfs goedgelovig en een beetje dommig. Neem nou de Gruffalo. Al jarenlang zorgt dit monster uit het gelijknamige boek voor het vermaak van kinderen. En met een reden.

Monsters kunnen best leuk zijn

Ook mijn dochter heeft hem sinds kort in haar hart gesloten, en dat wil wat zeggen. Monsters zijn nou eenmaal niet haar favoriete wezens. Maar toen we laatst in de boekwinkel waren namen we de Gruffalo van Julia Donaldson mee om te kijken of we haar beeld van monsters wat konden bijschaven. Zou wel fijn zijn, zo rond bedtijd als volgens haar de monsters hun opwachting maken in haar kamer.

Het verhaal

Op een dag loopt er een klein muisje door het bos dat door verschillende roofdieren wel als een lekker hapje wordt gezien. Met allemaal smoesjes proberen ze hem mee te lokken, maar het muisje verzint een fantasie monster dat hun de stuipen op het lijf jaagt: de Gruffalo. Daardoor kan hij zijn weg vervolgen, terwijl hij lacht om de domme dieren. Er bestaat immers niet zoiets als een Gruffalo! Maar wacht…wat ziet hij daar voor wezen staan? Dat kan toch zeker niet?

Onze mening

Dit boek wordt geadviseerd vanaf de leeftijd van 4 jaar, dus ik was benieuwd of het verhaal niet wat te eng voor mijn dochter zou zijn. Die vond het echter erg leuk, zeker toen we er een mini Gruffalo knuffel bij kochten.

Vol interesse luisterde ze naar het verhaal en bij het omschrijven van de Gruffalo onderzocht ze haar knuffel op de uiterlijke kenmerken. Uiteraard leverde dat veel nieuwe vragen op.(‘Mama, waarom heeft hij een zwarte tong? Wat is dit op zijn neus?’) Ik bespeurde geen angst bij haar. Gruffalo mocht mee naar bed en werd liefkozend tegen haar aangedrukt. Gruffalo was lief, aldus mijn peuter. En daarmee leek ze al een pietsje minder bang voor monsters te zijn.

Het verhaal wordt verteld in een rijmvorm, wat het begrijpend lezen makkelijker maakt. Bovendien vind ik de insteek ook erg origineel: het slimme muisje dat een monster verzint en zo de vijanden te slim af is totdat blijkt dat het monster echt bestaat. Maar wie is er nou eigenlijk banger, het monster of het muisje? Een mooi inzicht voor jonge lezers.

Al met al een tijdloos verhaal met mooie illustraties die tot de verbeelding spreken. De Gruffalo heeft er een nieuwe fan bij!

De Gruffalo van Julia Donaldson is voor €13,95 te koop.

Koop bij bol.com

Kende jij de Gruffalo al?

3 Comments

  1. Pingback: Weekoverzicht: Van Kapla tot familie sneeuwpop! - Kijk, mama!

  2. Ik kende deze als tekenfilm… wist niet dat er een boekje van was… Emma is de laatste tijd nogal bang voor monsters dus heb ook veel geprobeerd… de oplossing is hier nog niet gevonden.

Comments are closed.