Kinderboekenhoek: het grote Jip en Janneke boek

image

Hele generaties zijn groot geworden met Jip en Janneke. De beroemde figuurtjes zagen al in 1952 het levenslicht en zijn dus al 62 jaar oud!

Mijn eerste kennismaking met Jip en Janneke was op de kleuterschool, waar het voorlezen van de verhalen vaste prik was. In de jaren erna heb ik als boekenwurm de boekenreeks verslonden. Het kon daarom ook niet uitblijven dat ik het boek met daarin alle verhalen als kraamcadeau voor zou krijgen. Jeugdsentiment!

image

Jip en Janneke hebben eigenlijk geen introductie nodig: de twee kleuters zijn allerbeste vriendjes en beleven samen allerlei avonturen, van verstoppertje spelen, verjaardagen vieren en winkelen tot in plassen stampen en het uithalen van ander kattenkwaad.

Ook de hond Takkie en de poes Siepie doen mee. De kenmerkende illustraties van Fiep Westendorp maken het helemaal af. Grappig weetje: de illustraties van Jip en Janneke werden ooit voor de Britse markt ongeschikt bevonden omdat ze discriminatie in de hand zouden werken. En dat terwijl Jip en Janneke oorspronkelijk als zwarte silhouetten werden weergegeven zodat de plaatjes er goed uit zouden zien in kranten.

image

Het taalgebruik komt misschien wat ouderwets over, maar dat maakt mij niks uit. Sterker nog, ik vind het eigenlijk wel wat hebben en kan niet wachten tot ik de bekende oneliner van het moederpersonage mag gebruiken om mijn dochter tot de orde te roepen: “Zeg, peuter! Dat mag volstrekt niet!”  Waarna zij me aankijkt alsof ik van een andere planeet kom en doorgaat met waar ze mee bezig was.

Het grote Jip en Janneke boek kost €18,- en is onder andere verkrijgbaar bij de Hema.

2 Comments

Comments are closed.