Kinderboekenhoek: Kerstmis van Dick Bruna

Nog 9 dagen en dan is het zover: dan zijn de kerstdagen alweer aangebroken. Onze dochter krijgt steeds meer mee van de feestdagen en door de ogen van een kind krijgt het geheel een heel magisch tintje. De kerstboom wordt bewonderd en ze leest graag boeken die met kerstmis te maken hebben. Wij ontvingen een echte klassieker om samen te reviewen: Kerstmis van Dick Bruna.

Liefde, licht en hoop

Wij zijn niet gelovig en voeden onze dochter dus ook niet religieus op, maar het kerstverhaal van de geboorte van het kindje Jezus is wel iets dat mijn man en ik haar mee willen geven. Gelovig of niet, het blijft een mooi verhaal van liefde, licht en hoop. En wie kan dit verhaal beter in al zijn eenvoud vertellen dan Dick Bruna?

Deze klassieker bestaat al 50 jaar en doet het nog steeds erg goed. Hele generaties groeiden op met dit bijzondere boek. Bij de nieuwste editie zaten ook nog eens echte kerstengeltjes in Dick Bruna- stijl!

Het boek

In 1963 heeft Dick Bruna een eigen vertelling van het kerstverhaal gemaakt. Hij illustreerde het verhaal in zijn eigen bekende stijl.

In ‘Kerstmis’ wordt het Bijbelse verhaal van de geboorte van het kindje Jezus verteld. Het verhaal begint met een engel die aan enkele herders vertelt dat er een bijzonder kindje geboren is. Drie herders gaan op pad en vinden in een stal in Bethlehem Jozef, Maria en hun kindje Jezus, die alle mensen gelukkig zou maken. In de stal vertelt Maria over 3 wijzen die ook op bezoek waren gekomen met bijzondere cadeautjes. Voortaan zou elke verjaardag van Jezus een feestdag zijn: Kerstmis.

Onze mening

De interesse van onze dochter werd meteen gewekt door de bijbehorende kerstengeltjes. Het verhaal zelf vond ze leuk, maar ik merkte dat de woordkeuze nog iets te moeilijk voor haar was. Ze stelde veel vragen over de betekenis van sommige woorden. Dat maakt dat ik dit boek zou aanraden vanaf een jaar of 4.

Daarnaast kon ze de figuren nog moeilijk plaatsen; best logisch als je niet religieus wordt opgevoed en bij kerstmis het eerste denkt aan de kerstboom en de kerstman. Het verhaal werkte wel door bij haar en na de uitleg over wie Jozef, Maria en het kindje Jezus waren was ze tevreden  en zwaaide ze hen aan het eind van het verhaal uitbundig uit.

Mijn oordeel: als je fan van Dick Bruna moet je deze klassieker eigenlijk wel in huis hebben. Het is een eenvoudig, kort verhaal met illustraties die tot de verbeelding spreken en het verhaal echt recht doen. De toegevoegde kerstengeltjes maken het geheel af en doen het goed in je kerstboom of als boekenlegger.

‘Kerstmis’ van Dick Bruna kost €11,50 en is verkrijgbaar in boekhandels of online.

Koop bij bol.com

Dit artikel is tot stand gekomen door middel van een samenwerking met Uitgeverij Mercis. Lees mijn disclaimer voor meer informatie.

2 Comments

  1. Pingback: Seizoenstafel Kerst + kerstversiering - KLEINE ONTDEKKERS

  2. Jeugdsentiment! En ik dacht al dat die engeltjes vast nieuw waren.

    Ik vind bijbelse verhalen soms ook moeilijk uitleggen aan kinderen onder de 7. Er komen honderden vragen bij kijken en om nou een hele kinderbijbel erbij te gaan pakken vind ik ook weer zo wat.

Comments are closed.