Kinderboekenhoek: Loet Moet – Ruth Bakker

loet-moet-1

Afgelopen zomer bezochten we samen met ons kind het Lepeltje Lepeltje festival en daar trad Ruth Bakker op met de voorstelling over haar boek ‘Loet Moet.’ Ze gaf een voorstelling voor jonge kinderen en we besloten even een kijkje te gaan nemen. We namen plaats op de achterste rij in verband met de korte concentratieboog van onze dochter, maar ze hield het tot onze verbazing best nog wel lang vol.

Dat ze het zo lang volhield kwam vermoedelijk doordat de schrijfster, Ruth Bakker, de kinderen meteen vol betrok bij haar show. Ze trok haar speciale jurk aan en transformeerde zo voor de ogen van iedereen in het hoofdpersonage uit haar boek: Loet. En daarmee stal ze de harten van de het gros van de aanwezige kinderen.

Het verhaal

Kleine Loet wil het liefst de hele dag spelen. Maar dat kan niet, want Loet moet opeens van alles. Haar moeder wil dat ze haar kamer opruimt en blokfluit speelt en tante Toos wil steeds met haar knuffelen terwijl Loet daar niet van houdt. Loet mist haar vader in Amerika en sluit zich op in haar kamer. Daar verdwijnt ze in haar eigen fantasiewereld en ontmoet ze haar oma uit het fotolijstje op haar kamer. Samen met haar lievelingsknuffel vaart ze naar Amerika. Maar dan komt tante Toos weer op bezoek met een cadeau en dat verandert haar plannen. Wat nu?

Wat vonden wij er van?

Onze dochter is eigenlijk nog een tikkeltje te jong voor dit boek, waarvan ik denk dat het geschikt is voor kinderen vanaf een jaar of 5. Het verhaal is namelijk best uitgebreid en bevat lange zinnen met wat moeilijkere woorden dan die van haar woordenschat. Toch spreekt het al enorm tot haar verbeelding. Zij heeft ook een lievelingsknuffel, net als Loet, en ook zij moet af en toe dingen doen die zij niet leuk vindt. De kracht van dit verhaal zit ‘m in de verbeelding van Loet zelf. Het hele verhaal speelt zich af op Loet’s kamer maar toch gebeurt er enorm veel.

loet-moet-3

Ik vind het in ieder geval erg knap hoe de schrijfster inspeelt op de fantasie van jonge kinderen en op speelse wijze thema’s als iemand missen ( Loet’s papa en oma) in het verhaal verwerkt zonder het erg zwaar te maken. Ook de leuke illustraties vind ik een groot pluspunt, net als het feit dat de schrijfster Loet een echt, menselijk gezicht geeft door haar zelf te spelen in haar theatershow. kortom, dit boek kan nog wel een favoriet worden en ik ben erg benieuwd of er meer delen in de maak zijn!

Loet Moet kost €12,50 en is onder andere online verkrijgbaar .

Koop bij bol.com

Kende jij Loet al?

1 Comment

Comments are closed.