Kinderboekenhoek #26: Nijntje oefent moeilijke woorden

Nijntje oefent moeilijke woorden

Het laatste half jaar is mijn dochters woordenschat enorm vooruit gegaan. Ik verbaas me nog dagelijks over de connecties die ze maakt en de woorden die uit haar mond komen. Onlangs viel er hier een pakketje op de mat met precies de juiste ingrediënten om dit te stimuleren. Ik ontving ‘Nijntje oefent moeilijke woorden’ dus precies op het goede moment!

Nijntje oefent moeilijke woorden en werkwoorden

De set die ik ontving bestond uit een groot, stevig en mooi vormgegeven kartonnen boek met daarin illustraties van moeilijke woorden en werkwoorden en een doosje met 80 stevige kartonnen kaartjes: 40 kaartjes met daarop afbeeldingen van woorden met 3,4 en 5 lettergrepen en 40 kaartjes met afbeeldingen van werkwoorden. Het boek is los te gebruiken van de kaartjes. Goed om te weten: niet alle afbeeldingen op de kaartjes komen voor in het boek.

De serie ‘Nijntje oefent’ is ontwikkeld in nauwe samenwerking met logopedisten en is bedoeld voor het stimuleren van de woordenschat. Dit kan op twee manieren:

♥Passief: door het aanwijzen van het juiste plaatje na het horen van een woord.

♥Actief: door het benoemen van het juiste woord na het zien van een plaatje.

Deze methode is volgens logopedisten perfect voor het stimuleren van de woordenschat van jonge kinderen.

Nijntje oefent moeilijke woorden

Mijn mening (en die van mijn peuter)

Elk boek met Nijntje erop wordt hier met groot enthousiasme ontvangen en deze set was bepaald geen uitzondering. Mijn dochter ging meteen druk bezig met de kaartjes. Ze legde al snel de link met de illustraties in het boek en begon mij te vragen wat er op de plaatjes te zien was. Sommige woorden kende ze al, andere woorden nog helemaal niet. Vervolgens heeft ze zich een half uur – en iedere moeder met een actieve peuter weet dat dit lang is – vermaakt met het kijken in het boek en naar het zoeken van de bijpassende kaartjes met afbeeldingen.

Grote aantrekkingskracht 

Ik denk dat deze methode zo’n succes is bij kinderen en logopedisten door de eenvoud. De illustraties zijn kleurrijk en simpel, zoals alle illustraties van Dick Bruna. Het is makkelijk voor een klein kind om hier alledaagse voorwerpen en dingen in te herkennen en daardoor is de aantrekkingskracht erg groot.

Daarnaast speelt de methode handig in op de ontwikkeling van peuters en kleuters door de zoek- en sorteerelementen die erin zitten. E. is momenteel gek op het sorteren van dingen (Duplo wordt bijvoorbeeld steeds vaker op kleur gesorteerd) en maakt er echt een sport van om de kaartjes te matchen met de afbeeldingen in het boek. Dat, en het feit dat het om de enige echte Nijntje gaat die toch al een grote favoriet is van veel jonge kinderen maakt dat ik deze set zeker zou aanraden aan andere ouders met jonge kinderen.

Het boek Nijntje oefent moeilijke woorden is verkrijgbaar voor €8,50 en het doosje met bijpassende kaartjes kost €19,95.

Koop bij bol.com

Deze artikelen heb ik opgestuurd gekregen ter recensie. Lees mijn disclaimer voor meer informatie.

3 Comments

Comments are closed.