Kinderboekenhoek: Rupsje Nooitgenoeg – Eric Carle

Rupsje Nooitgenoeg/dochterlief.nl

Er zijn van die kinderboeken die iedereen kent en die al generaties mee lijken te gaan. Van die kinderboeken die standaard als kraamcadeau of op verjaardagen worden gegeven, omdat ze altijd een hit zijn. Zo’n boek is Rupsje Nooitgenoeg. Ook wij hebben ‘m in huis!

De aanleiding

Tijdens ons wekelijkse rondje door de stad kwamen mijn kind en ik ‘toevallig’ in de boekhandel terecht. Ze is dit al zo gewend, dat ze helemaal hyper wordt bij het zien van de kinderafdeling. Gisteren zag ze dit boekje liggen op een reusachtige kartonnen rups ( “Auto!” riep ze. “Nee, dat is een rups, schat.” Vermoedelijk zag het lijf van de rups voor wielen aan.) en besloot ze dat dit boek aan haar collectie moest worden toegevoegd. De verkoopster vroeg nog of ze het in moest pakken maar nee, mijn dochter stond het boekje met moeite af om af te rekenen en hield het de hele weg naar huis goed in haar handen geklemd.

Het boek

Rupsje Nooitgenoeg gaat over een rupsje dat op een dag uit eitje komt gekropen. Hij heeft reuze honger en gaat op zoek naar eten. Dat eten vindt hij, maar wat hij ook eet, hij raakt nooit verzadigd. Hij eet alles op dat hij tegenkomt en wordt groter en groter.. Waarom? Dat zie je aan het einde van het boek.

Rupsjenooitgenoeg/Dochterlief.nl

Mijn mening

Ja, hoe kan iemand nou iets negatiefs zeggen over dit boek? Mij lukt het in ieder geval niet. Het verhaal is simpel en bouwt mooi op naar het einde. Je kind kan zo goed zien wat de oorzaak en het gevolg van al dat eten is.

Ook is er genoeg gelegenheid om te oefenen met woordjes: er komen allerlei etenswaren aan bod die aangewezen en benoemd kunnen worden. Het boekje bevat duidelijke, kleurrijke illustraties die kinderen zeker aan zullen spreken.

De uitvoering die ik kocht was van stevig, glanzend karton, ideaal voor grijpgrage peuterhandjes die zelf de bladzijdes om willen slaan.

Rupsje Nooitgenoeg is een boekje dat kinderen nog lang leuk zullen vinden en een klassieker die iedere ouder in huis zou moeten halen!
Rupsje Nooitgenoeg is in verschillende uitvoeringen verkrijgbaar in de boekhandel of online via  Bol.com.

7 Comments

Comments are closed.