Le Chalet: de reden dat ik vanaf nu heel anders door kleine Franse dorpjes ga rijden

Toen mijn man en ik alle Scandinavische en Amerikaanse thrillers op Netflix hadden gekeken, waren we toe aan iets anders. Iets van Franse bodem, bijvoorbeeld. We werden op onze wenken bediend met Le Chalet.

Kleine dorpjes vol geheimen

Wie kent ze niet, die kleine dorpjes in Frankrijk waar je op vakantie zo doorheen rijdt. De luiken voor de ramen zijn gesloten, er is welgeteld één bakker en één slager, en nadat je de eerste verkeerslichten bent gepasseerd blijk je het dorp alweer uit te zijn. Fascinerend, vind ik het. Wat speelt zich af achter die luiken? Wie wonen er, wat doen ze voor de kost, en hoe is het om in zo’n afgelegen dorpje op te groeien? Uiteraard borrelt de inspiratie voor een eventuele toekomstige thriller van mijn hand op zo’n moment naar hartenlust.

De serie Le Chalet speelt zich af in zo’n dorpje waar nooit iets lijkt te gebeuren. Omgeven door de prachtige Franse Alpen ligt het mooie bergdorpje Valmoline. Hier verdween jaren geleden een jong gezin, dat net in het dorpje was komen wonen. Ze lijken halsoverkop te zijn vertrokken en niemand weet waarom.

Twintig jaar later komt een groep jeugdvrienden terug naar Valmoline voor een reünie. Ze verblijven in het chalet waar het verdwenen gezin vroeger woonde. Alle vrienden hebben zo hun eigen herinneringen aan die tijd, en die zijn niet altijd even positief. Door middel van flashbacks wordt het je als kijker langzaam duidelijk hoe de vork in de steel zit. De reünie van het groepje vrienden is dan inmiddels een strijd op leven en dood geworden.

Bingewatchen geblazen!

Le Chalet is een miniserie van 6 afleveringen, en dat is best spijtig. Wij vonden de serie zo spannend dat we ‘m in 2 avonden gekeken hebben. Er zit een fijne vaart in, de personages zijn geloofwaardig en realistisch, de omgeving waarin de serie zich afspeelt past goed bij het verhaal, kortom: niets op aan te merken. Het enige minpuntje was dat ik al vrij snel door begon te krijgen hoe het zat. Eigen schuld, moet ik maar niet zoveel thrillers lezen. 😉

Toch heb ik uiteindelijk niet kunnen raden hoe de serie zou eindigen. Ook fijn: er zijn geruchten dat deel 2 van Le Chalet in de maak is. Gezien het open einde is dat geen verkeerde beslissing. Ik verheug me er al op!

(Ik kon helaas geen trailer vinden met Engelse ondertiteling. Uiteraard is de serie zelf wel ondertiteld.)

Mijn vakanties in Frankrijk zullen na het zien van deze serie nooit meer hetzelfde zijn, maar dat neem ik maar op de koop toe.