5 mei |Levenslessen die ik van mijn opa heb geleerd

Levenslessen die ik van mijn opa heb geleerd

Toen ik exact een jaar geleden het oorlogsverhaal van mijn opa plaatste, had ik niet verwacht dat dit artikel zo goed zou worden gelezen. Wat had hij het prachtig gevonden, de hartverwarmende reacties op de blog en per mail. Hij was zo bang dat de verhalen van toen vergeten zouden worden en daarom ook zo trots op mij toen bleek dat ik zo van schrijven hield. Ook dit jaar wijd ik een artikel aan 1 van de belangrijkste mannen uit mijn leven: mijn opa. Want het was een wijze man, wiens levenslessen nog altijd actueel voor me zijn.

Blijf altijd positief

Ik geloof niet dat ik, naast mijn eigen dochter, iemand heb gekend die zo positief in het leven stond als mijn opa. Hij is door diepe dalen gegaan, heeft een oorlog en het Jappenkamp overleefd. Hij heeft moeten aarden in een voor hem vreemd, koud land en een nieuw bestaan op moeten bouwen met zijn gezin. Toch maakte hij er altijd het beste van. Hij genoot van het leven en was de gangmaker op elk feest. Ik kon hem uittekenen op een of andere dansavond, al stijldansend met mijn oma of iedere vrouw die maar met hem wilde dansen, met pretlichtjes in zijn ogen.

Wees bevriend met kleine dingen’

Ooit zette hij een gedichtje in mijn poëzie-album waarvan de eerste zin begon met ‘Wees bevriend met kleine dingen’. Omdat dit versje al door iemand anders was gebruikt, schreef hij toen iets anders. Hoe langer ik erover nadenk, hoe meer ik dit versje eigenlijk bij mijn opa vind passen. Hij was gek op de natuur, kon hele dagen doorbrengen met het verzorgen van de rozen in zijn tuin. Ook wist hij zo’n beetje alle namen van bomen, planten, vogels en allerlei wetenswaardigheden. Hij had alle kleine dingen lief, hoe onbeduidend ze voor sommige mensen ook leken.

Behandel iedereen met respect

Het is een mooie term, respect hebben voor een ander. Ik hoor het veel mensen zeggen terwijl ze niet echt lijken weten wat het inhoudt. Mijn opa had respect hoog in het vaandel staan. Ik heb hem bijna nooit kwaad horen spreken over iemand en hij beschouwde iedereen als zijn gelijke. Hij was gek op gezelschap en bijna geen enkel gespreksonderwerp was te gek. Tot ieders grote verbazing haalde hij ooit 2 Jehova’s getuigen die bij hem aanbelden in huis en voerde er urenlang een goed gesprek mee over religie. Na dit gesprek was hij niet bekeerd, maar vertrokken de 2 personen  met een grote lach op hun gezicht.

Dat betekent overigens niet dat hij niet te ver kon gaan met het opeisen van respect. Hij had een vaststaande visie over ‘hoe het hoort’, en een groot gevoel voor rechtvaardigheid en was dus ook niet te beroerd om hier een punt van te maken bij mensen die het volgens hem niet juist hadden. Maar je raadt het al: altijd op een respectvolle wijze.

Levenslessen die ik van mijn opa heb geleerd 2

Mijn opa toen hij jong was en een stukje tekst van zijn bidprentje

Blijf grote dromen houden

Omdat hij hier in Nederland verschillende laag betaalde banen had terwijl hij in Indonesië een kantoorfunctie had, leefden hij en zijn gezin sober. Toch droomde hij altijd van het winnen van de loterij. Super de luxe reizen naar Azië waarin vooral het voortreffelijke eten uit zijn jeugd een rol speelden kon hij al bijna beleven door erover te praten. Mooie huizen, zoals het huis waarin hij opgroeide, waren ook een favoriete fantasie. Net als de bijbehorende auto’s en motoren. We moesten er vaak om lachen, maar hij had een punt: als je niet over je doelen droomt, hoe wil je ze dan ooit bereiken?

Durf die tweede kans te pakken

Door de oorlog was mijn opa voor het leven getekend. Hij had een oorlogstrauma en dat heeft zijn weerslag gehad op zijn gezin. Hierdoor heeft hij niet de vader kunnen zijn die hij had willen zijn. Toen werd hij opa, en dat betekende een grote omslag voor hem. Hij moest zijn fouten onder ogen zien en genoot zich vervolgens suf van het kleine grut om hem heen.

Zijn kleinkinderen waren stuk voor stuk heilig voor hem en ik weet zeker dat mijn neven en nichten net zulke warme herinneringen hebben aan die kaartmiddagen met opa, waarin hij standaard vals speelde om te kijken of wij dat door hadden. Ik weet dat de cirkel uiteindelijk rond was toen hij stierf, en wie kan dat nou zeggen op zijn sterfbed? Iets om over na te denken. Het leven geeft je telkens weer de kans om iets goed te maken. Pak die kans met beide handen aan.

Bijna 17 jaar na zijn dood zou ik nog af en toe een kopje koffie met hem willen drinken om bij te kletsen. Ik ben dankbaar voor de tijd die ik met hem heb mogen doorbrengen. Hoe zit dat met jullie? Hebben jullie net zulke goede herinneringen aan je grootouders?

Filed under Dochterlief schrijft
Author

Romy (1980) houdt van schrijven, lekker eten, lezen en mooie plekken. Schrijft momenteel haar eerste kinderboek en bezit honderden notitieboekjes vol met nog meer verhalen. (Maar eerst dit boek maar eens afmaken.)

3 Comments

  1. Wat heb je dit bijzonder mooi verwoord. Je opa klinkt als een hele warme en wijze man. Ik heb het geluk dat mijn grootouders waar ik een heel hechte band mee heb, nog leven. Vandaag ga ik weer naar ze toe om gezellig te kletsen en te lunchen. Dankjewel voor je verhaal.

  2. Weer zo treffend geschreven.
    Ik mis mijn oma nog elke dag. Ze stond een beetje op dezelfde manier in het leven als je opa, hoewel zij niet echt een groot trauma overhield aan de oorlog. We stonden aan haar sterfbed toen ze ging. Er gaat alleen geen dag voorbij dat ik haar niet even zou willen bellen. Ter nagedachtenis maakte ik een boekje vol foto’s en teksten voor de naaste familie. Dat hielp het verwerkingsproces. Misschien is dat voor jou ook wel iets? Als je meer wil zou willen weten, kan je mailen hoor ?

  3. Mijn opa was mijn held, wij waren vier handen op n buik. Hij stierf alweer bijna 12 jaar geleden en ik mis hem nog steeds elke dag.

    Mooie lessen die je van je opa meekreeg, heb net ook je verhaal van vorig jaar gelezen en de tranen stroomden over mijn wang..

Comments are closed.