Met je ‘milde’ kinderziektes

Met je milde kinderziekte/ Dochterlief.nl

Kinderziektes, we krijgen er als kind en als ouder vroeg of laat allemaal mee te maken. Dit jaar kreeg mijn dochter bijvoorbeeld de waterpokken. Wat een ellende was dat. Op Google las ik dat waterpokken meestal ‘een mild verloop hadden.’  Nou mensen, Google praat af en toe gewoon poep, want dat was dus niet zo.

Mild? Zoals ‘mild voor de huid?’ 

Daar denk ik tenminste aan als ik aan het woord mild denk. Aan fijne, voedende crèmes voor de gevoelige huid. Aan een soepele wijn met een milde afdronk. Aan het gevoel van een zacht dekbedovertrek op mijn huid. Niet aan die ellende waar we nu weer in zitten. Ik typ dit stukje namelijk om 2.00 ‘s nachts op mijn telefoon terwijl ik naar het bed van mijn niet slapende dochter staar. Kinderziekte nummer 2 heeft hier namelijk zijn intrede gedaan: we hebben Hand, – Voet – en Mondziekte.

Is dat wat runderen ook kunnen krijgen?

Nee, dat heet mond en klauwzeer, al vind ik dat stiekem leuker klinken. Hand,- Voet- en Mondziekte is een kinderziekte die de kop op kan steken tussen het 2e en 10e levensjaar. Of op je 35ste, als je al weken slecht slaapt en elk virus dat rondwaart toch al oppikt. Dan krijg je het ook. In mijn geval net een graadje erger dan mijn kind.

Toen ik vorige week belde met het kinderdagverblijf dat E. weigerde te slapen en niet lekker in haar vel zat, zeiden ze dat er krentenbaard heerste. Dus toen ze rode vlekken rond haar mond kreeg, nam ik aan dat dit het was. Ze kreeg een zalfje van de dokter en dat zou moeten helpen. Vervolgens breidde het zich uit naar haar knieën en voeten en weigerde ze te eten.

Toen de datum van haar verjaardag naderde was ze al wat vrolijker, dus dat feestje lieten we doorgaan. In de tussentijd was ik niet lekker geworden op mijn werk. Keelpijn, koude rillingen en algehele malaise. Maar the show must go on dus we vierden haar verjaardag met behulp van onze grote vriend Paracetamol.

De volgende ochtend werd ik wakker onder de rode plekken.

Ze zaten op mijn handen en voeten en deden pijn, alsof de huid in brand stond. Ik zat helemaal onder, van mijn vingertoppen tot tussen mijn vingers en mijn voetzolen. Ook zaten mijn mond en tong onder de aften. De huisarts wilde me zien en constateerde dat het geen krentenbaard was, maar Hand- Voet – en Mondziekte. Dat E. dat dus ook heeft. En dat daar geen zalfje of medicatie voor bestaat, alleen verdovende crème voor mijn mond. ‘Het kent een lang maar mild verloop’, citeerde ze van Google. Ik wenste zelf inmiddels heel Google deze onschuldige milde kinderziekte toe.

Misschien kunnen ze me bij Google een adresje geven voor een immune babysitter (een robot, misschien?) die op E. kan letten terwijl ik in bed kruip om te slapen en uit te zieken.

Meer info over Hand, Voet en Mondziekte? Klik dan hier.

Mis niks en volg Dochterlief ook op Facebook, Twitter en Instagram

 

Filed under Dochterlief groeit op
Author

Romy (1980) schrijft alles op in 1 van haar 1000 notitieboekjes in de hoop zo ooit een boek te creëren. Ze is gek op series kijken, boeken lezen, hard meezingen met de radio (wel als ze alleen is) en lekker eten. Verder is ze gelukkig getrouwd en heeft ze een dochter van 4 jaar, haar inspiratiebron voor deze blog.

11 Comments

  1. Ai, wat naar. Ik had tot gisteren nog nooit van hand-voet-mondziekte gehoord. Vervelend dat jij en E het allebei hebben. “Milde” kinderziektes, haha. Ik herinner me nog dat ik de waterpokken had en dat was niet leuk.

  2. Beterschap! Ik ken deze ziekte alleen omdat mijn neefje hem heeft gehad. Maar gelukkig hier niet. Volgens mij zijn kinderziektes als kind ook minder heftig dan dat je ze is keer krijgt. Ik ga daarom ook graag op visite bij mensen met waterpokken, zodat we die straks ook maar heus hebben. Maar de hand mond en voet ziekte sla ik over, want die heb ik zelf dus niet gehad.

    • Dat zei mijn huisarts inderdaad ook, dat je er als volwassene behoorlijk ziek van kan worden. Ik wens dit niemand toe, ook geen klein kind. En ik kan toch best wel wat hebben! 😉

  3. Oh nee! Beterschap voor jullie! Hier sinds vannacht ook een dreumes onder de vlekken, vanmiddag naar de huisarts. Zowel krentenbaard als hand-, voet- en mondziekte heersen hier op het kdv…:(

    • Het lijken wel kleine epidemieën. Ik hoor opeens iedereen erover. Ben er nu al klaar mee en de winter is nog maar net begonnen…

  4. Oei, wat vervelend voor jullie zeg! ‘Meestal’ een mild verloop heb je niks aan als je het flink te pakken hebt… Misschien helpt het om aan milde dingen te denken 😉 milde yoghurt bijvoorbeeld… overal :-))
    Beterschap voor jullie allebei!

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.