Mijn favoriete ouder-kind liedjes

Vanuit mijn opvoeding heb ik eigenlijk allerlei muziekgenres mee gekregen. Er werd ook bewust met mij naar muziek geluisterd. Met positief effect, want ik gek op muziek en luister het liefst de hele dag naar mijn favoriete artiesten.

Sommige liedjes horen echt bij een bepaalde periode uit mijn leven. Toen ik zwanger was heb ik bepaalde liedjes echt grijs gedraaid en ook nu zijn er liedjes waarbij ik sterk aan mijn dochter moet denken als ik ze luister. In deze blog deel ik enkele van die liedjes met jullie.

Kim Wilde- You Came

Onderstaand nummer van Kim Wilde ken ik als kind van de jaren 80 uit mijn hoofd. Nou ja, ik was 8 jaar, dus ik zong het fonetisch mee. Toen ik zwanger was van mijn dochter kreeg het nummer opeens een hele nieuwe betekenis. Hieronder de nieuwe versie uit 2006.

I watch you sleep in the still of the night
You look so pretty when you dream
So many people just go through life
Holding back, they don’t say what they mean
But it’s easy for me
Since you came

The Lumineers – Ho Hey

Dan een populair hedendaags nummer, namelijk van The Lumineers. Wat heb ik die veel gedraaid tijdens mijn zwangerschap! Het gaat niet specifiek over een kind, maar ik kreeg altijd kippenvel als ik het hoorde. Gewoon een erg lief liedje. Simpel maar doeltreffend.

John Mayer- Daughters

Als moeder van een dochter mag John Mayer met “Daughters” ook niet ontbreken in de lijst.  Toch wel één van zijn mooiste nummers. En deze live versie is perfect!

Claudia de Breij – Jouw liedje

Verder een nummer van Claudia de Breij, dat ik nog steeds niet met droge ogen kan luisteren. Echt, ik heb het geprobeerd, maar het lukt me niet. Eerst gaf ik de zwangerschapshormonen de schuld, toen het ontzwangeren, maar nu heb ik geen excuus meer. “Jouw Liedje” komt nog steeds keihard binnen.

Madonna- Dear Jessie

‘Babyface, don’t grow so fast. Make a special wish that will always last.’ Als klein meisje vond ik dit liedje van Madonna en de bijbehorende videoclip geweldig, maar nu ik zelf moeder van een meisje ben vind ik ‘m extra speciaal.

Pink- Perfect

Dit liedje wordt vaak gecensureerd, want Pink strooit rijkelijk met het woord f*ck. (Onderstaande videoclip kan voor sommige mensen trouwens als schokkend worden ervaren i.v.m. seks en automutilatie.) Ik vind het liedje prachtig en hij raakt me elke keer weer. Je luistert (of kijkt) mee met het heftige levensverhaal van een vrouw en ziet hoe het krijgen van een dochter haar cirkel uiteindelijk rond maakt. Heel herkenbaar voor mij!

Trijntje Oosterhuis – Nu dat jij er bent

Trijntje Oosterhuis zorgde voor een klassieker en beschreef de gevoelens die veel nieuwe ouders herkennen. Tevens een nummer dat ik niet met droge ogen kon luisteren in mijn kraamperiode.

Ik wist niet dat ik na een blik
zoveel van je houden zou
Maar ik weet nu al niet eens meer
hoe ik leefde zonder jou
Voor zoveel wezenlijke dingen
Leek ik blind tot dit moment
En die zijn ineens zo zichtbaar
Nu dat jij er bent

Lee Ann Womack – I hope you dance

Dit countryliedje van Lee Ann Womack is bij vlagen zo zoet dat het glazuur van je tanden afspringt en dat moet je liggen. Ik vind ‘m echt prachtig, maar ik ben nou eenmaal een sentimentele jankdoos geworden sinds ik een kind heb gebaard. De tekst is ontzettend mooi en in zijn geheel een advies dat ik mijn dochter mee zou willen geven voor later.

I hope you still feel small when you stand beside the ocean,
Whenever one door closes I hope one more opens,
Promise me that you’ll give faith a fighting chance,
And when you get the choice to sit it out or dance…I hope you dance.

Photo by Malte Wingen on Unsplash

Filed under Dochterlief groeit op
Author

Romy (1980) droomde als kind al dat ze schrijfster zou worden, dus is nu eindelijk Haar Boek aan het schrijven. Ze is verder gek op series kijken, boeken lezen, hard meezingen met de radio (wel als ze alleen is) en lekker eten.

4 Comments

  1. Pingback: Personal update #14: dit was maart 2017 - Dochterlief.nl

Comments are closed.