Move over, Elsa. Vaiana has entered the building!

Al weken, of eigenlijk maandenlang, sta ik dankzij mijn dochter op met de liedjes van Frozen in mijn hoofd en ik word er knettergek van. Zullen we een sneeuwpop maken? Laat het gaan, laat het los…’Oh Elsa’, wil ik af en toe roepen, ‘Hou alsjeblieft je kop!’ Ik doe het natuurlijk niet, maar de irritatiedrempel werd steeds hoger. Maar er is hoop, en die hoop heet Vaiana!

Sinds 5 augustus staat Vaiana namelijk op Netflix

Aangezien ik deze week nog aan huis gebonden ben, is Netflix mijn beste vriend. Ik heb aardig gebingewatched de afgelopen weken en ook mijn peuter vaarde daar wel bij. Als ik even plat moest, mocht zij bij wijze van uitzondering langer ‘tv-tijd.’ Maar na een paar dagen non-stop Anna en Elsa aangehoord te moeten hebben, was ik in staat de iPad uit het raam te gooien. Er is een grens, en die had ik 2 weken geleden al bereikt.

Wat is toch de aantrekkingskracht van Frozen?

Wat is toch de magie van die film? Ik zie ook wel dat hij steengoed in elkaar zit en ook de kwaliteit van de liedjes (*rilt*) was mij niet ontgaan. Maar na 687 keer kijken zouden kleine meisjes er toch wel een keer genoeg van moeten hebben?! Niets is minder waar.

Het verhaal

Toen Vaiana eind 2016 uitkwam hoorde ik al niets dan lof over deze nieuwe ‘Disney-prinses.’ Ze zou stoer, sterk en koppig zijn en het verhaal zou bij wijze van een uitzondering geen liefdesverhaal bevatten. Ik moet de kenners gelijk geven.

Drieduizend jaar geleden trokken de grootste zeevaarders ter wereld over de stille oceaan om de vele eilanden van Oceanië te ontdekken. Tot daar op een dag op mysterieuze wijze een einde aan kwam. Dan wordt er op een dag een avontuurlijk meisje geboren op een van de vele eilanden: Vaiana. Zij heeft al op zeer jonge leeftijd  de onverklaarbare drang om de oceaan over te zeilen, maar wordt hier door haar ouders in tegen gehouden.

Totdat de dag aanbreekt dat de oceaan haar bijna letterlijk roept: ze ontdekt een zeilboot en vaart de oceaan over om de eeuwenoude tradities van haar voorouders te herstellen.

Op deze spannende ontdekkingsreis ontmoet Vaiana de zelfingenomen halfgod Maui, die haar begeleidt in haar zoektocht. Samen zeilen zij de oceaan over. Onderweg nemen zij het op tegen enge monsters die hun missie proberen te dwarsbomen en ontdekt Vaiana iets waar zij altijd al naar heeft gezocht: haar eigen identiteit.

Vaiana rules

Het kostte wat moeite om Elise eens naar een andere Disney film te laten kijken. Eenmaal begonnen met Vaiana was ze al snel geboeid, al zaten er in deze film wel stukjes die ze eng vond. (het onweer, de grote krab en de geest in het water) Daardoor wilde ze even niet verder kijken, waarop ik besloot de film in het Engels af te kijken. Toen was ze opeens om: of de film er nog een keer op mocht? Vooruit, maar alleen als ze daarna iets anders ging doen. En toen was ze om.

De film is echt prachtig gemaakt; de oceaan ziet er hartstikke realistisch uit en ook de mooie golvende haren van Vaiana lijken bijna echt. Ook het kleurgebruik is prachtig. Ik heb wel een lichte voorkeur voor de Engelse versie, al is het maar omdat de stem van Maui door The Rock is ingesproken. Daarnaast vond ik Vaiana als karakter een verademing: eindelijk eens geen hulpeloos prinsesje (al was Elsa dat natuurlijk ook al niet) maar een stoere meid met grote toekomstdromen.

Conclusie

Voor kindjes in de leeftijd van Elise (3,5 jaar) kan deze film best nog eng zijn. Is jouw kind bang aangelegd dan zou ik hem of haar deze film zeker niet alleen laten kijken. Ik zag dat de rating voor Vaiana 6+ is (Amerikaanse standaarden) terwijl de film hier in Nederland voor alle leeftijden wordt geadviseerd. Verder vind ik het een aanrader! Wij gaan Vaiana zeker nog vaker kijken!

Filed under Dochterlief ervaart
Author

Romy (1980) droomde als kind al dat ze schrijfster zou worden, dus is nu eindelijk Haar Boek aan het schrijven. Ze is verder gek op series kijken, boeken lezen, hard meezingen met de radio (wel als ze alleen is) en lekker eten.

3 Comments

 1. Oh, ik heb echt niets met Frozen. Ik ben gek op Disney, maar het lied alleen al komt me de strot uit. Vaiana vind ik ook stukken leuker. Doet me ook denken aan Pocahontas. Dat was mijn favoriete Disney film toen ik jonger was. Moet je nagaan hoe films zich in de tussentijd ontwikkelen! Anyways, ook ik ben fan van films waarbij sterke meisjes/vrouwen in spelen.

  Mijn zoontje is 2, maar we hebben laatst samen naar Vaiana gekeken. Gelukig houdt hij niet van Frozen. Hij is van de dino’s (en niet zo van de kleine kinderen tekenfilms). Al vindt hij Dumbo ook geweldig en Nemo. Mijn dochtertje is nog maar 17 weken. Tegen de tijd dat zij groter is om dit te kijken, zal er alweer een andere heldin zijn 🙂

  P.S. Wat leuk dat je foto is gemaakt door Marleen! Marleen is echt een schat en zo getalenteerd! Zij heeft prachtige foto’s newborn foto’s gemaakt van mijn kinderen (Oz en Zola).

 2. Ik denk dat Disney hetzelfde in hun films stopt als wat er in chips zit. 😉

  Wat tof dat je dochter fan is van Bruno Mars trouwens!

 3. Wij hebben ‘m ook al gekeken met Morgan… ze is fan… maar voor de een of andere reden is ze van van Essa & Anni (a.k.a. Elsa & Anna). Terwijl ze nog nooit Frozen had gezien. We gokken dat ze op school die 2 prinsessen veel ziet, want thuis hebben we er niets van. Ze was al gek op jurken, maar nu helemaal.. nu ze Frozen heeft gezien….. wil geen broek aan eigenlijk.

  Wij kunnen net als jou ook geen Frozen meer horen. Gelukkig is er nog Bruno Mars, want dat is wel haar favo zanger… big time! Meezingen en meeneurien.

  Gelukkig is ze ook niet bang aangelegd. Altijd samen kijken… en altijd lachen om de grappige dingen…

  Ik geniet van Disney… :-D… al denk ik wel dat Disney toch echt iets erin heeft verstopt, waardoor ze het alleen maar over Disney heeft.

Comments are closed.