NaNoWriMo 2018: de laatste loodjes

We zitten in de laatste week van de NaNoWriMo en ik doe nog steeds mee! Het ontbrak me alleen wel aan de tijd om deze blog te updaten, waarvoor mijn welgemeende excuses.

Het bleek toch een behoorlijke uitdaging te zijn om naast mijn voornemen om een boek te schrijven aan al mijn andere verplichtingen te voldoen. Ik noem bijvoorbeeld de verjaardag van de kleuter, die we in totaal 3 dagen lang gevierd hebben. Dat viel best een beetje tegen, zeg maar. Ik ben er nog van aan het bijkomen.

Maar goed, the show must go on en ik heb gewoon doorgeschreven, de ene dag met wat meer enthousiasme dan de andere dag. En op sommige dagen trouwens helemaal niet, want toen keek ik scheel van vermoeidheid. Toch ben ik de afgelopen periode met een mooi woordenaantal geëindigd, waarover later meer.

Dag 14

Dit was zo’n dag waarop het me bloed, zweet en tranen koste om überhaupt iets op papier te krijgen. Niet dat het me niet lukte: ik schreef ongeveer 2000 woorden, en dat is natuurlijk niet slecht. Ik maak wel een cruciale fout: ik besluit om alles terug te lezen, en ik vind alles stom. Het is nog lang geen echt verhaal, er zit niet genoeg vaart in en ik wil al mijn spel- en stijlfouten al verbeteren. Ik kan me niet voorstellen dat iemand dit verhaal ooit zou willen lezen. Chagrijnig klap ik mijn laptop dicht.

Dag 15

Na zo’n half uur naar mijn scherm te hebben gestaard, besluit ik om vandaag niet te schrijven Ik ben de hele dag in de weer geweest met andere zaken en er schiet me werkelijk niets te binnen wat van waarde kan zijn voor mijn verhaal. Ik moet me erbij neerleggen, maar dat dit niet helemaal lukt blijkt als ik midden in de nacht wakker schrik met een nieuw hoofdstuk in mijn hoofd. Ik dwing mezelf om te gaan slapen, maar heb daar de volgende dag, als ik me niets meer kan herinneren, uiteraard weer spijt van.

Dag 16

Op dag 16 ga ik over de 30.000 woorden heen. Dat is het eerste moment dat ik denk dat ik mijn doel van 50.000 woorden wel eens zou kunnen halen.

Dag 17

Ik tik weer zo’n 2000 woorden en loop lekker op schema. Toch knaagt het aan me dat mijn verhaal nog zo onaf voelt. De dingen die ik net getypt heb maken dat gevoel ook niet veel beter, maar redigeren mag pas in december. Aaaaaaargh.

Dag 18

Dit was zo’n dag waarop ik heel veel andere dingen deed, ‘s avonds rond een uur of negen pas op de bank plofte en eigenlijk gelijk naar bed wilde. Uiteraard werd ik midden in de nacht weer wakker met een nieuwe verhaallijn in mijn hoofd, die ik wederom vergat op te schrijven.

Dag 19

Het kan door de enorme hoeveelheid sinterklaassnoepgoed komen, of door de iets te grote koppen cappuccino die ik in de loop van de dag achterover sla om te blijven functioneren, maar ik ga als een speer. Ik typ zonder moeite zo’n 3000 woorden en compenseer daarmee mijn baaldag van de dag ervoor.

Dag 20

Ik nader langzaam maar zeker de 40.000 woorden. Deze dag zit ik op een totaal van 37.000, maar ik ben zó moe dat ik het allemaal even niet meer zo leuk vind. Gaat dit nog goed komen?

Dag 21

Ik raak maar niet aan die 40.000 woorden. Deze dag voeg ik er slechts 1215 aan toe, en ik voel me net zo’n marathonloper die de finish al ziet verschijnen maar tegelijkertijd ook de verzuring in zijn benen voelt optreden. ‘s Avonds als de kleuter op bed ligt maak ik samen met mijn man de traktaties voor haar klassenfeestje klaar en als we alles af hebben, moeten we echt gaan slapen.

Dag 22

Ik haal een oververmoeid, maar superblij kind op van school: de traktaties waren een grote hit, maar nu wil ze graag op de bank liggen. Dat scheelt, want dat wil ik ook. Tussendoor ruim ik op, bestel ik haar verjaardagstaart en haal nog wat boodschappen in huis voor haar verjaardag. In de avonduren versieren mijn man en ik het huis. Jullie raden het al: ik krijg 0 woorden op papier vandaag.

Dag 23

Na een enorm geslaagd verjaardagsfeest met de familie schenk ik mezelf nog maar eens een glas cola in en gebruik de vandaag genuttigde caloriebommen om een sprintje te trekken op schrijfgebied. Dat lukt: ik ga ein-de-lijk over de 40.000 woorden heen! Er is nog hoop!

Dag 24

De dag van het kinderfeestje van de kleuter. We kunnen alle drie nauwelijks ons bed uitkomen en voelen ons een jaar of 80 ( de kleuter bij navraag toch echt 5) maar maken toch de boel in orde om 6 enthousiaste kleuters op sleeptouw te kunnen nemen. We zijn het grootste gedeelte van de dag op pad en het valt ons 100% mee. Alle kleuters zijn in de zevende hemel en wij hebben ons eerste georganiseerde kinderfeestje overleefd. Maar schrijven? Dacht het niet. Ik plof op de bank en kijk Netflix.

Dag 25

Vandaag trek ik weer een sprintje. Ik kom nét niet aan de 3000 woorden, maar loop gelukkig nog steeds op schema. Ik wil hoe dan ook de NaNoWriMo afmaken, of ik nou die 50.000 woorden haal of niet.

Dag 26

Op het moment van typen is het alweer dag 26, en dat betekent dat de de laatste loodjes van de NaNoWriMo dan echt zijn begonnen. Ik heb nog 4 dagen te gaan om de 50.000 woorden te halen, en mijn woordaantal was na het toevoegen van mijn inbreng van vandaag  45.691 woorden in totaal. Het gaat er dus echt om spannen!

Is mijn manuscript af na deze week? Nee. Sterker nog, voor mijn gevoel moeten er zelfs nog veel meer woorden bij. Ik vermoed dat ik alles na deze maand even laat rusten en daarna ga schrappen en redigeren. Waar sommige deelnemers al een compleet boek hebben geschreven na deze maand, is dat bij mij echt nog niet het geval. Maar goed, first things first. Eerst ook echt die 50.000 woorden halen, en dan kijk ik wel weer verder!

2 Comments

  1. schrijfmevrouw

    Oehhhhh spannend! Ik wilde zo graag meedoen met NaNoWriMo en ik ben zo enthousiast begonnen maar ontzettend depri geëindigd. Typisch gevalletje van te veel hooi op de vork. Ik denk dat NaNoWriMo niet zo voor mij is weggelegd.

    • Ik kan alvast verklappen dat ik binnenkort goed nieuws te melden heb. ? Jammer dat het voor jou niet werkte, ik had de druk juist echt nodig om iets te kunnen schrijven!

Comments are closed.