NaNoWriMo 2018: hellweek

De 2e week van de NaNoWriMo staat bij insiders bekend als hellweek. Het is namelijk dé week bij uitstek dat het enthousiasme en de woordenaantallen van de deelnemers afnemen.

Hoe het mij verging en of ik kan beamen dat de 2e week van de NanoWriMo de hel op aarde voor me was, deel ik met jullie in dit artikel.

Dag 7

Ik was de week ervoor blijven steken op 13,768 woorden, en dat was zelfs bovengemiddeld. Hellweek? Ik voelde er helemaal niets van en ging vol enthousiasme aan de slag. Wat ik wel merkte was dat de vermoeidheid er in begon te hakken. Deze week is alweer de 3e week dat er iemand van ons gezin ziek, zwak of misselijk is en dit keer was ik (alweer/ nog steeds) de gelukkige. Ik blijf maar kwakkelen. Toch typ ik nog een kleine 2000 woorden.

Dag 8

Ik begin me steeds slechter te voelen, maar ben van het eigenwijze soort. In de ochtenden ben ik het productiefst, dus als de kleuter op school zit ga ik er voor zitten en typ ik alsof ik mijn leven er vanaf hangt. Vandaag ook, maar er begint wel een stemmetje in mijn hoofd te zeuren dat ze het verhaal echt niet goed genoeg vindt. Negeer, negeer. Weer voeg ik ongeveer 2000 woorden toe aan mijn verhaal.

Dag 9

Ik word wakker rond een uur of 2 en wil mijn hoofd eraf schroeven, zoveel hoofdpijn heb ik. Ook klink ik als een zeehond met longontsteking. Na een flinke dosis pijnstillers en andere medicamenten, doe ik weer een poging tot slapen. Dat lukt niet; alhoewel: dat ene kwartiertje vlak voordat mijn wekker gaat tel ik dan niet mee. Ik kan wel janken- en doe dat stiekem ook even. Maar als dat virus dacht dat hij mijn schrijven af kon remmen, heeft ‘ie dikke pech.

‘s Middags stort ik na het ophalen van de kleuter in en luieren we allebei op de bank. Na kleuterbedtijd voeg ik nog een beetje woorden toe aan het totaal en ga vervolgens vroeg naar bed. Mijn woordenaantal is redelijk constant met ongeveer 2000 woorden gemiddeld per dag en vandaag is daarop geen uitzondering. Nog maar een paar 100 woorden en ik zit alweer op 20.000!

Dag 10

De kleuter wekt ons midden in de nacht (lees: voor half 7) en zet keihard Alvin & The Chipmunks aan op de t.v. Wie die cartoon heeft uitgevonden, wens ik eeuwigdurende jeuk toe op een plek waar hij of zij niet kan krabben. Maar nu ik dan toch in het weekend hartstikke vroeg wakker ben, stommel ik de trap af en ga in mijn pyjama achter de laptop zitten.

Het is eigenlijk heel erg fijn om in deze stilte zo te typen. De uren vliegen voorbij, en als ik mijn woordenaantal check zit ik op ruim 3000 woorden. Schreef ik nou 20.000? Ik ben hard op weg naar de 25.000!

Dag 11

Het is zondag, en ik vind dat ik wel een beetje rust verdiend heb. In de nacht hoest ik alsof het mijn laatste winter is en ik wil heel even uit mijn schrijfbubbel komen. Op social media lees ik dat Griet Op de Beeck naar CODA komt voor een lezing. Ik heb nog geen enkel boek van haar gelezen, maar vind haar in de media zo kwetsbaar en inspirerend overkomen dat ik last minute een kaartje koop.

Het blijkt het beste idee van de week, want ik kom met een enorme dosis energie en inspiratie (en haar eerste boek) terug uit de stad. Ik weet het zeker: ik zal schrijven tot ik erbij neerval.

“Leef hard en goed en schoon en wild. Kijk goed, voel beter. Wees niet bang. Kies voor wat u blij maakt, wat het ook moge zijn. Durf te proberen wat te lastig lijkt. Leg de lat hoog genoeg. Koester en laat u koesteren. Geef anderen wat ze verdienen, en uzelf minstens ook. Blijf hopen, willen, dromen, wensen.” 
― Griet Op de Beeck, Vele hemels boven de zevende

Dag 12

De maandag breekt aan en ik ga voluit, zoals Griet in mijn boek zette. Ik kan gewoon echt niet stoppen met typen, elke keer dat ik iets anders probeer te doen wordt ik ruw onderbroken door een zin in mijn hoofd ‘die ik echt op moet schrijven’ en meer van dat soort vage dingen die ik niet snap maar waarschijnlijk bij het schrijfproces horen.

Over het ophalen van de kleuter hoef ik me geen zorgen te maken, dus ik gooi mijn hart en ziel in het toetsenbord en ga er helemaal in op. Als ik klaar ben, voel ik me mentaal echt helemaal uitgeput en lichamelijk net een uitgewrongen dweil.

Die sluimerende griep helpt niet, en om de dingen die ik getypt heb moet ik ook nog eens heel lelijk huilen, maar dat zien jullie gelukkig niet. Als dit voluit gaan is, heb ik dat principe in ieder geval wél begrepen. De leukste verrassing komt als ik het resultaat van mijn sessie invoer op de NaNoWriMo- site: ik zit boven de 25.000 woorden! Ik ben op de helft!

Dag 13

Op het moment dat ik dit stukje typ is het de dertiende dag. Ik heb mezelf wederom wakker gehoest vannacht, en toen ik achter mijn laptop ging zitten gebeurde er niets. Zo makkelijk als het gisteren ging, zo moeilijk gaat het nu. Ik vind mijn verhaal stom, ik vind mijn kwetsbaarheid als persoon en als schrijver stom, ik moet naar de kapper want mijn haar is óók stom… het is maar goed dit ik op dit moment geen collega’s heb.

Ik deelde net op social media dat ik een writersblock heb en kreeg allemaal meelevende en grappige reacties waardoor ik het allemaal weer zonniger ga inzien. Ik typte zowaar ook weer een aantal woorden. Niet zoveel als de eerdere dagen, maar wel van groot belang. Daarna was ik gesloopt en wilde ik weg achter mijn bureau, dus ik ging uitwaaien en lunchen in de stad. Ik kon het niet laten en pakte mijn notitieboekje erbij om opvallende zinnen van de andere lunchende mensen te noteren. Ook dít is schrijven aan mijn boek. Ik heb besloten het voor vandaag hierbij te houden en eindig dag 13 met 1400 woorden en 26441 woorden in totaal, bijna het dubbele als waar ik vorige week mee eindigde.

Klopt de mythe van de hellweek? Ja, naar mijn idee wel. In deze week heb ik niet alleen een verdiepingsslag gemaakt maar heb ik ook nog eens geschreven alsof het mijn laatste week op aarde was. Dat hakt er fysiek en emotioneel toch best wel in!

De komende weken worden privé ook nog druk en ik zou soms willen dat ik nog harder kon gaan dan nu, maar uiteindelijk ga ik er maar van uit dat er een goede basis voor een boek ligt eind deze maand. Volgende week volgt een nieuwe update!