Nieuwe tv-verslaving: Verborgen Verleden

Als kind had ik al een bovengemiddelde fascinatie voor geschiedenis. Zo wilde ik ooit archeoloog worden. Het leek me heerlijk om in de aarde te wroeten op zoek naar overblijfselen van piramide’s en dino’s. Welke geheimen zou ik ontdekken en welk verborgen verleden zou zich voor mijn ogen ontvouwen?

Doei droomberoep

Helaas bleek al snel dat ik geen talent of interesse had voor exacte vakken. Tijdens wiskunde schreef ik verhalen en tijdens natuurkunde was ik vooral bezig met het tekenen in schriften en het schrijven van briefjes naar vriendinnen. Ik moest mijn droomberoep dus vaarwel zeggen. 😉

Mijn docenten Nederlands en geschiedenis hadden echter altijd mijn onverdeelde aandacht. Ik haalde hoge cijfers en dook met plezier in de boeken. Niet zo heel gek dat die interesse nooit is overgegaan, maar als puber hield ik er maar mijn mond over: het was op die leeftijd niet heel cool. Als volwassene beschouw ik deze interesses echter als typerend voor mijn nieuwsgierigheid en mijn drive om verhalen te ontdekken.

Voor het beoefenen van The Artists’ Way is die fascinatie voor geschiedenis overigens heel handig gebleken. Sinds kort heb ik er namelijk een nieuwe verslaving bij. Mocht ik niet de tijd hebben om de deur uit te gaan om een museum of expositie te bezoeken, dan kijk ik tegenwoordig gewoon naar het programma ‘Verborgen Verleden’ op de NPO. Instant inspiratie!

Wie denk je wel niet dat je bent?

Verborgen Verleden wordt  hier in Nederland al een paar jaar uitgezonden, en af en toe pikte ik een aflevering mee. Nu ik wat meer in mijn eigen familiegeschiedenis wil duiken spreekt het programma me pas echt aan, en daarom sta ik mezelf toe om een paar keer per week een aflevering (of twee) terug te kijken als kunstenaarsafspraakje binnenshuis.

De vaak tragische en bijzondere familieverhalen geven me genoeg inspiratie voor verhaallijnen of personages, of geven me stof tot nadenken. Het blijkt maar al te duidelijk dat je op z’n minst moet weten waar je vandaan komt om te weten waar je naar toe wil. Cliché, maar waar. Ik zou dan ook geen moment twijfelen om mee te doen aan dit programma, maar ik ben helaas geen gegadigde, want niet beroemd.

Ik keek ook een aantal afleveringen van de originele Amerikaanse variant ‘Who do you think you are’, waarin bijna alle deelnemers ‘toevallig’ van een bekend en historisch figuur afstamden. Om die reden vond ik ook niet alle afleveringen even geloofwaardig of interessant, want kom op: wie stamt er dan af van al die eenvoudige arbeiders van weleer? De nieuwere afleveringen op YouTube zijn echter veelbelovend, dus ik ga het binnenkort zeker nog een kans geven!

Wat alle afleveringen met elkaar gemeen hebben, is dat je als kijker getuige bent van het grotere geheel. In één aflevering zie je de overeenkomsten tussen verschillende generaties en voel je je heel nederig: iedereen is onderdeel van iets veel groters en alles staat met elkaar in verbinding. Heel bijzonder.

De leukste of indrukwekkendste afleveringen die ik tot nu toe gezien heb? Ik vond de aflevering met Dieuwertje Blok heel ontroerend en indrukwekkend, de aflevering met Willie Wartaal heel triest en beklemmend (maar daarom niet minder fascinerend) en ik heb hard gelachen om (en met open mond gekeken naar) de aflevering met Ruben Nicolai.

Verder niet te veel spoilers van mijn kant: ik raad iedereen die maar een beetje interesse heeft in bijzondere familieverhalen aan om er eens goed voor te gaan zitten!

Verborgen Verleden wordt momenteel elke zaterdagavond uitgezonden om 20.30 op NPO2. 

Dit artikel is het 2e artikel in het kader van de kunstenaarsafspraakjes uit het boek ‘The Artists’ Way’ van Julia Cameron, waarin ik op zoek ga naar inspiratie voor mijn verhalen.

Photo by Todd Quackenbush on Unsplash