Opvoeden is oorlog: de Mommy Wars Tag

mommy wars tag

Wat kunnen moeders onderling het elkaar toch moeilijk maken. Ik weet niet wat het is, maar zodra je moeder bent wordt elke beslissing over je kind opeens gemeengoed. Iedereen heeft een mening over of jij je kind borstvoeding geeft, of je hem of haar moet laten huilen of over de mate van structuur die het krijgt. Om gek van te worden. Dit wordt wel eens omschreven als de Mommy Wars en nu ik door Cassandra ben getagd voor de betreffende tag (die bedacht is door Betty en Esther) kan ik ein-de-lijk ook eens los gaan met mijn mening. Komt ie!

Geef jij je kind borst- of flesvoeding?

 

Het geven van ‘live’ borstvoeding ging niet echt lekker bij mij. Ik heb een half jaar lang bijna alle voedingen voor Elise gekolfd en gecombineerd met flesvoeding als ik niet genoeg productie had. Voor mij en Elise de meest bevredigende oplossing, maar wat heb ik me vaak moeten verdedigen. Voor mij was het duidelijk: ik geef ook borstvoeding, maar op een wat omslachtige manier. Prima toch?

Slaapt je kind bij jou in bed, of heeft hij/zij een eigen bed?

 

Elise heeft ongeveer 3 maanden lang bij ons op de kamer gelegen in een wiegje. Op een gegeven moment merkten we dat ze minder vast sliep en heb ik haar overdag een keer in haar ledikant op haar eigen kamer gelegd. Ze viel als een blok in slaap, dus na die middag probeerde ik het in de avond ook en ja hoor: blije baby, blije ouders.

Gebruik jij wasbare luiers of koop je ze kant-en-klaar bij de drogist of supermarkt?

 

Ik koop ze kant- en-klaar. Ik zou graag groener bezig willen zijn, maar het gemak wint. Bovendien lijkt het me niet echt fris. Ik weet dat het werkt met inlegstroken zoals kraamverband en dat dit wordt weggegooid, maar toch. Nee, lang leve Pampers.

Uitsluitend houten speelgoed of V-tech?

 

Elise heeft een mix van beide. Als baby was ze verzot op een houten babygym van IKEA, en ook haar houten loopwagen en blokken zijn hier lang favoriet geweest. Verder is alles wat lawaai maakt natuurlijk hartstikke leuk voor een peuter en dat lawaai zoekt ze met name op in speelgoed van Fisher Price. Van VTech hebben we inderdaad ook wel wat. Ik denk dat het hier serieus 50/50 verdeeld is.

Trek jij tweemaal daags een potje open of kook jij uitsluitend vers?

 

Ik wilde echt zo’n moeder zijn die biologische verse hapjes kookte die mijn kind dan vol smaak op zou eten. Nou, vergeet het maar. Ze kreeg al snel een voorkeur voor potjes, dus die kreeg ze. Zeker in verband met haar ondergewicht, ze moest toch iets binnen krijgen. Ze had de voorkeur voor potjes van Biobim. Inmiddels eet ze zo goed en zo kwaad als het kan met de pot mee.

Dragen of wagen?

 

Ik heb nooit geprobeerd om Elise te dragen. Sowieso sliep ze als baby best veel overdag, en dat deed ze heerlijk in de reiswieg en ook prima in de wandelwagen. Ik gok ook dat ze het niet zo fijn zou hebben gevonden; ze is al sinds kleins af aan behoorlijk bewegelijk en wilde alles kunnen zien.

Ga je al vroeg in de weer met zindelijkheidstraining of loopt jouw kind op z’n vierde nog rond in de luiers?

 

De interesse begint hier van haar kant een beetje te komen. Ik ben nu thuis met haar en ga het spelenderwijs een beetje introduceren, met wc-verkleiner en eventueel een potje erbij. Maar ik laat het aan haar over, ik ga niet heel streng een zindelijkheidsschema opstellen. Dat komt wel als ze er echt aan toe is.

Shop jij je drie slagen in de rondte bij Primark, of koop jij alleen eerlijke merken voor je kind?

 

Nee, ik koop geen eerlijke merken voor mijn kind. Het meeste in haar kast komt van H&M, Zara, Wibra en Zeeman en die staan allemaal niet op de groene merken-lijst. Ik heb ook geen idee wat groene merken zijn, eerlijk gezegd. Daarnaast hebben we het budget niet om dure kinderkleding te kopen, alleen haar schoenen zijn over het algemeen altijd duur. Ze wordt ook af en toe verwend door haar opa en oma, maar ik geef het geld  persoonlijk liever uit aan leuke uitjes.

 

Is er in jouw huishouden ruimte voor onderhandeling met je kind, of ben je een ware drillsergeant?

 

Onderhandelen met een peuter van twee? Dat kan niet, al probeert ze het al wel degelijk. Elise mag best laten weten wat ze van iets vindt en daar is alle ruimte voor, maar de regels bepalen haar vader en ik. En die regels zijn niet enorm strikt, maar ze wordt wel gecorrigeerd als ze iets doet wat niet mag. In strafhoekjes geloof ik niet want ze kan haar eigen gedrag nu niet overzien, maar time-outs en haar even uit de situatie halen doen wij wel en we proberen altijd uit te leggen waarom iets niet mag.

Laat jij je kind wel eens huilen, of troost je ‘m al bij de eerste snik?

 

Ik hoor meteen aan Elise of ze echt verdriet heeft of dat ze probeert haar zin door te drijven. Toch geloof ik er niet in om haar lang te laten huilen. Het feit dat ze het doet, zegt mij dat ze iets nodig heeft. Of wij dat ook vinden is een tweede. Dus bij bijvoorbeeld niet willen slapen gaan we wel om de zoveel tijd kijken, maar als ze vindt dat ze nog een koekje mag vertellen we haar wel rustig dat ze daar geen drama om hoeft te maken (en waarom ze het koekje niet krijgt. ;))

Ik ben benieuwd hoe andere bloggende moeders hier over denken, daarom tag ik Bianca en Nathalie om deze tag ook in te vullen. Ik ben benieuwd naar jullie antwoorden! 

Mis niks en volg Dochterlief ook in 2016 op Facebook, Twitter en Instagram

Filed under Dochterlief groeit op
Author

Romy (1980) droomde als kind al dat ze schrijfster zou worden, dus is nu eindelijk Haar Boek aan het schrijven. Ze is verder gek op series kijken, boeken lezen, hard meezingen met de radio (wel als ze alleen is) en lekker eten.

5 Comments

  1. Pingback: De Mommy Wars Tag - VolgMama.nl

  2. Super leuk om bij iedereen te lezen. Lekker verschillend en ieder op zijn eigen manier, zoals het hoort. Hier komt de tag morgen online!

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.