Over boekenwurmen gesproken…

De boeken-tag/dochterlief.nl

De mensen die deze blog al langer volgen, zullen het wel weten: ik ben al gek op boeken sinds het moment dat ik heb leren lezen. Een echte boekenwurm, dus. Daarom besloot ik de Boekenwurm – Tag in te vullen, die ik tegenkwam op de blog van Jess. Veel leesplezier, want het is een lang artikel!

Wat is je lievelingsboek?

Moet ik serieus 1 boek noemen? Ik vind zo veel boeken mooi, om net zo veel verschillende redenen. Als ik af ga op de boeken die ik het meest herlezen heb, is dat Het Huis Met de Geesten van Isabel Allende. Dat boek spreekt zo tot de verbeelding bij mij. Door haar manier van schrijven zag ik alle personages zo van de bladzijdes weg wandelen. Een boek over een indrukwekkende familie, met allemaal sterke vrouwen. Oh, mag ik er nog eentje noemen? De Geschiedenis van de Liefde van Nicole Krauss. Zó mooi. Echt een must read!

Welk boek is geen aanrader?

Dat vind ik een lastige vraag, want smaak is zo subjectief. Vooruit, als ik een boek moet noemen: alle delen uit de 50 tinten grijs-trilogie. Wat een pulp. Ik heb het bij deel 1 gehouden. Ongelofelijk dat de schrijfster hier zo mee gescoord heeft.

Favoriete non-fictie boek?

Sonny-Boy van Annejet van der Zijl. Aangrijpend, meeslepend en ook ergens hoopgevend. Ik heb het in 1 avond/nacht uitgelezen en kon er vervolgens niet van slapen.

Favoriete young adult boek?

Dit is niet mijn genre, dus daar kan ik echt geen antwoord op geven. Al moet ik toegeven dat ik alle Twilight-films wel heb gekeken. Maar daadwerkelijk de boeken lezen? Nee, daar had ik misschien jonger voor moeten zijn.

Favoriete boek dat je op school moest lezen?

Ik was gek op alle verplichte literatuur die we moesten lezen op de middelbare school. Jep, ik was een nerd en proud of it. Als ik een boek zou moeten kiezen van de verplichte literatuurlijst, dan zou dat Turks Fruit van Jan Wolkers moeten zijn. De meeslepende liefde tussen de personages, het taalgebruik, de dood van Olga…dat boek kwam echt bij me binnen. Een boek met heel veel lagen en een terechte klassieker.

Favoriete boek toen je kind was?

Absoluut Matilda van Roald Dahl. Alle boeken van Dahl scoorden hoog op mijn favorietenlijst als kind. Wat kon die man weergaloos schrijven!

Favoriete voorleesboek?

Raad eens hoeveel ik van je hou van Sam McBratney. Het eerste boek dat ik hoogzwanger voor mijn kind kocht. Zo lief en met recht een klassieker.

Welk boek maakt je aan het lachen?

Ik vind alle boeken van Niccolo Amaniti heel tragisch, maar tegelijkertijd ook heel grappig. Zijn personages komen in zulke absurde situaties terecht dat ik er vaak om heb moeten lachen, al weet ik niet of dat zijn bedoeling is geweest. Eén van mijn favoriete schrijvers, de Quentin Tarantino in boekenland.

Welk boek laat je huilen?

Ik heb erg moeten huilen om Bezonken Rood van Jeroen Brouwers, waarin hij tot in detail het leven in een Jappenkamp beschrijft. Daarin las ik pas goed wat voor effect de oorlog op een kind (en überhaupt op mensen) heeft. Buikpijn tijdens het lezen. The Color Purple van Alice Walker vond ik ook ontzettend verdrietig om te lezen, maar tegelijkertijd zo mooi.

Welk boek maakt je bang?

Alle boeken over de oorlog. Omdat zoiets nooit meer zou moeten gebeuren, maar tegelijkertijd in sommige delen van de wereld al gaande is.

Noem een boek waarin de hoofdpersoon op je lijkt?

Dat boek moet ik nog tegenkomen, ik ben redelijk uniek. 😉 Nee, ik zou het echt niet weten.

Welk boek heeft je leven veranderd?

Ik denk dat de meeste boeken die ik lees mijn leven wel een beetje veranderen, Al is het maar om de inzichten die ik opdoe terwijl ik lees. Lezen kan wat dat betreft echt het effect hebben van therapie.

Noem een boek waarin je zou willen wonen.

Wonen in een boek? Wat een gekke vraag. Maar als hiermee bedoelt wordt dat je als lezer in het boek wordt getrokken en ter plekke een kijkje zou willen nemen, dan zou ik kiezen voor De Schaduw van de Wind van Carlos Ruiz Safón. Ik zou zo achter het hoofdpersonage door de straten van Barcelona willen lopen en de sfeer van die tijd op willen snuiven.

Noem een boek met jouw droomprins?

Ik lees niet zo veel romantische boeken dus ik zou het echt niet weten.

Langste boek dat je hebt gelezen?

Volgens mij was dat het door mij eerder genoemde De Schaduw van de Wind en de opvolger Het Spel van de Engel. Niet dat ik daar mee zat trouwens, heerlijk die dikke pillen.

Noem een boek waarvoor je je stiekem schaamt?

Ik schaam me nergens voor. Zo vind ik de Bridget Jones boeken nog steeds hartstikke leuk om te lezen, net als literaire thrillers.

De mooiste verfilming?

Ik vond Extreem Luid en Ongelofelijk Dichtbij van Jonathan Safran Foer, over een autistisch jongetje die zijn vader verliest tijdens 9/11 erg goed gelukt. Ook De Vliegeraar van Khaled Hosseini vond ik erg mooi verfilmd. En de verfilming van The Color Purple vond ik ook erg goed en meeslepend. Maar meestal vind ik het boek veel beter dan de film.

Favoriete scène?

Te veel om op te noemen, maar het eerste dat me te binnen schiet is dan toch het afscheid tussen Olga en de naamloze hoofdpersoon van Turks Fruit. Of de delen uit Matilda wanneer ze eindelijk in haar kracht gaat zitten en iedereen die haar dwars zit te grazen neemt.

Uit welk boek kun je quoten?

Uit De Kleine Prins van Antoine de Saint-Exupéry. En ik kan hoogstwaarschijnlijk het complete boek van Matilda citeren, voor zover dat jullie nog niet duidelijk was. Twee kinderboeken dus. Typisch.

le petit prince quote

Laatste boek dat je hebt gelezen?

Volgens mij was dat het boek van Orange Is The New Black, waar de serie op gebaseerd is. Erg leuk!

Welk boek ben je momenteel aan het lezen?

Geen enkel boek, ben ik bang. Ik wil er steeds meer tijd voor vrij maken maar tevergeefs. Ik heb goede hoop dat ik nu het najaar nadert vaker met een boek in bed zal kruipen.

Welk boek wil je hierna gaan lezen?

Maakt me niet uit, ALS ik maar kan lezen. Door het invullen van deze tag heb ik daar echt weer zin in!

Welk boek heb je stiekem niet gelezen?

Alle boeken die ik moest lezen voor mijn eind-examen Frans. Ik kwam er niet doorheen en het lezen van de uittreksels en het beantwoorden van de standaard vragen waren voldoende om te slagen. Erg hè?

Door welk boek kom je maar niet heen?

Ik ben al een paar keer begonnen in Nachttrein naar Lissabon van Pascal Mercier, maar leg het steeds weg. Ik kan niet uitleggen waarom, want volgens mij is het een erg goed boek. Ook Woeste Hoogten van Emily Bronte was te taaie kost. Niet aan mij besteed.

Naar welk boek kijk je uit?

Naar het boek dat ik zelf ooit hoop te schrijven!