Over jeugdsentiment gesproken…

de jeugdsentiment tag

Sinds wanneer gaat het leven zo snel? Ik vind mezelf nog best wel fris en fruitig (bijvoorbeeld na een zeldzame nacht slaap van 8 uur) maar ik merk toch wel dat de 40 langzaam maar zeker in zicht begint te komen. Daarom neem ik jullie mee naar mijn favoriete dingen uit de 80’s en de 90’s.

Mijn favoriete kinderfilm: Annie

Met stip op 1: Annie. Die heb ik wel honderdduizend keer gezien. Ik ging er als klein meisje helemaal in op en had ook een LP (Een wat? Zie Wikipedia.) van de film die ik helemaal grijs draaide, met als favoriet nummer uiteraard Tomorrow. Zo zoet dat het een wonder is dat ik nog glazuur op mijn tanden heb zitten. Ik denk dat ik op zoek ga naar een DVD, want mijn kind moet deze film ook gezien hebben.

Favoriete televisie-show: Fort Boyard

Er waren in de 80’s en 90’s erg veel shows die ik volgde. De Honeymoonquiz (Ja, ik durf dit toe te geven), de Mini-Playbackshow en de Soundmixshow. Maar de spannendste show vond ik vroeger Fort Boyard. Ademloos zat ik voor de tv om te kijken naar hoe de deelnemers de spannende opdrachten uitvoerden. Wat was ik teleurgesteld toen de show onlangs terugkwam; veel minder spannend en met BN’ers in plaats van met onbekende kandidaten. Sommige dingen moeten maar een mooie herinnering blijven.

Favoriete boek: Matilda van Roald Dahl

matilda quote

Hij heeft nog steeds een ereplaatsje in mijn goedgevulde boekenkast: Matilda van Roald Dahl. Een boek waarvan ik wilde dat ik ‘m zelf had geschreven, zo goed vind ik het. Sowieso zijn alle kinderboeken van Roald Dahl een musthave voor kleine boekenwurmen. Ik lees ze als volwassene nog steeds graag. Ik reviewde ‘m al eens voor de kinderboekenhoek op deze blog.

Favoriet nummer van een boy of -girlband: Mama van de Spice Girls

O nee, moet ik dit echt benoemen? Niemand luisterde zogenaamd toch naar boy-of girlbands? Maar goed, dan kies ik natuurlijk een nummer van een girlband, aangezien ik moeder ben van een dochter en daardoor ook voorstander ben van ‘girl-power’

‘Mama’ van de Spice Girls vond ik voordat ik moeder was een beetje too much, maar nu ik ‘m terugkijk op YouTube wil ik alleen maar dat mijn dochter dit nummer later met 4 andere vriendinnetjes voor mij en de andere moeders playbackt. Ik ben echt een beetje jaloers op die moeders van de Spice Girls in deze video. Dat is dus wat het moederschap met je doet.

Favoriet fashion item: Palladiums

Ik heb ze alweer gesignaleerd in de winkel: Palladiums! En die droeg ik dan bij voorkeur onder een jurkje, want dat was Grunge. (Ja, ik geef toe: ik was gek op alternatieve rockmuziek maar was toch echt te veel een meisje-meisje om mijn haar kort te knippen, gifgroen te verven en alleen maar baggypants te dragen.) Die jaren 90- jurkjes zie ik trouwens om de zoveel tijd weer in de winkels. Dat was wel even een reality-check! Een nieuwe lichting 16-jarigen in de kleding uit MIJN JEUGD. Hét teken dat je de geraniums alvast tevoorschijn kan halen en een afspraak voor wassen en watergolven bij de kapper kan gaan boeken.

palladiums

Favoriete snoep/snack

Dat vind ik een lastig dilemma. Op de één of andere manier komen er alleen maar ijsjes in me op. Bijvoorbeeld de Winner Taco, die tot mijn grote verbazing weer te krijgen is bij sommige tankstations. En er was ooit een fruitijsje met een vulling van passievruchten-roomijs. Of zijn die ook inmiddels weer te koop? Nee wacht, ik weet het: mijn ultieme jeugdijsje is het Raketje met het topje van chocola! Of heette die eigenlijk anders?

Favoriete TV-reclame: Chocomel

Die reclame van Chocomel waarin een meisje alleen thuis is en vervolgens helemaal los gaat op het nummer ‘Think’ van Aretha Franklin is toch wel een klassieker uit de jaren 80. Geweldig!

Favoriet nummer: Rhythm Nation van Janet Jackson

Ik heb een hele playlist op Spotify met nummers uit de jaren 80 en ik vind het echt heel erg moeilijk om daar 1 nummer van uit te kiezen. Maar de allereerste CD die ik kocht was van Janet Jackson. Met die CD stond ik dan vol overgave voor de spiegel mee te playbacken of fonetisch mee te zingen met een borstel in mijn hand als microfoon. ‘Rhythm Nation’ kwam uit in 1989, toen was ik 9 jaar oud. Nog steeds vind ik deze video geweldig, net als de boodschap die ze uitdraagt. Eigenlijk heel actueel in deze onrustige tijd.

Hebben mijn leeftijdsgenoten al last van jeugdsentiment?

2 Comments

Comments are closed.