Peuterpraat: mijn bijdehante dochter #4

Ja, bijdehand is ze zeker, die peuter van ons. Of moet ik inmiddels ‘bijna-kleuter’ zeggen? Haar woordenschat groeit nog steeds gestaag en ze legt opeens allerlei verbanden die ze eerst nog niet kende. Tijd om weer wat bijdehante uitspraken met jullie te delen!

Iets te veel Mega Mindy gekeken?

Die peuterpuberteit blijft een ding, maar tegenwoordig krijgen mijn man en ik een weerwoord als we haar corrigeren. Wat zeg ik: we krijgen bijna een boete. Want als we tegen Elise zeggen dat ze moet ophouden met klieren en daar consequenties aan verbinden, luidt het antwoord (in één adem): ‘Dan bel ik de politie en dan komen zij mij redden en dan moeten jullie in een kooi!’ Euh, pardon?’

Vragen beantwoorden

Soms denk ik dat mijn dochter alleen maar vragen kan stellen. De he-le dag door vraagt ze de meest bijzondere dingen. Waarom er zoveel gras groeit. Waarom gras niet oranje is. Waarom het bedtijd is terwijl het licht is. Waarom er verkeersborden bestaan. Waarom ze geen prinses is. Jullie kennen het wel.

Wij beantwoorden die vragen geduldig, al vraag ik me ook wel eens af waar de uit-knop zit. Maar toen ze dit laatst non-stop bij de leidster van de opvang deed en die aangaf dat ze even geen antwoord had, zei ze een tikkeltje beledigd: ‘Nou. Dan ga ik het wel aan iemand vragen die wel een antwoord heeft.’

Spreekwoorden te letterlijk nemen

We gooien er hier thuis nogal eens een spreekwoord of andere uitdrukkingen uit. Zo zei ik laatst: ‘En dan heb je de poppen aan het dansen.’ Waarop er enthousiast klonk: ‘Waar?! Waar dansen er poppen mama?’ Of dat ze als iemand ‘Daar komt de aap uit de mouw’ zegt verschrikt naar haar mouwen staart.

Melk met wat?

Elise houdt er van om de dag af te sluiten met liedjes. Zo zingen we altijd samen het liedje van Casper & Emma, en dan sluit zij af met Slaap, kindje slaap. Maar ze heeft haar eigen versie, want ondanks onze uitleg blijft ze hardnekkig zingen: ‘Een schaap met witte voetjes, die drinkt zijn melk met zoetjes…’

In het openbaar

Tja, er zijn van die dingen waarvan ik liever heb dat ze die binnenshuis zegt, tegen mijn man en mij. Helaas heeft ze al een paar keer tegen de pakjesbezorger vertelt ‘Dat ze heel goed en veel gepoept heeft’, dat mama dat leuke rokje dat zij nieuw aanheeft niet past want ‘Mama heeft dikke billen, kijk maar.’

Of dat ze mijn tepels zo mooi vindt, terwijl ze eigenlijk de kleur van mijn BH bedoelt. Dank je, schat. Dat vindt de man bij de bushalte vast erg boeiende informatie.

En toen we laatst samen op een bankje zaten en er een wat dikkere vrouw naast ons wilde zitten, vroeg ze mij na aandachtig naar de vrouw te hebben gestaard: ‘Past dat wel? Zal ik maar op jouw schoot gaan zitten?’ 

Het mysterie van de schooltassen

Soms ziet ze dingen die ze niet kan verklaren, zoals alle vlaggen met schooltassen die hoog aan de huizen hingen. Haar verklaring: ‘Ik denk dat iemand zijn tas is vergeten en die nog moet ophalen.’ Op mijn vraag hoe die tassen er dan waren gekomen, antwoordde ze met: ‘Door een HEEL GROOT…mens.’

Lang zal je leven

Laatst was ik jarig en dat blijft ze magisch vinden, zo’n verjaardag. Op mijn vraag hoe oud ik was geworden, antwoordde ze vervolgens: ‘Heel oud. Ik denk 5.’

Bloemetjes en bijtjes

‘Mama,’ zei ze laatst. ‘F heeft een piemel zegt hij, hihihi.’ OMG, dacht ik, daar gaan we. ‘Heeft papa trouwens ook een piemel?’ ‘Hm-hm,’ zei ik op mijn hoede. ‘Gelukkig is papa dan een jongen, en geen meisje.’ Ja, dat is een goed punt.

Zet jouw kind je wel eens voor schut? Delen het vooral in de comments.

Filed under Dochterlief groeit op
Author

Romy (1980) droomde als kind al dat ze schrijfster zou worden, dus is nu eindelijk Haar Boek aan het schrijven. Ze is verder gek op series kijken, boeken lezen, hard meezingen met de radio (wel als ze alleen is) en lekker eten.

5 Comments

 1. Mijn zoontje heeft al eens heel gezellig geroepen dat hij Sinterklaas zag, over een man met een witte baard, maar ach, ik snap de verwarring.
  Of in de wachtkamer bij de dokter gaan vragen waarom de anderen hier zijn
  En laatst kwam er in de winkel waar wij waren een gezette dame binnen: “Wouw, dat is een grote mevrouw”
  Oja, en de leukste:
  Zoon: waarom hangt daar een vlag?
  Ik: Daar is een nieuwe baby geboren
  Zoon: Was de oude niet meer goed?

  • Oh shit, kun je die URL in mijn vorige comment weghalen? Typefout, sorry.

   Ik nam trouwens ook altijd spreekwoorden heel letterlijk, behalve als ik geen idee had wat een woord betekende. Zo vroeg tijdens mijn autisme-onderzoek de psycholoog aan me of ik bij “het regent pijpenstelen” oo die pijpenstelen voor me zag. Nou nee, want ik had geen idee wat een pijpensteel was.

 2. Hahaha geniale opmerkingen. Ik moest wel lachen om haar reactie bij de leidster haha. Heerlijk die eerlijkheid van die kinderen.

 3. Haha! echt iets om bij te houden, die uitspraken! Zoonlief is nog net iets te klein (2jr3mnd), maar ik kijk er al naar uit 🙂

Comments are closed.