Pik een korreltje mee op ‘t Veluws Zandsculpturenfestijn

Oké, fout woordgrapje. Maar goed: een aanrader is het wel, ‘t Veluws Zandsculpturenfestijn. De kleuter en ik vermaakten ons er prima! Ik geef een impressie door middel van een fotoblog.

Mijn dochter zit nu in zo’n fase dat ze zoveel mogelijk kennis wil vergaren. Ze is bijvoorbeeld enorm geïnteresseerd in andere landen en culturen. Boften wij even dat het thema van ‘t Zandsculpturenfestijn 2019 ‘Reis rond de wereld’ is!

Achter de kassa zat een dame in stewardessenoutfit om onze tickets te controleren. Leuk detail voor jonge kinderen! Daarna stapten we een gang in die deed denken aan een vliegtuigslurf en kon de trip om de wereld beginnen.

Al snelwandelend genomen. Best knap nog, toch?

We begonnen met een imposante skyline van allerlei belangrijke gebouwen over de hele wereld. Niet dat mijn kleuter hier echt oog voor had; zodra ze een museum of tentoonstelling binnen komt maakt ze er een sport van om op standje Speedy Gonzales het gehele traject in 5 minuten af te leggen. Ik vond het in ieder geval enorm veelbelovend; en dat bleek ook zo te zijn.

Rustgevend.

Zo is er onder andere een gedeelte waarin je je onder water waant, met echte en ‘nepzandvissen’, zoals mijn kleuter ze noemde. Erg mooi gedaan, en in het donker, dus extra spannend.

Gelukskat

De zandsculpturen bevinden zich zowel binnen als buiten en je loopt een vaste route. Deze kat moest ik met het oog op onze Aziatische roots natuurlijk vastleggen.

Detail van een groot kasteel, waarvan ik de naam vergeten ben omdat ik achter een 5-jarige aan moest rennen.

Het leuke was dat bijna alle landen aan bod kwamen en er ook veel te vertellen, te leren en te kijken valt. Overal staan bordjes met extra informatie, dus je hoeft het als ouder niet uit je hoofd op te lepelen. Deze Chinese draak was toch wel een van de favorieten van mijn dochter.

Ze kunnen zeggen wat ze willen van de olifant….

Als bezoeker switch je net zo makkelijk van de onderwaterwereld naar de jungle of in dit geval de savanne. Prachtig gedaan!

Indrukwekkend!

Na een korte lunchonderbreking had de kleuter haar eerste kennismaking met de Nachtwacht en de Mona Lisa. Eerstgenoemde is mijn favoriet van ‘t Zandsculpturenfestijn.

‘Waar komen jullie toch vandaan?’ En waarom ken ik alleen het vunzige vervolg op deze tekst?

Een groot onderdeel van het Zandsculpturenfestijn is een soort blast from the past. Dit is een gedeelte waar je terug gaat in de tijd en wordt geconfronteerd met je werkelijke leeftijd. 😉

Het Koningshuis komt bijvoorbeeld aan bod, maar ook alle mijlpalen uit het nieuws. Drie keer raden wat de favoriet van mijn kleuter was? Hint: het is blauw.

Wie mist Loeki ook nog steeds?

De echte fanatiekeling kan in dit gedeelte trouwens ook meedoen aan een quiz. Bij elke zandsculptuur staan hints of antwoorden op vragen, die je kan vinden op een speciaal formulier. Hier deden opvallend veel 65+’ers aan mee.

Na het rondsnuffelen in de cadeauwinkel en een korte stop in het speelgedeelte kwamen de regenwolken in zicht. We zaten net in de auto toen het hard begon te regenen. Hopelijk hadden ze bij het Zandsculpturenfestival ook Buienradar en konden ze alles goed afdekken; gezien het wisselvallige zomerweer toch wel een must.

Al met al hebben we ons zo’n twee uur vermaakt. Er is veel te zien en te leren, en ik denk dat je er langer over doet zonder energieke kinderen. Een prima uitje als je toch in de buurt van de Veluwe bent. Meer weten? Check de site.

*Dit artikel is tot stand gekomen door mijn eigen enthousiasme en niet door sponsoring.