8 redenen waarom elk kind een houten keukentje zou moeten hebben

houten keukentje/Dochterlief.nl

Er staat hier alweer een tijdje een houten IKEA-keukentje in de speelhoek en Elise is er maar druk mee. Het is by far het favoriete speelgoed hier in huis en ik moet toegeven dat het op mij als moeder ook bijzonder veel aantrekkingskracht uitoefent. Niet dat ik zelf stiekem ermee speel als zij slaapt, maar oh, wat maken ze toch leuk speelgoed tegenwoordig. Daarom geef ik je 8 redenen waarom elk kind een houten keukentje zou moeten hebben. Zodat je nog een excuus hebt om er eentje aan te schaffen als kerstcadeau.

Je kind moet een houten keukentje hebben omdat…

 

Het erg leerzaam is. Je kind doet papa of mama na en leert ook nog eens spelenderwijs de namen van groente, fruit en andere etenswaren.

Zien eten doet eten, toch? Ik hoop namelijk stiekem dat het bezig zijn met houten eten ook Elise’s interesse in écht gezond eten gaat aanwakkeren. Ze is namelijk een kei in het doen alsof ze al die gezonde dingen echt opeet. Nu nog in real life.

Het de motoriek van je kind bevordert. Zo heeft Elise bijvoorbeeld houten speeleten gekregen dat ze kan snijden, door middel van klittenband op de etenswaren en een houten mesje. Zo oefent ze alvast voor later, want als er iets waar ik een hekel aan heb dan is het aan het snijden van groente. 😉

Het houten keukentje leuk is om rollenspellen mee te spelen. Iets dat Elise sinds een paar weken helemaal ziet zitten. We drinken samen kopjes thee, ze maakt soep voor me of ik krijg ontelbare keren gebakjes en koekjes aangeboden.

Het bevordert het zelfstandig spelen, omdat kinderen helemaal hun eigen fantasie erop los kunnen laten. Elise kon een tijdje geleden helemaal niet zelfstandig spelen. Nu is het eerste dat ze in de ochtend doet hard op haar keukentje afrennen en de vloer schoonvegen. ( I kid you not, dat doet ze echt.) Vervolgens wordt de oven gecontroleerd op etensresten.

Het houten keukentje tot op latere leeftijd interessant blijft, omdat het als het ware met de speelbehoeften van je kind meegroeit. Bovendien kan de keuken uitgebreid worden met houten keukenapparatuur en kan je er allerlei soorten producten en gerechten bij kopen. Elke keer worden er andere dingen ontdekt om het spelen mee uit te breiden. Nu wordt er nog onbeholpen in gespeeld maar ik zie al helemaal voor me hoe er straks met vriendjes of vriendinnetjes mee gespeeld wordt.

Het er ontzettend leuk uit ziet. Lekker oppervlakkig, maar wat zijn die houten keukentjes leuk. Die van Elise heeft een kookplaat die echt oplicht en een oven, maar er zijn ook houten keukentjes te koop die nog luxer zijn dan mijn eigen keuken ( al is dat laatste niet zo moeilijk.) Compleet met ovens, magnetrons, Amerikaanse koelkast en ijsblokjesmachine. Ik weet bijna zeker dat er ook keukentjes te koop zijn met Nespresso koffiezetapparaat, broodroosters en stoomoven. En ik snap gewoon dat er mensen zijn die het kopen.

Je de komende verjaardagen en feestdagen altijd een cadeau(tje) voor je kind weet. Omdat al die losse accessoires er dus nog bijgekocht moeten worden.  Of omdat je vindt dat hij of zij ook houten fastfood moet kunnen bereiden. Of extra potten en pannen. Of….

Ik ben enthousiast! Hebben jullie ook een kleine keukenprins- of prinses in huis?

Stay tuned want over een tijdje laat ik eindelijk de volgende update van de speelhoek zien inclusief het houten keukentje.

Mis niks en volg Dochterlief ook op Facebook, Twitter en Instagram

Filed under Dochterlief ervaart
Author

Romy (1980) droomde als kind al dat ze schrijfster zou worden, dus is nu eindelijk Haar Boek aan het schrijven. Ze is verder gek op series kijken, boeken lezen, hard meezingen met de radio (wel als ze alleen is) en lekker eten.

6 Comments

  1. Hier zijn ze ook dol op hun door opa zelfgemaakte variant. Ik krijg de hele dag de lekkerste dingen voorgeschoteld, vooral “sjoep” en “tee” 😉

  2. Ik vind keukentjes zo geweldig, ik zou er alleen al een kopen omdat ik het zelf stiekem nog heel erg leuk vind, haha! Ik denk dat ik voor mijn dochtertje haar 1e verjaardag een keukentje ga kopen, zo leuk!

  3. Helemaal mee eens! Hier zijn er ook twee kindjes helemaal druk mee. Onlangs hadden ze houten eten bij de Lidl dat is ook absoluut een toevoeging en een hit 🙂

    • Daar hoorde ik ook veel mensen over, helaas kon ik het tegen die tijd niet meer vinden. Leuk dat het bij jullie ook zo’n succes is.

Comments are closed.