Terug in de tijd in Kasteel Doorwerth

Men zegt dat er in de plaats Doorwerth al mensen wonen sinds de prehistorie. Het prachtige Kasteel Doorwerth, dat aan de rand van deze plaats ligt, is iets minder oud, maar zeker niet minder indrukwekkend!

Kasteel Doorwerth is van oorsprong een waterburcht in de uiterwaarden van de Rijn, vlakbij de stuwwal die de zuidelijke begrenzing van de Veluwe markeert. De fotogenieke weg ernaartoe is een groen feestje op zich. Het bevat ook enkele scherpe bochten, waardoor je je als automobilist even Max Verstappen kan wanen (wel binnen de geldende snelheidsnormen, uiteraard!) Ook onder fietsers is deze weg- of eigenlijk de gehele regio – razend populair. Geef ze eens ongelijk. Ook wij komen hier graag.

Sinds 1260

Kasteel Doorwerth werd voor het eerst schriftelijk genoemd in 1260, toen het werd belegerd en in brand gestoken. Het oudste deel van Kasteel Doorwerth bestaat uit een rechthoekige woontoren nu nog is te herkennen als de huidige oostvleugel, en werd in de decennia na 1260 gebouwd.

Het kasteel doorstond vele veldslagen en belegeringen, maar zou uiteindelijk tijdens de Slag om Arnhem zwaar beschadigd raken. Anno 2019 is het kasteel geheel gerestaureerd en bevinden zich er 3 musea. Ook organiseren ze er regelmatig speciale activiteiten en dagen, kunnen scholen het kasteel bezoeken en is het een stijlvolle trouwlocatie.

Wij waren wel vaker op het terrein geweest als we na een autoritje in de regio een tussenstop maakten, maar we waren er nog nooit binnen geweest. Sinds kort is onze dochter enorm geïnteresseerd in musea en geschiedenis, dus besloten we het kasteel te bezichtigen. Onze dochter kon tijdens de bezichtiging een korte speurtocht doen en er is weinig wat ze leuker vindt dan dat, dus ze ging a la Roadrunner alle gangen en kamers door.

In het kasteel mogen foto’s gemaakt worden zonder flits. Voor deze blog hou ik het aantal foto’s van binnen beperkt, want ik vind dat lezers deze mooie plek zelf maar moeten ervaren!

De imposante binnenplaats van Kasteel Doorwerth. Aan de zijkant ga je het kasteel/museum binnen.

De bezichtiging

We begonnen de bezichtiging in de keuken, die eruit zag alsof er gisteren nog mensen gegeten hadden. Het was niet moeilijk om ons een voorstelling te maken van hoe het er hier vroeger was en ook de fantasie van de kleuter draaide overuren.

In de kelder van Kasteel Doorwerth

In bijna elk vertrek kon een kijkje worden genomen. Alleen de torenkamers konden niet bezichtigd worden, (Kasteelspoken? De kamer van Blauwbaard? Wie zal het zeggen.) wat de kleuter wel een beetje jammer vond. De ridderzaal, salon, eetkamer, slaapkamer, kelders en zelfs het kleinste kamertje konden bezichtigd worden. Deze kleinste kamer was uiteraard zeer populair onder de jongste bezoekers en de kleuter kon er dan ook niet over uit dat volwassen mensen hun behoefte ‘s nachts op ‘een potje’ (lees: po) deden.

Potentieel avondmaal

Doordat het geheel geleidelijk overging in musea, was de bezichtiging een goede mix tussen leren en bekijken. Voor 5-jarigen zoals die van ons, die op Duracell konijn-snelheid een speurtocht doen, was het educatieve deel misschien nog niet zo enorm interessant. Voor volwassenen is het erg leerzaam. De geschiedenis van het kasteel komt uitgebreid aan bod, net als feiten over Doorwerth en de mensen in en om het kasteel. Je kan er kunst bezichtigen en ook de talloze jachttrofeeën worden uitgebreid tentoongesteld. Al met al waren we toch zeker een uur binnen.

De ridderzaal

Ik ga niet verklappen wat mijn dochter het mooist vond aan het kasteel, want dat moeten jullie zelf maar een keer bekijken. Aan de ooh’s en aah’s van de andere kinderen was het wel duidelijk waarom ze deze pronkstukken voor het laatst hadden bewaard. In de huidige tijd geplaatst heb ik wel een dubbel gevoel over deze pronkstukken, trouwens. Imposant waren ze zeker!

Het passen en aanraken van een echt ridderschild- en helm kwam in ieder geval op een goede tweede plek, aldus dochter. Leuk dat ze replica’s hebben gemaakt om dit uit te proberen, dat maakt het bezichtigen heel interactief. De speurtocht is eenvoudig te doen door de route die duidelijk is aangegeven.

De kasteeltuin is ook echt de moeite waard, zeker tijdens mooie warme zomerdagen. Er is een restaurant waar je de lekkere trek kan stillen en op het terras kan zitten, en een museumwinkeltje waar je souvenirs kan kopen. De omgeving rond het kasteel is een aanrader voor wandelaars, dus je hoeft je niet te beperken tot alleen het terrein rond het kasteel.

Als de kinderen nog energie over hebben kunnen ze spelen in de kleine aangrenzende speeltuin,waar ze geheel in stijl kunnen klimmen in een uitkijktoren, water kunnen pompen en plaats kunnen nemen op een houten troon.

Uitzicht op Kasteel Doorwerth van buiten het kasteel

De kleuter vond dit uitje ‘Het leukste uitje ooit’ 😉 en ook wij hebben ervan genoten. We komen zeker nog een keertje terug!

Voor meer informatie over Kasteel Doorwerth verwijs ik jullie door naar hun eigen site.

*Dit artikel is tot stand gekomen door mijn eigen enthousiasme, niet door sponsors.

2 Comments

  1. Lilian

    Ziet er leuk uit. Wij gaan ook regelmatig naar kastelen, maar deze zijn we nooit geweest. Bedankt voor de tip

    (en dat leukste uitje ‘ooit’ dat klinkt bekend. Anna heeft net de leukste verjaardag ooit, de leukste avondvierdaagse ooit gehad en ze heeft sowieso regelmatig de mooiste dag ooit ;-))

    • Haha, heerlijk toch. Hoe fijn moet hun leven wel niet zijn als alles keer op keer het leukste ooit is!

Comments are closed.