Traktatie-tip: ‘friet met mayo’

Al weken voordat de meiden jarig zijn, hebben ze allerlei ideeën over leuke traktaties. En ze hebben vaak een voorkeur voor zoet. Snoep zus, snoep zo… Ik hou zelf niet van snoep, maar meer van hartig en dit trakteerde ik dus ook graag op school toen ik nog klein was.

Denk aan prikkers gestoken in een witte kool met aluminiumfolie erom en dan met komkommer, kaas, een knakworstje en een augurkje eraan. Heerlijk! Samen met mijn moeder maakten we die dan s’ochtends vroeg voordat school begon. Of kleine knakworstjes in bladerdeeg, die mijn moeder dan warm op school kwam brengen.

Maar goed, Lotte is onlangs 9 jaar geworden en samen met haar moeder had ze iets opgezocht om te trakteren. Ik mocht het maken omdat ze op vrijdag jarig was en altijd bij ons zijn. (Ik heb twee bonusdochters.) Het moesten frietzakjes worden met ‘frietchips’ met een spekje als mayonaise. En uiteraard werd de wens van de jarige vervuld.

Wat heb je nodig

 

♥ Schaar
♥ Mesje en snijmat
♥ Lijm
♥ Wit papier (waar je vierkanten van knipt, de afmeting verschilt afhankelijk van of je grote of kleine zakjes wil maken)
♥ Taart doos
♥ Frietchips en spekjes (Verkrijgbaar bij vrijwel elke supermarkt )
♥ Prikkers

 

De uitvoering en presentatie 

 

Mijn lieve mama heeft mij gelukkig geholpen en heeft alle 33 frietzakjes uit vellen papier geknipt en gevouwen! Thuis had ik nog een taartdoos waar ik met een mesje allemaal rondjes uit heb geknipt zodat de frietzakjes er rechtop in konden staan. Zo had ik meteen een handige standaard.

( Bij de volgende DIY zal ik ook foto’s maken van het daadwerkelijk maken van de dingen, dan hebben jullie een nog beter beeld. Voor nu heb ik een filmpje van Allerhande Kids geleend van YouTube. Het resultaat is hetzelfde maar hun methode is net wat anders. Zij gebruiken nietjes en ik lijm.)

‘s Ochtends vroeg stond Lotte al friet te scheppen en hebben we het spekje met een prikker vast gezet. Plasticfolie eromheen en klaar! 🙂 De kinderen waren allemaal enthousiast en Lotte was er erg blij mee! Uiteindelijk kostte het weinig tijd en zeg nou eerlijk: daar heb je als moeder altijd te weinig van.

Zelf ben ik trouwens hele andere traktaties gewend van kinderen aangezien ik op een groen kinderdagverblijf werk. Hier zijn dit soort traktaties natuurlijk uit den boze! Alles moet zonder suiker en het liefst met fruit of groenten. Je zou in dit geval de frietchips kunnen vervangen door (zelfgemaakte) groente- en fruitchips van bijvoorbeeld gebakken zoete aardappel en pastinaak, of appel in de vorm van frietjes.

Op de school van Lotte en Lieve zijn nog geen regels met betrekking tot trakteren, dus de meiden hebben geluk 😉 En ach, thuis kan ik ze net zo blij maken met druiven of een stuk komkommer als met een snoepje!

Wat trakteert jouw kind het liefst?

Filed under Dochterlief ervaart

Elize is (bonus)moeder, pedagogisch medewerker en bezige bij. Ze houdt van haar kinderen, haar man Hans en van knutselen. Voor Dochterlief.nl deelt ze onder andere haar leukste DIY's en kindvriendelijke uitjes.

1 Comment

  1. Wat leuk! Wij hebben samen popcakes gemaakt om uit te delen in de kleuterklas.

Comments are closed.