Trots zijn op je (moeder)lijf

‘Drie jaar geleden,’ zo bedacht ik me voordat ik de deur opende. Het was DRIE jaar geleden sinds ik voor het laatst een lingeriewinkel was binnen gestapt. Shocking, vond ik. ‘Maken we wel eens vaker mee,’ loog de eigenaresse van het winkeltje.

Deze zaterdag had ik mezelf een schop onder de kont gegeven. Ik was naar de kapper geweest en liet voor de luxe mijn haar wassen en nam een haarmasker. Dat doe ik nooit, maar ik was er aan toe.

Tijd en aandacht voor mezelf

Daarna liep ik dus dat lingeriewinkeltje binnen. Zo’n zaakje waarin ik met gemak een derde van mijn salaris zou kunnen uitgeven als ik niet zou opletten. Mijn lingeriela was een zielige bedoening. Alles was al jaren oud en zat niet meer lekker. Ik heb zelfs nog voedings- en zwangerschapsbh’s. De verkoopster verschoot niet eens van kleur toen ik dat liet doorschemeren.

De waarheid is dat ik drie jaar lang andere zaken belangrijker vond dan investeren in mezelf. Ik kocht het hoognodige (bij voorkeur goedkoop) en daar hield het wel zo ongeveer op. Voordat ik moeder werd, hield ik van make-up, kleding en verzorgingsproducten. Daarna lag de focus op mijn dochter, omdat alles haar mooi staat. Nu moest ik echt nodig nieuwe kleding kopen voor mezelf, waaronder nieuwe lingerie. En daar zag ik tegenop. Omdat mijn lijf veranderd is, en ik nou eenmaal geen frisse slanke twintiger meer ben.

Bij de kapper was het licht genadeloos geweest en had ik rimpels, pigmentvlekken en zwarte kringen onder mijn ogen gezien. In de lingeriewinkel werd het nog een graadje erger. Ik bekeek mijn lijf eens goed in de spiegel. Een paar kilo te zwaar, her en der verslapte huid, striemen op mijn buik. De verkoopster nam de tijd voor me en sloeg de praktische setjes die ik had willen kopen over. Ze gaf me kanten setjes in mooie sprekende kleuren, ‘omdat ze vond dat het bij mij paste’. Twijfelend keek ik in de spiegel: ik zag steeds meer rolletjes en onvolmaaktheden, dat hoefde toch niet verpakt te worden in luxe kant?!

Je bent wel de moeite waard!

In het pashokje naast me paste een andere moeder bikini’s. Haar dochter van een jaar of vier was mee. Al snel werd me duidelijk dat niets goed genoeg was voor haar. Ik hoorde alleen maar geklaag. ‘Ik zie er vreselijk uit,’ hoorde ik. haar zeggen. ‘Kijk die slappe buik nou. Nee, niet zo’n topje, die drukken mijn borsten plat. Kijk nou hoe vies bleek ik ben. Wat een rotlijf.’

Ik werd acuut verdrietig in het hokje naast haar en vond het pijnlijk om er getuige van te zijn dat die vrouw zichzelf zo afkraakte en niet de moeite waard vond. Bij elk nieuw setje dat door de verkoopster werd aangedragen hoorde ik haar gefrustreerder en verdrietiger klinken. Ze stuurde haar dochter boos het pashokje uit en ik dacht aan die van mij. Hoe ze ooit van een meisje een vrouw gaat worden. Hoe haar lijf door de jaren heen zal veranderen. En hoe hard anderen, maar vooral vrouwen zelf, voor zichzelf kunnen zijn.

Trots

Dus ik rechtte mijn rug en keek eens goed naar mezelf. Dat lijf, dat ik even daarvoor nog bekritiseerd had, was 9 maanden lang een huis voor mijn baby geweest. In mijn buik was ze gegroeid van een klein boontje naar een voldragen baby en daarna had datzelfde lijf haar het leven gegeven en gevoed. Hoe zou ik dit lijf nou kunnen haten? Het had een topprestatie geleverd! En dat had nou eenmaal zijn sporen nagelaten. Sporen waar ik trots op ben.

Dat buikje, waar ik zo’n hekel aan heb, wordt door mijn dochter steevast ‘Lekker zacht’ genoemd. Als ze me ziet roept ze ‘Mooie mama!’ ook als ik met piekhaar en zonder make-up door het huis wandel. En ook al begreep ik die vrouw in de winkel heel goed, toch wil ik Elise iets anders meegeven. Dat mooi zijn niet perfect en gladgestreken is, maar vooral gaat om de pretlichtjes in iemands ogen en de lachrimpels om iemands mond.

‘En?’ vroeg de verkoopster terwijl ze discreet het gordijn opzij deed. ‘Voel je je mooi?’ Ja, knikte ik. ‘Ik neem ze allemaal,’ zei ik resoluut en haalde met mijn ogen dicht mijn pinpas door het apparaat.

8 Comments

 1. Pingback: Lees mee 19: mijn favoriete blogs van afgelopen week - Lotus Writings

 2. Pingback: Van massage tot confrontatie met een jaar aan opgekropte emoties - Lotus Writings

 3. Je lijf is het mooiste wat er is. Je hele wezen huist er een leven lang in. Het laat je kinderen in je groeien en geeft je oerkracht om ze op de wereld te zetten. Hoe het er ook uit ziet, het is het mooiste wat er is.
  En…..ik denk dat die dame nog wel wat meer heeft meegemaakt dan dit bezoek.
  Jij bent mooi, hoe je er ook uit ziet! X

 4. Mooi artikel!! Dus in plaats van een tattoo loop je nu oogverblindend sexy rond?
  Maar serieus, je hebt helemaal gelijk. Ik heb juist sinds ik moeder ben dat ik veel meer bezig ben met m’n zelfontwikkeling en make-up draag, zodat Anna in ieder geval een goed voorbeeld heeft en dat weer scheelt in de route naar haar perfecte zelf. Overigens mag ik niet klagen, want ik heb een hele fijne bouw, maar die buik, dat blijft toch zonde 😉

 5. Mooi geschreven weer. Erg hoe vrouwen over het lichaam kunnen denken en zeker inderdaad als je stil staat bij hoe kinderen met die gedachten opgroeien. Ik denk dat het bij mij ook nog lang duurt voordat ik ooit in een lingeriewinkel kom, haha. Mooie eye-opener van jou, dit verhaal.

 6. Ik voel medelijden als ik hoor hoe die vrouw over zichzelf dacht. En herkenning. Wat kunnen wij vrouwen toch hard zijn voor onszelf. Waar een man zijn buikje liefkozend ‘afdakje’ noemt, zien wij het minste vetrolletje al iets dat afbreuk doet aan het geheel. Je hebt gelijk, de mooiste vrouwen zijn dat niet vanwege hun perfecte uiterlijk, maar de sprankeling in hun ogen en hun zelfvertrouwen. Goed om te onthouden als ik volgende keer naar de kapper ga (want oef wat is dat licht genadeloos)…

Comments are closed.