Vakantie-uitje: Speelgoedmuseum Deventer

Een tijdje geleden ben ik samen met de meiden, Sam en onze nichtjes naar Speelgoedmuseum Deventer geweest. Alleen al er komen was een uitje op zich!

Oversteken met de veerpont

We hadden namelijk de auto op ‘de Worp’ geparkeerd en vanaf daar kun je met een kleine veerpont over de IJssel naar de stad. Dat bleek een goede start voor het middagje uit, want het is natuurlijk geweldig voor kinderen om mee te maken.

Sam zat lekker in de draagzak op mijn rug, want ik had op de site van het speelgoedmuseum gelezen dat het niet handig is om met een buggy of rolstoel te komen. Het is een oud pand, en heeft veel trappen en geen lift. Eenmaal aangekomen bij de steiger op de IJssel zagen we dat de lucht ontzettend donker werd, en ja hoor… we waren doorweekt!

Maar goed, dit mocht de pret niet drukken. De meiden vonden het fantastisch, de combinatie van regen en de veerpont. Een retourtje op de veerpond kost €1,50 dus voor het geld hoef je het ook niet te laten. In de stad hebben we via de TomTom op mijn telefoon het speelgoedmuseum gevonden. Het was 7 minuten lopen dus viel heel erg mee.

Blikken speelgoed en een speurtocht

In het speelgoedmuseum hebben we onze zeiknatte jassen opgehangen en waren we nog net op tijd voor een voorstelling over mechanisch speelgoed van blik. Kleurrijk blikken speelgoed dat kan bewegen zonder batterij of elektriciteit. In het kort werd er wat verteld over de techniek en het productieproces.

De meiden vonden het erg interessant en zaten op het puntje van hun stoel te kijken naar de springende kikkers, rijdende auto’s en vliegende raket. Na deze voorstelling konden we beginnen met de speurtocht, erg slim bedacht van het museum want zo kom je op alle plekken en zien de kinderen alles.

We hebben een prachtige poppencollectie gezien, mooie poppenhuizen van vroeger en van nu. In de opticazaal kon je spelen met je ogen en op de foto in je zelfgemaakte tekening. (Al hadden de meiden geen zin om te tekenen dus het is een mooie krastekening geworden.) Er zijn caleidoscopen en lachspiegels en nog veel meer!

Speelzolder en treinenzaal

Vanuit de opticazaal kom je met een trappetje op de speelzolder, hier kunnen de kinderen heerlijk spelen. Zelf een poppenkastvoorstelling geven, spelen met de kapla, de treinbaan of het poppenhuis. De blikkenspeelgoedcollectie is ook hier te bekijken. Daarna gingen we weer naar beneden, hier vonden we de vervoerzaal. We hebben mooie auto’s, boten en zelfs nog paard en wagens, een zeppelin en een raket kunnen bewonderen.

Vanuit de vervoerzaal kwamen we terecht in de treinenzaal. In een prachtig berglandschap rijden de treinen rond. Spoorrails over bruggen en door tunnels brengt de trein langs miniatuurhuizen en stationnetjes. Prachtig om te zien, de kinderen konden op de knoppen drukken zodat de treinen gingen rijden. Vanuit de treinzaal gingen we weer helemaal naar beneden. Hier stond het speelgoed van nu: een playstation, en verschillende bordspellen.

Uiteraard: een speelgoedwinkel 

Na een sanitaire stop en een schone luier voor Sam hadden we alles gezien en was het tijd om te gaan. Aan het einde van met museum was nog een shop waar je speelgoed kon kopen. De meiden wilden natuurlijk wel graag iets kopen, maar toen ik vertelde dat ze wel iets mochten uitzoeken maar dit van hun eigen spaarcenten moesten betalen hoefde het niet meer 😉

Na een ijsje van Talamini zijn we weer op zoek gegaan naar het veerpont. Het was nu gelukkig droog. Wij hebben een hele gezellige middag gehad en kunnen een bezoek aan Speelgoedmuseum Deventer echt aanraden als uitje op een regenachtige zomerdag!

Informatie

Speelgoedmuseum Deventer

De Brink 47, 7411 BV Deventer

Entreeprijzen:

Volwassenen: €5,00

Kinderen 0 t/m 3 jaar: gratis

Kinderen 4 t/m 18 jaar €2,00

Openingstijden:

Dinsdag t/m zondag van 11.00 tot 17.00

Buiten de schoolvakanties is het museum op de dinsdag gesloten.

Filed under Dochterlief ervaart

Elize is (bonus)moeder, pedagogisch medewerker en bezige bij. Ze houdt van haar kinderen, haar man Hans en van knutselen. Voor Dochterlief.nl deelt ze onder andere haar leukste DIY's en kindvriendelijke uitjes.