Van 1 naar 3 dochters in 2 jaar tijd

Van 1 naar 3 dochters in 2 jaar tijd

Door Merel:

‘Als het te lang duurt, hoeft het voor mij niet meer,’ vertelde ik stellig tegen Ro. We spraken over een eventuele zwangerschap in de toekomst. ‘Het lijkt me zo vervelend als het onderlinge leeftijdsverschil straks bijna tien jaar is. Misschien heb je dan helemaal geen band meer met je jongere zusje of broertje.’ 

Hij begreep me en stond er open in. We zorgden voor onze oudste van zeven, geboren in een eerdere relatie, en met zijn drietjes zou het ook prima zijn. Waar we op dat moment echter geen weet van hadden, was de bevruchte eicel die op dat moment haar weg zocht naar mijn baarmoeder. Ons leven zou nooit meer hetzelfde zijn.

Als oudste is het soms maar eenzaam...

Binnen twee jaar kregen we er maar liefst twee dochters bij. Beide dames zijn temperamentvol en laten de kaas niet van hun brood eten. Soms best lastig als oudere zus: je kunt je verhaal niet kwijt, omdat je ene zusje keihard gilt en de ander test of het mogelijk is op de televisie te klimmen.

Zelf moet je je stem op fluisterstand houden als de anderen slapen en mag je geen al te ruwe spelletjes doen. Dat maakt haar leven druk en soms ook eenzaam. De exclusieve tijd die we altijd samen doorbrachten is op mindere dagen gereduceerd tot bedtijd – vaak ben ik dan compleet afgeserveerd. Ook blijken twee levende poppen in de praktijk niet altijd even gezellig. Ze slaan onverwachts met duplo, bijten in je lip als je een kusje wil geven en ondertussen moet je zelf altijd de ‘oudste en wijste’ zijn.

…maar gelukkig niet altijd!

Klagen doet ze echter bijna nooit. Want heel vaak geniet ze ook van haar zusjes. De middelste roept bijvoorbeeld elke ochtend keihard haar naam, waarna ze (zelfs doodop) met een glimlach uit bed stapt om haar een kus te komen geven. Trots laat ze hen zien aan haar vriendinnen op school. Ze geeft ze stiekem stukjes brood met chocopasta als ik niet oplet. En wat genieten die kleintjes van hun energieke zus, die altijd zin heeft in acrobatische trucs. Hun grote voorbeeld! Als moeder kan ik ook alleen maar hopen dat de jongsten net zo lief, eerlijk en beleefd worden. Ze overlaadt hen met haar tomeloze hoeveelheid liefde en geduld. Dus mijn angst dat een groter leeftijdsverschil een onderlinge band in de weg zou staan, blijkt gelukkig ongegrond.

Meer tijd voor elkaar

Ze vindt het jammer dat de komst van haar zusjes ertoe leidde dat we de laatste jaren weinig tijd samen hadden. Dat geldt voor mij ook. Gelukkig zijn de kleintjes al ouder, geef ik minder frequent borstvoeding en hebben we meer tijd om iets met zijn tweeën te doen. Lekker samen naar het strand en patat eten in de avondzon bijvoorbeeld. Of winkelen, beauty-middag met maskers of iets lekkers bakken zodra haar zusjes slapen… Ik hoop dat we samen nog heel veel mooie herinneringen gaan maken. Want ze mag dan officieel wel de oudste en wijste van het stel zijn, ze blijft mijn kleine, lieve meisje!

Over Merel

Ik ben Merel. Samen met Ro zorg ik voor onze drie meisjes (9, 2 en 1 jaar): kleine eigengereide dametjes, die ons veel leren. Soms over het leven, maar vaker nog over wie we zelf zijn. Ik blog bijna dagelijks over ons leven, het ouderschap en de liefde. En omdat we hier in optima forma van een temperamentvol gezin genieten, ligt de inspiratie regelmatig letterlijk voor mijn voeten – al dan niet dramatisch schreeuwend omdat we de eierkoek verkeerd sneden. Dat maakt het bij ons thuis in elk geval nooit saai. Al zal onze bijna-puberende oudste daar wel een andere mening over hebben…