Vliegtuigen spotten bij Aviodrome

Het is een tijd geleden dat ik schreef over een inspirerend (gezins)uitje, maar ik heb er weer eentje gevonden: Aviodrome, het lucht- en ruimtevaartmuseum in Lelystad.

Helikopter, helikopter, vlieg jij met mij mee omhoog…

Grappige anekdote: enkele jaren geleden stapten mijn man en ik samen met vrienden in twee helikopters op Lelystad Airport. Ik durfde niet samen hem in 1 helikopter- we waren net een paar maanden ouders en ik had gelezen dat koninklijke families ook altijd in aparte vliegtuigen reisden zodat ze niet met het gehele gezin zouden neerstorten – maar op het moment suprême werd mijn hormonale hysterie genegeerd en werden we niet alleen samen in een helikopter gezet, maar moest ik nog naast de piloot zitten ook.

Het was natuurlijk fantastisch en een onvergetelijke ervaring, maar het kwam daarna niet in ons op om het nabijgelegen Aviodrome te bezoeken. Totdat ons kind bovengemiddeld veel vragen over vliegen, vliegtuigen en de ruimte begon te stellen. Ze was dan ook lyrisch over dit uitje, dat kan ik alvast verklappen.

Lucht- en ruimtevaartmuseum Aviodrome was eerst lange tijd onder de naam Aviodome ondergebracht bij Schiphol. Sinds 2003 is Lelystad Airport de thuisbasis en is het een gewilde plek voor luchtvaartliefhebbers. Ze hebben een collectie van meer dan 100 vliegtuigen en er zijn regelmatig thema-tentoonstellingen of speciale dagen, waarop je bijvoorbeeld een kijkje in de cockpit mag nemen.

Momenteel is er een verbouwing gaande door een gulle gift van een bekende loterij. Deze verbouwing duurt tot en met de zomer van 2019 en doen ze stapsgewijs, zodat je er als bezoeker weinig hinder van ondervindt. Wij hebben er in ieder geval weinig van gemerkt, dus laat je er niet door weerhouden.

Ondanks deze verbouwing was er meer dan genoeg te zien. Het begon al bij de ingang; de balie was net een incheckbalie en ook was er een bagageband met een scan, net als op een echt vliegveld. De medewerkers staan je netjes in kostuum te woord en het lijkt net alsof je op het punt staat om op vakantie te gaan. Het zonnetje scheen uitbundig en we kwamen meteen in de vakantiestemming!

‘Het is hier fantastisch, tot over 2 weken!’

In het museum kan je prachtige oude vliegtuigen bewonderen. Het was met een stuiterende kleuter een hele opgave om de bijschriften te kunnen lezen, dus meer info over de getoonde vliegtuigen kan ik jullie niet geven. Het museum is ruim opgezet in een kenmerkende stijl. Kinderen spelen in speelruimtes die op cabines lijken, ze kunnen er testjes doen om piloot of stewardess te worden, kunnen zelf modelvliegtuigjes laten vliegen door op een knop te drukken, of plaatsnemen in een vluchtsimulator. Niet alleen leuk op kinderleeftijd; ik zag ook opvallend veel vaders op knopjes drukken.

Er was ook een serieuze noot: het gedeelte over de Tweede Wereldoorlog en het effect op de Nederlandse bevolking en de luchtvaart zelf. Heel indrukwekkend en beeldend weergegeven en ondanks de heftige geschiedenis vond ik dit door de uitvoering het mooist om naar te kijken.

De kers op de taart was het bekijken van een echte Boeing 747. We liepen door een lange sluis naar de ingang en ik stuurde onderstaande foto naar de schoonfamilie met de mededeling dat we het vakantiegeld goed hadden besteed. Niet iedereen trapte erin. 😉

De kleuter mocht vervolgens plaatsnemen op een stoel in de Business Class en kreeg een uitgebreide uitleg van een ‘echte’ piloot. Zij heeft nog nooit gevlogen dus ze vond het bekijken van de binnenkant van een echt vliegtuig heel bijzonder. Wij stiekem ook; het kunnen vliegen in zo’n groot toestel brengt toch een magie met zich mee die nooit meer over gaat.

Ook ontzettend leuk was het bekijken van het Schiphol-gebouw zoals het er in de jaren twintig van de vorige eeuw uitzag. Als geschiedenisgek kon ik er mijn hart ophalen, wat heerlijk nostalgisch allemaal. Je kan er helemaal naar boven klimmen en hebt dan een prachtig uitzicht op Aviodrome en de landende vliegtuigen van Lelystad Airport. Buiten zijn er ook nog allerlei andere soorten vliegtuigen te bezichtigen.

Voor het verzorgen van de inwendige mens kan je ook prima bij Aviodrome terecht: er is een eetgelegenheid waar je gezonde en minder gezonde dingen kan bestellen. Op het terras zijn allerlei speeltoestellen, kinderattracties en een springkussen zodat je daar als ouder ook al geen omkijken naar hebt. Wij hadden ook nog eens geluk met het mooie weer, dus het was het ideale uitje voor de zaterdag!

We kijken terug op een geslaagde dag en komen zeker nog een keer terug! Meer weten? Klik dan door naar hun site.

*Dit artikel is tot stand gekomen door mijn eigen enthousiasme, niet door sponsors.