Waarom er niets mis is met enig kind zijn

Ik ben enig kind, en er is zo’n 99,9% kans dat mijn dochter ook als enig kind zal opgroeien. Enig kind zijn: ik vind er niets mis mee. Ik weet dat er lotgenoten zijn die het liever anders hadden gezien, en dat is logisch. Er is veel te zeggen over waarom het fijn is voor een kind om op te groeien met broertjes of zusjes. Ik deel wat van mijn eigen inzichten.

Je hebt de volle aandacht van je ouders

En dat is nou eenmaal fijn, als je als kind alle aandacht kan krijgen van je ouders. Het leven is al vaak zo’n ratrace dat qualitytime met het gezin er al vaak bij in schiet. Ons kind krijgt van ons alle aandacht – misschien soms té veel aandacht, ik geef het eerlijk toe- en dat komt haar gevoel van bevestiging en autonomie alleen maar ten goede. Ook mij heeft het bepaald geen windeieren gelegd dat ik de volle aandacht kreeg. Ik had dat qua karakter ook echt nodig.

Je hoeft niets te delen met broertjes en zusjes

Al het speelgoed is van jou, net als de onverdeelde aandacht van je vader of je moeder. Uiteraard letten we er wel op dat onze dochter leert delen. Vandaar dat zowel mijn man als ik groot voorstander zijn van de kinderopvang, peuterspeelzaal en andere gelegenheden waar ze leeftijdsgenootjes kan ontmoeten om mee te spelen. Ik had zelf vroeger veel neefjes en nichtjes om me heen waarvan ik dat geleerd heb en ben ook naar de peuterspeelzaal gegaan.

Je krijgt alle kansen in het leven

Nou ja, alle kansen…We hopen onze dochter in ieder geval de middelen te kunnen bieden voor een goede start in het leven. Veelal materialistische dingen, ja. Want ondanks dat liefde het allerbelangrijkst is wat een kind kan krijgen – en dat krijgt ze in overvloed!-  wordt ze van alleen maar liefde niet groot. Liefde alleen betaalt geen schoolgeld, excursies, vakanties of uitjes. Doordat er geen broertjes of zusjes zijn voor wie dit allemaal ook van belang is, kunnen we ons budget exclusief aan haar besteden. En dat vind ik een groot voordeel.

Je leert zelf sociale contacten te leggen

Je móet wel, als enig kind. Hoe maak je anders vriendjes? Daarnaast groei je er als kind echt van als het je lukt om zelf leuke contacten te leggen. Ik was als kind dodelijk verlegen, dus ik moest daar echt wel in begeleid worden, maar onze dochter lijkt hier nu al geen problemen mee te hebben. Ze stapt zo op andere mensen en kinderen af en probeert op haar eigen manier contact te maken.

Ook als volwassene kan je hier baat bij hebben, vind ik. Ik vind het bijvoorbeeld tot de dag van vandaag geen probleem om in mijn eentje ergens naar toe te gaan. Ik vind altijd wel aanspraak en is dat niet het geval, dan vermaak ik me ook prima in mijn eentje. De meeste enig kinderen die ik ken zijn zonder uitzondering allemaal erg sociaal, al denken sommige mensen van niet. Ik heb wel eens tijdens gesprekken gehoord: ‘Ben JIJ enig kind? Daar merk je niets van!’ Hoezo? Is het een afwijking dan?

Je leert hoe fijn het is om alleen te zijn

Ik vond niets fijner als kind: lekker in alle rust op mijn kamer spelen of een boek lezen. Ik laadde daar echt van op en kon uren opgaan in mijn eigen fantasie. Natuurlijk vond ik het gezellig als er iemand kwam spelen, maar ik vond het ook altijd fijn als diegene weer naar huis was. 😉 Een kwestie van karakter natuurlijk. Voor hetzelfde geld hebben wij juist het huis later vol vriendjes en vriendinnetjes omdat onze dochter het gezellig vindt. Prima, ik ga vast oefenen met het bakken van de perfecte pannenkoek.

Je wordt sneller zelfstandig

Dat wil zeggen: als je ouders je daar ook de ruimte voor geven. Dat is best een valkuil, ook voor mij. Laat het gaan, laat het los….Wij zitten nu in de  Zelluf Doen Fase en ik zie dat onze dochter het ontzettend leuk vindt om dingen te leren en zelf te doen. Wat mij betreft alleen maar een teken om die tendens voort te zetten en haar hierin te ondersteunen Vooral omdat ze van niemand anders de kunst kan afkijken dan van de mensen om haar heen. In haar tempo, uiteraard. Daar gaat ze als ze ouder is alleen maar baat bij hebben.

Heb ik enig kinderen onder mijn lezers? Hoe ervaren jullie dit? 

9 Comments

Comments are closed.