Waarom ik geen herkenbare foto’s van mijn dochter deel op social media

 

Waarom ik geen herkenbare foto's van mijn kind plaats

Toen ik net besloten had om te gaan bloggen over het moederschap wist ik 1 ding zeker: dat ik geen herkenbare foto’s van mijn dochter zou gaan delen. Ik kwam er al snel achter dat dit best ongebruikelijk is in blogland. Kan dat eigenlijk, een persoonlijke blog bijhouden zonder foto’s te delen van het onderwerp waar ik het meest over schrijf?

 

Social media is tegenwoordig onlosmakelijk verbonden met het bijhouden van een persoonlijke blog.

 

Ik voel me regelmatig een soort spelbreker als ik kijk naar de Instagram- accounts van andere bloggende moeders. Zij delen van alles uit het leven van zichzelf en hun kinderen, en daardoor heb je als ‘volger’ ook snel het idee dat je ze persoonlijk kent. Hun kinderen staan herkenbaar op foto’s en vormen zo een vertrouwd beeld voor de volger. Dat kan natuurlijk handig zijn als je een blog hebt; ik kan me voorstellen dat die meer lezers trekt als ze met eigen ogen kunnen zien hoe ‘het onderwerp’ van de vele artikelen eruit ziet. Daarom kan ik me ook best voorstellen dat lezers minder feeling hebben met mijn blog, omdat ze geen herkenbare foto’s zien van mijn dochter.

Maar – en dat klinkt dat misschien gek uit de mond van iemand die haar persoonlijke belevenissen op het world wide web deelt- ik ben best gesteld op mijn privacy, en daardoor ook gesteld op de privacy van mijn kind. Ik heb een persoonlijk Facebook-account, maar deel daar niet zo veel meer op sinds bekend werd dat Facebook het niet zo nauw neemt met de privacy van de gebruiker. Toen Elise geboren werd, was hier al een beetje over bekend en alhoewel ik als trotse moeder elk detail wilde delen, heb ik dit weinig gedaan. Ik voelde me er niet lekker bij dat ik foto’s van mijn kind zou ‘spammen’ terwijl zij hier geen weet van had en hier nog geen toestemming voor kon geven. Dat voel ik nog steeds zo. Ik kan natuurlijk niet voorkomen dat ze later zelf dingen deelt op social media, maar dat is dan haar eigen keuze. Als haar moeder heb ik nu de keuze vóór haar gemaakt.

 

Ik weet dat veel mensen, waaronder bloggers, uitgaan van het goede van de lezer.

 

Weinig mensen zullen belang hebben bij de foto’s van jouw kind. Maar toch vind ik het een vervelend idee dat veel foto’s die gedeeld worden op social media gewoon kunnen worden opgeslagen of gedeeld door anderen. Ook door mensen die deze foto’s voor iets anders willen gebruiken. Begin dit jaar was dit bijvoorbeeld groot nieuws. Ik deel de foto’s van Elise voor de zekerheid dus maar met een select groepje mensen. Via Whatsapp, wat ook weer eigendom is van Facebook, dat dan weer wel. Dus wie weet welke foto’s van Elise er alsnog te vinden zijn op de servers van Facebook…

Maar goed, ik blijf het lastig vinden. Elise blijkt namelijk gek te zijn op de camera, en de camera is gek op haar. Ze is fotogeniek en staat soms echt prachtig op foto’s. En dat kan ik jullie niet eens bewijzen door mijn eigen principes! Jullie zullen het moeten doen met mijn beeldende beschrijvingen. Hopelijk zijn die uiteindelijk interessant genoeg om ons te blijven volgen.

Hoe denk jij over het delen van foto’s van je kind(eren) op social media? Ik ben benieuwd!

 Follow my blog: BloglovinFacebook, Instagram & Twitter

 

Filed under Dochterlief groeit op
Author

Romy (1980) droomde als kind al dat ze schrijfster zou worden, dus is nu eindelijk Haar Boek aan het schrijven. Ze is verder gek op series kijken, boeken lezen, hard meezingen met de radio (wel als ze alleen is) en lekker eten.

6 Comments

 1. Hier precies dezelfde redenatie hoor! In eerste instantie omdat zoonlief zelf later de beslissing moet nemen wat hij wel en niet wil delen online en daarnaast wat er evt mee kan gebeuren als andere mensen de foto’s willen “misbruiken”.
  Kan alleen maar begrip hebben voor je keuze al zeg ik niet dat het wel delen slecht is, ieder zijn eigen keuze hierin en ik vind het zelf soms ook wel eens jammer idd.

 2. Er zijn vele anderen die ook hun kind niet op de foto delen hoor. Ik toon wel foto’s van mijn kind, maar ook niet alles.

  • Dat hoor ik nu ook van andere bloggers, Nicole! Ik denk dat ik die (nog) niet volg of zo, want het lijkt op social media echt alsof de meeste bloggers dit wel doen.

 3. Ik deel wel foto’s van mijn kinderen in een geselecteerde groep van mijn fb vrienden maar in mijn blog deel ik ze ook niet.
  Nu gaat mijn blog niet over mijn moeder zijn of mijn kinderen.
  Ik heb helaas ervaring met iemand die foto’s van mijn kind gebruikte voor aandacht (het zou zijn kind zijn terwijl ik getrouwd ben en loyaal aan mijn man ben)

  • Wat erg, Marianne! Dat sterkt mij dan weer in mijn keuze.

 4. Interessant om je afwegingen te lezen. ik schreef er in de afgelopen week een blog over waarbij ik met meerdere bloggende ouders hierover praatte

Comments are closed.