Waarom wij dit jaar geen Sinterklaas vieren

Wat had ik me verheugd op het vieren van Sinterklaas met mijn peuter. Of, laat ik dat anders zeggen: ik verheugde me al jaren op Sinterklaas vieren met mijn toen nog toekomstige kind. Ik heb zelf zulke leuke herinneringen aan dit feest dat ik niet kon wachten om dit bij mijn dochter te introduceren. Toen de eerste pepernoten in de winkel verschenen, zag ik mijn kans schoon. De voorpret kon beginnen.

Sinterklaas, wie kent hem niet? Mijn peuter…

Mijn dochter bleek echter meer interesse te hebben in haar eigen favoriete koekjes dan in pepernoten. Wellicht komt dit door haar eigenzinnigheid op eet-gebied, maar bijster interessant vond ze de door mij gekochte pepernoten niet. Dus was het tijd voor plan B. Ik kocht schattige boekjes met een Sinterklaaspopje erin om haar interesse op te wekken, maar ze vond haar Nijntje boekjes leuker. Oké. Kan gebeuren. Jammer dan.

Daarna kwam het Sinterklaasjournaal op tv. Dat wil zeggen, ik stemde af op het betreffende kanaal en mijn peuter keek er af en toe met een schuin oog naar. Liever speelde ze gewoon door, of keek ze naar Bumba of Maja de Bij op de iPad. Op mijn enthousiaste kreten zoals ‘ Kijk! Daar is hij! SINTERKLAAS!’ kreeg ik alleen een opgetrokken wenkbrauw. Daarna hebben we het Sinterklaasjournaal voornamelijk gebruikt als achtergrond-tv. En ik was nog steeds de enige van het gezin die keek.

Toen kwam Sinterklaas aan in Nederland

Uiteraard zaten wij voor de tv. Dan kan je alles veel beter volgen dan live op de plek van aankomst. Dus daar zaten we dan: mijn dochter en ik, met een schaaltje pepernoten en ander snoepgoed (waar ze nog steeds niet naar omkeek) te kijken naar de menigte uitgedoste en enthousiaste kinderen op tv. Mijn kind leek zowaar wat interesse te hebben dus ik begon met het vertellen van het Sinterklaas verhaal en hoe hij alle kinderen cadeautjes geeft op 5 december. Dat hij alles van alle kinderen weet en dat opschrijft in zijn grote rode boek. Mijn dochter dook ondertussen bijna op haar kop van de bank om speelgoed te pakken wat daar op de grond lag. Hallo concentratieboog van 5 seconden!

Tegen de tijd dat Sinterklaas eindelijk in beeld kwam, was ze bezig met bemoederen van haar poppen, koppeltje duikelen van de poef en het spelen van een spookje ( ‘BOEH Mama!’) onder een deken. Maar niet met Sinterklaas en Piet. Dat was het moment dat ik besloot om haar schoencadeautjes gewoon maar stapsgewijs te geven en het feest zelf dit jaar ook aan ons voorbij te laten gaan. Dat wil zeggen: ze krijgt nog wel een kleinigheidje op 5 december maar ik waag me er niet aan om Sinterklaas hieraan te koppelen. Volgend jaar hoop ik er meer aan te kunnen doen. Nieuwe ronde, nieuwe kansen!

Vieren jullie Sinterklaas met jullie dreumes of peuter en snapt hij of zij hier al iets van?

Photo by sheri silver on Unsplash

Filed under Dochterlief groeit op
Author

Romy (1980) houdt van schrijven, lekker eten, lezen en mooie plekken. Schrijft momenteel eindelijk haar eerste kinderboek en bezit honderden notitieboekjes vol met nog meer verhalen.

8 Comments

  1. Mijn peuter vindt het geweldig! (2 jaar) Sinterklaas, zijn paard, dansende pieten! Sinterklaas liedjes, pepernoten ze krijgt er geen genoeg van. Vorig jaar was ze te jong om er iets van mee te krijgen.
    Misschien is dat volgend jaar ook zo bij jou! Liefs x

  2. Volgend jaar maar weer proberen! Misschien vind ze taaitaai lekkerder? Onze peuter is aangestoken door haar grote zus, anders had het haar ook niks geïnteresseerd hoor. Onze oudste wilde als peuter ook geen schoen zetten: “Mijn schoentje!!!” Sinterklaas moest zelf maar een schoen regelen.

  3. Kleuter hier is ook nog niet zo onder de indruk :-). Voor mijn gevoel was het vroeger een mega-happening. Maar misschien verbeeld ik me dat ook wel. We vieren het wel, maar ook klein met z’n 3-tjes. Dikke prima!

  4. Hier wil grote zus nog het Sinterklaas journaal zien, dus kijkt ze een beetje mee. Schoen cadeau met pepernoten erom heen vond ze juist prachtig. Ik geloof niet dat Sinterklaas zelfs maar genoemd is, maar die pepernoten hebben er een grote fan bij.

  5. Dat is erg jammer, maar 2 jaar is erg jong misschien. Mijn zoontje is nu 3 (bijna 4) en heeft het nu helemaal door. Dus nog een jaartje wachten 🙂

  6. Aaah wat jammer voor mama! Ik denk als je de traditie een aantal jaartjes herhaald en ze misschien ook omgaat met kinderen die wel enthousiast zijn over Sint, dat het dan wel veranderd. Gewoon volhouden, straks is ze net zo’n Sinterklaas fanaat als jij!

  7. Misschien als ze hem in het echt ziet dat ze dan wel geïnteresseerd wordt. Dan komt hij pas echt tot leven. Hopelijk heb je volgend jaar meer geluk.

Comments are closed.