Was het speelgoed vroeger niet veel leuker?

was dat speelgoed vroeger niet leuker

De afgelopen week was er één ding dat ik niet uit mijn hoofd kon zetten: die oude doos met speelgoed van vroeger die ik ergens had opgeslagen. Hierin zaten een grote pop, talloze Barbiepoppen – al dan niet met kortgeknipte kapsels- en een collectie My Little Pony’s uit de jaren tachtig. Ik moest en zou die doos vinden, want ik wist zeker dat Elise dat speelgoed geweldig zou vinden. Ik ging op onderzoek uit, maar de doos met speelgoed werd niet terug gevonden. Stiekem was ik diep teleurgesteld.

Vroeger was alles leuker

 

De laatste keer dat ik die doos in handen had moet alweer zo’n 10 jaar geleden zijn, toen ik er vrij zeker van was dat ik echt nooit kinderen zou willen. En als ik die kinderen dan tóch zou krijgen, dan hadden ze vast geen interesse in mijn collectie roze en paarse vintage meisjespeelgoed. Dat kocht ik dan wel nieuw. Zoiets moet ik gedacht hebben. En eerlijk is eerlijk, er zijn zat leuke dingen te krijgen tegenwoordig. De eerste keer dat ik speelgoed voor mijn toenmalige baby ging uitzoeken keek ik al mijn ogen uit: wat een keuze. Maar toch…toch had ik die doos met speelgoed van mezelf wel terug willen vinden. Want sommige dingen zijn nu niet meer zo hip, of wil ik gewoon wel weer eens in mijn handen hebben nu ik zelf moeder van een dochter ben.

De jaren 80 vs nu

 

Om te beginnen met die My Little Pony’s: die zien er nu toch echt heel anders uit. Ze hebben spitse hoofdjes, amandelvormige ogen en ze lijken in het algemeen wat gestroomlijnder dan de My Little Pony’s uit de jaren 80, die veel meer weg hadden van echte paardjes. Het maakt ze echt niet minder leuk, maar wel anders. Ik had in mijn herinnering een hele collectie, maar mijn favoriet was een witte met blauwe manen.

En dan die Barbiepoppen. Misschien idealiseer ik te veel, maar ik had een hele collectie. Een Barbie in een soort galajurk met glow-in-the-dark-effect, een Ken in pak ( al had hij die niet meer aan toen ik hem jaren geleden terugvond), een Skipper ( Barbie’s jongere zusje) een Barbie met donkere huidskleur in typische jaren 80 uitgaansoutfit en verder nog tal van goedkopere exemplaren waar ik mijn kapperskwaliteiten als eerste op oefende. Ik sluit zelfs niet uit dat ik ook een echt bed voor ze had. Tegenwoordig schijnt Barbie minder populair te zijn, en dat is jammer, omdat ze steeds meer op een ‘echte vrouw’ gaat lijken. Je hebt nu bijvoorbeeld Barbie’s die curvy worden genoemd en duidelijke verschillende etnische achtergronden hebben. Ik vind ze geweldig, want ik had stiekem meer met die ene donkere Barbie dan met de blondere exemplaren.

Typisch iets uit mijn jeugd

 

En dan zijn er nog herinneringen aan speelgoed dat in mijn tijd heel erg in was, maar nu niet meer. Zoals Monchichi aapjes. Wie kent ze nog? Ik vond onlangs een webshop die ze verkocht en moest echt op mijn handen gaan zitten om niet een moeder met kind in mijn virtuele winkelmandje te stoppen. Iedereen had die aapjes vroeger en ik vind ze daarom echt een symbool van die tijd. Maar ik herinner me bijvoorbeeld ook van die vogeltjes met hele lange, gekleurde haren die je op je vinger vast kon maken. Die leken eigenlijk best wel op de My Little Pony’s van nu. Of van die hele kleine poppetjes, gemaakt van kunststof, die lekker roken. Daar had je een hele collectie van en zelfs een groot poppenhuis.

En wie kent die felgekleurde knuffelberen nog met een soort buidel in hun buik, die je om kon keren zodat je de beer als het ware in die buidel stopte? Roken die ook niet heel lekker? Ik weet zeker dat het geen Troetelberen waren, maar ik heb ze na de jaren 80 nergens meer gezien.

En dan die spelletjes!

 

Voor mijn gevoel speelden we ook veel spelletjes. Naast Dokter Bibber had ik ook Wie Is Het, herkenbaar aan de wervelende reclameslogan ‘Zijn ogen zijn blauw, weet je het nou?’ en kreeg ik Spookslot op mijn verjaardag. Dat vond ik toen best eng om te spelen, onder andere met een lichtgevend schedeltje. En zo zijn er meer dingen: het spel Modewijzer, waarmee je eindeloos outfits kon tekenen en ontwerpen voor modellen van papier. De kassa en telefoon van Fisher-Price, die ook nu weer hier in de kast staan. Schilderen op nummer en het maken van poppetjes van gips en deze later zelf weer beschilderen. Gelukkig spotte ik die laatste 2 dingen laatst nog wel in de speelgoedwinkel.

Misschien zou het tegenvallen om die doos met speelgoed terug te vinden en te openen, maar nostalgisch maakt het me wel.

Welk speelgoed missen jullie van vroeger?

Filed under Dochterlief ervaart
Author

Romy (1980) droomde als kind al dat ze schrijfster zou worden, dus is nu eindelijk Haar Boek aan het schrijven. Ze is verder gek op series kijken, boeken lezen, hard meezingen met de radio (wel als ze alleen is) en lekker eten.

11 Comments

 1. Heel herkenbaar! Ik ben dol op speelgoed van vroeger…Regelmatig komen mijn ouders met iets aanzetten van mijn ouder speelgoed. Dochterlief speelt tegenwoordig met vintage knuffels, poppen, Duplo, Fisher Price muziekinstrumenten en nog veel meer. Het blijft nog steeds leuk!

 2. Ik ben ook dol op speelgoed van vroeger. Maar toen ik de doos op zolder opende was ik toch wat teleurgesteld. Veel van het speelgoed dat ik had bewaard was echt oud, versleten en stiekem een beetje lelijk. Dus heb ik een heleboel weg gedaan. Ik heb de mooiste dingen eruit gezocht en mijn favoriete speelgoed blijft nog steeds geduldig wachten tot ons dochtertje er oud genoeg voor zal zijn. My Little Pony en Playmobil.

 3. Mijn moeder heeft mijn oude (kortgeknipte :-)) barbies nog wel. Die prachtige kleren uit je herinnering zijn in het echt dus a) half kapot, b) helemaal niet mooi. Ik denk ook dat je romantiseert! Mijn dochter speelt wel af en toe met de barbies, de “Mamma-barbie” moet altijd blote borsten zodat Skipper er goed uit kan drinken. (Ok, dat is wel leuk).

  • Oké: ik leg me erbij neer. Toch een vlaag van nostalgie dus.

 4. Mijn moeder heeft al mijn speelgoed van vroeger bewaard en er wil echt geen kleinkind meer mee spelen. Echt, je romantiseert het enorm, die barbies zijn verschrikkelijk! 😉

 5. Oh die monchici beertjes waren geweldig, en die popjes die lekker roken, of ken je krop sla poppen nog? Barbie was ik groot fan van, maar ook mijn oudste dochter heeft een behoorlijke collectie. En heus niet omdat mama ze ook zo leuk vind

 6. Oja, die vogeltjes! Nooit meer gezien. En Wie is het bestaat nog, maar vind het minder leuk. Lijkt ook een stuk makkelijker (maar goed haha ik ben ouder, dus wie weet voor een kind…)

  Ik had vroeger een berenpoppenhuis (gelukkig staat het nog bij mijn ouders) en mozaïek van hout. Geweldig! Kon ik uren zoet mee zijn. Sommige dingen maken ze niet meer helaas.

  Ben dus ook nogal nostalgisch.

 7. Die knuffelberen die je kon omdraaien, weet precies wat je bedoelt! Daar was ik groot fan van!

  • Mijn man zei na het lezen meteen: die knuffels heten Popples! Hij had er vroeger ook 1 denkt hij. 😉

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.