Wat is er eigenlijk mis met Disney?

Mijn dochter is qua eigen kledingsmaak net een Paradijsvogel. Printjes, kleur, pailletjes en glitters: kom er maar in! Maar ook Disney en andere cartoons vindt ze te gek. En af en toe krijgt ze dit dus ook van ons, een kledingstuk met haar favoriete Disney-figuur erop. 

Dat zou ik dus nooit doen

Voordat ik moeder was, had ik een sterke mening over schreeuwerige kleding met cartoons en Disneyfiguren erop. Zou mijn kind NOOIT krijgen. Voor haar alleen maar kleding van biologisch geteeld katoen in pasteltinten. Wit, bij voorkeur. Ik weet ook niet wat ik dacht, want ik heb uiteraard flessen vol vlekverwijderingsspul versleten sinds ik moeder ben. Toen het kwartje eindelijk viel verwelkomde ik kleur en printjes in de kledingkast van mijn dochter.

‘Vind ik stom, mama.’

Ergens halverwege haar 2e jaar begon mijn dochter, zo klein als ze was, een eigen smaak te ontwikkelen. Ik schreef er al eerder over, en kreeg toen wisselende reacties. De ene moeder was van mening dat als zij de kleding van haar kinderen betaalde, zij ook de eindstem had in wat er gekocht en gedragen zou worden. De ander maakte het dan weer niets uit. En weer een ander had kinderen die zich zonder morren van alles aan lieten trekken. (Hoe dan?! Vertel het!)

Mijn kind is dus niet zo’n makkelijke wat kleding betreft. Zo kreeg ze vorig jaar een paar leuke winterjassen van mijn ouders die totaal buiten haar eisen van felle kleuren, glitter en dons vielen. Ze stortte zich op de grond als ze aan moesten. Hemel en aarde heb ik moeten bewegen om haar die jassen aan te laten trekken. Het is gelukt, ze heeft ze allemaal minimaal 10 keer aangehad, maar daarna heb ik de strijd een beetje opgegeven, want mijn bloeddruk werd elke poging te hoog.

Ik weet het: ik ben de ouder, maar ook ik heb een geheel eigen kledingsmaak. En ik draag dus ook graag kleding waar ik me fijn in voel. Dus als ik nu voor mijn dochter ga winkelen, koop ik dingen waarvan ik weet dat zij ze leuk vindt. Pastelblauw? Laat maar. Zwart-wit? Soms kan het, meestal niet. Broeken? Alleen als het een spijkerbroek is, want die ‘zijn stoer.’ Jurkjes? Graag in een felle kleur of met print van bij voorkeur een dier.

#teamDisney

Soms wijk ik daarvan af en dan hebben we dus 9 van de 10 keer een miskoop. Maar 3 maal raden wat zij ALTIJD leuk vindt? Micky & Minnie. Hello Kitty. Paw Patrol en My Little Pony. Alle dingen die ik nooit, maar dan ook nooit zou kopen voor mijn vlees en bloed. Mijn kind zou gewoon aantrekken wat er voor haar gekocht werd. Boy, of eigenlijk Girl, was I wrong.

Heel eerlijk gezegd heb ik niet zoveel tegen Disney of andere cartoons op kleding, en snap ik de weerzin van sommige mede-ouders niet zo. Ik begrijp dan persoonlijk weer niets van kinderen die er op en top gepolijst bij lopen – en dat ook blijven gedurende de dag. En qua meisjeskleding begrijp ik dan weer niks van hele dure merkkleding of een overkill aan ruches, kantjes en strikjes of haarbandjes bij hele jonge kindjes. Dat laatste vind ik niet bij mijn eigen dochter passen. Te zoet en te tuttig. Maar als het wel bij het andere kind past en iedereen er blij mee is: prima toch?

Ik heb geconcludeerd dat het mij misschien gewoon niet zoveel uitmaakt. Per seizoen krijgt mijn kind dus wel iets waar de gewraakte (Disney)-figuren opstaan (want er zijn grenzen en ze krijgt er niet alles van) al is het een pyjama of een paar sokken die ze zelf heeft uitgekozen. Vorige week wilde ze bijvoorbeeld dolgraag 2 Hello Kitty t-shirts. We waren aan het winkelen voor haar zomergarderobe en die kreeg ze van me. Ik kon haar niet gelukkiger maken. En uiteindelijk is dat het enige dat telt.

Hoe denk jij over Disney? En welke dingen zou jij je kind nooit aantrekken, maar heb je nu wel toegestaan?

Filed under Dochterlief groeit op
Author

Romy (1980) droomde als kind al dat ze schrijfster zou worden, dus is nu eindelijk Haar Boek aan het schrijven. Ze is verder gek op series kijken, boeken lezen, hard meezingen met de radio (wel als ze alleen is) en lekker eten.

8 Comments

  1. Pingback: Lees mee 24: mijn favoriete blogs van afgelopen week - Lotus Writings

  2. Haha, hier is haar kledingskast en kamer één groot Frozen-festijn. Maar dat vindt ik nog wel stijlvol. Laatst heeft ze ook een jurk gekocht met minnie mouse en dat vind ik stom. Ze mocht het kopen toen we ook een ‘chique’ beige glitterjurk en nette suede jas hadden gekocht. En wat denk je wat ze het vaakst aan heeft? Die jas heeft ze echt vijf keer aangehad en hij was zó mooi! Dus nee, ook hier wordt Disney niet geweerd, maar wel een beetje ontmoedigd 😉 Behalve Frozen dus.

  3. Hier komen er ook geen disney printjes in.. of nouja op een pyjama oke, maar niet haar dagelijkse kleding.. Gelukkig houd ze ook van basic net als haar moeder..

  4. Grappig hoe het kan lopen. Het enige wat ik echt niet fijn vind zijn spijkerbroeken en blousjes. Kleding moet gewoon lekker soepel zijn om lekker in te spelen. Dat is eigenlijk mijn enige eis. Toevallig zei ik gisteren nog tegen mijn vriend: ik ben zo blij als de kleine aan het einde van de dag helemaal vies is. Dat betekent dat hij lekker gespeeld heeft. Prima!

  5. Onze dochter mag ook gewoon wat inbrengen wat ze wilt qua kleding. Als de prijs niet absurd is, dan lig ik niet wakker van een Disneytje. Ik vind het wel leuk om te zien hoe haar smaak ontwikkelt als ik “niks doe” zeg maar.

  6. Bij mijn zoon lukt het nog steeds om stomme prints en cartoons (disney of niet) niet aan te doen. Pyjama’s enzo, prima. Maar niks voor buitenshuis.
    Hoop dat dat ook zo blijft voor m’n meisje. Voor meiden heb ik nog lelijkere dingen gezien, dus ik denk dat dat nog erger wordt ?

Comments are closed.