What’s in a name? Over babynamen en vooroordelen

kindernamen dochterlief.nl

Nog niet zo lang geleden luisterde ik een gesprek af over babynamen. De vriendin van één van de vrouwen wist net dat ze zwanger was van een jongen, en er werd geraden hoe de kleine zou gaan heten. Al snel veranderde het onderwerp naar ‘foute’ babynamen. Een gevoelig onderwerp, als je het mij vraagt. Tegenwoordig lijkt het kiezen van een naam van je kind gepaard te gaan met zo veel eisen dat ik me afvraag welke namen er überhaupt nog oké zijn voor je kind.

Tokkie, top 3, bijzonder of ‘kak’

Neem nou mijn eigen naam. Romy is een naam die hier in Nederland tegenwoordig wordt ingedeeld in de categorie ‘tokkie’ of ‘pauper’. Waarom? Omdat het Engels klinkt, en eindigt op een Y. Namen die eindigen op een Y worden kennelijk veel gegeven aan kinderen uit de lagere klasse, en dat is not done volgens sommigen. Jammer dat de persoon naar wie ik vernoemd ben, de actrice Romy Schneider, niet meer leeft en de naam dus geen enkele associatie met haar meer oproept. Voor velen ben ik dus een shag-rokende, dicht geplamuurde, hoogblonde, zonnebankbruine vrouw met lange nepnagels. En weet je: ik laat ze lekker in die waan.

Romy-Schneider_dochterlief.nlRomy Schneider, foto via Pinterest

Maar welke naam kan je je kind dan wel geven?

Sommige namen zijn al jaren hot in Nederland, de zogenaamde top 10- namen. In 2014 waren de populairste namen Sophie, Emma en Julia voor meisjes en Daan, Bram en Milan voor jongens. Altijd goed, door iedereen geliefd, maar wel met de grote kans dat je kind later met 3 naamgenoten in de klas zit. En dat wil je als ouder misschien ook niet, al geloof ik niet dat een kind trauma’s kan overhouden van dat soort situaties.

Dan heb je nog de categorie bijzondere/hippe namen. Bijvoorbeeld een combi van beide namen van de ouders, of een seizoen, natuurverschijnsel, voorwerp of dier. Niet mijn ding maar goed, wat als de ouders dat nou graag willen? Wie ben ik om er dan commentaar op te hebben? Kijk, een naam als ‘Nachtkastje’ of ‘Pissebed’ gaat zelfs mij te ver. Maar namen zoals Storm, Kick of Lente zijn inmiddels zo ingeburgerd dat ik er niet meer van op kijk.

Wij kozen voor de naam Elise. Die naam is volgens sommigen weer zo klassiek dat het het in de categorie ‘kaknamen’ valt en het niet anders kan dan dat onze dochter later op hockey of paardrijden gaat, zich bij een studentenvereniging aan zal sluiten en vriendjes zal hebben met namen als Jean- Jacques of Roderick- Jan. Tja. De toekomst zal het uitwijzen. Het belangrijkste is dat Elise De Naam was voor ons, die enige naam die we aan onze dochter wilden geven. En dat is voor alle ouders uiteindelijk wat telt, toch?

Inspiratie nodig voor het kiezen van een naam? Op Voornamelijk.nl lees je alles over voornamen en op de site van de Sociale Verzekeringsbank vindt je de populairste namen van Nederland!

Mijn blog over waarom we hebben gekozen voor de naam Elise komt binnenkort online!

Heb jij bij het kiezen van een naam voor je kind rekening gehouden met de populariteit of eventuele vooroordelen?

    Follow my blog: BloglovinFacebook, Instagram & Twitter

 

Filed under Dochterlief groeit op
Author

Romy (1980) schrijft alles op in 1 van haar 1000 notitieboekjes in de hoop zo ooit een boek te creëren. Ze is gek op series kijken, boeken lezen, hard meezingen met de radio (wel als ze alleen is) en lekker eten. Verder is ze gelukkig getrouwd en heeft ze een dochter van 4 jaar, haar inspiratiebron voor deze blog.

5 Comments

 1. Leuk artikel dit! Ik heb een behoorlijke namenobsessie. Dat was al zo voor ik zwanger werd en daarmee is het alleen maar erger geworden.

  Mijn eigen naam wordt vaak geassocieerd met vrouwen van een jaar of vijftig met een ‘kort, pittig kapsel’. Het kan mij ook weinig schelen. Mijn ouders hebben deze naam met veel zorg uitgekozen en ik vind het een mooie naam.

  Wij hebben onze dochter Louise genoemd. Ik vind dat een prachtige, klassieke maar niet overdreven naam, die goed is af te korten en op geen enkele leeftijd misstaat. Dat vind ik van Elise trouwens ook, mag vast geen verrassing zijn aangezien het rijmt op Louise. 😉

  • Ik vind Louise ook een mooie naam, Petra! Dat zal ook geen verrassing zijn. 😉 Grappig dat de namen van onze dochters zo op elkaar lijken!

 2. Wat leuk geschreven Romy! Ik moest er wel om lachen toen ik dit in de trein las. Onze Sam (Samuel) is min of meer vernoemd naar Samuel L. Jackson. Ineens toen we een film met hem er in keken sprong het te binnen.

  – X Marloes

  • Wat leuk, het verhaal achter de naam Sam(uel)! Spreken jullie het ook op Engelse wijze uit?

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.